Kotisivut yritykselle – 14 vinkkiä + kilpailuta tekijät


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Kun hankit uudet kotisivut yrityksellesi tai päivität olemassa olevat tähän päivään, tulee kotisivujen suunnittelussa huomioida muutamia eri juttuja. Tämä artikkeli tukee onnistumistasi nettisivujen hankinnassa.

1. Tarpeet – kotisivujen suunnittelun perusta

Kotisivujen suunnittelussa kaikki lähtee tarpeista ja siitä, mihin käyttöön sivustoa pääasiassa halutaan hyödyntää. Onko kyse kenties yksinkertaisesta yhden sivun Onepagerista, vai onko tavoitteena rakentaa liidikone, joka tuottaa jatkuvasti uusia kuumia liidejä yrityksen myyjille?

2. Kotisivut uudelle yritykselle

Uuden yrityksen kotisivuille valinta on yleensä maltillisempi. Tehdään kaikki tarpeellinen ja mihin rahat riittävät. Sivustoa voi ja kannattaa päivittää liiketoiminnan kehittyessä. Yleensä yrityksen ensimmäinen sivusto voi olla suppeampi, jota sitten lähdetään laajentamaan yleensä muutamien kuukausien tai vuoden jälkeen.

3. Kotisivu-uudistus

Suurimmalla osalla kotisivu-uudistusta harkitsevista yrityksistä tavoitteena on saada tulevan sivuston kautta aikaisempaa enemmän liidejä ja asiakkaita. Kun sivustolta halutaan jotain muutakin, kuin vain ”olla olemassa”, vaatii se jatkuvaa ja aktiivista kehittämistä muun muassa hakukoneoptimoinnin osalta.

4. Liidikoneen rakentaminen

Jos kotisivut yritykselle on hankintalistalla ja luet tätä artikkelia, olet todennäköisesti kiinnostunut ennemmin liidejä tuottavan koneiston toteuttamisesta, kuin pienen informatiivisen sivuston. Liidikonetta suunniteltaessa yksi tärkeimmistä, ellei tärkein asia on suunnitella se, miten valmiille sivustolle tullaan ohjaamaan mahdollisimman paljon potentiaalisia asiakkaita. Loppupeleissä sivuston ulkoasukin on sivuseikka siihen verrattuna. Olen nähnyt todella köykäisiä sivustoja, jotka keräävät hirveitä määriä liidejä. Liidien tuottaminen on yleensä sivuston omistajan ykköstoive.

5. Visuaalisesti miellyttävät kotisivut yritykselle 10 kohdan checklist

1. Liiketoimintaan sopiva logo
2. Yritysilmeen mukainen värimaailma
3. Yritysilmeeseen ja värimaailmaan sopivat Call to Action -painikkeet
4. Miellyttävät fonttityylit, jotka toistuvat sivulta toiselle mentäessä
5. Hillitty määrä, eli muutamia eri fonttikokoja eri käyttötarkoituksiin (leipis, nostot, otsikot, jne.)
6. Loogiset otsikkofonttikoot suuremmasta pienempään H1, H2, H3, jne.
7. Tyyliin sopivat fonttien tehostevärit / highlightit
8. Sopivan pituiset, eli lyhyehköt kappaleet
9. Havainnollistavat listaukset ranskalaisin viivoin tai numeroin
10. Tekstisisällön sanomaa tukevat ja luottamusta herättävät kuvat
11. Visuaalisesti houkuttelevat ja helposti täytettävät lomakkeet

Toiminnallisuuden osalta 4 tärkeää seikkaa puolestaan ovat:
1. Helposti navigoitava sivusto niin työpöytä- kuin mobiiliversiossakin
2. Intuitiivista liikkumista tukeva asettelu (esim. yhteydenotto oikeassa yläkulmassa)
3. Lyhyt sivuston latausaika ja sulava siirtyminen sivulta toiselle
4. Useita, yritykselle ominaisia ja asiakkaille sopivia kanavia yhteydenottoihin (lomakkeet, WA, Messenger, Livechat, Chatbot, jne.)

6. Yrityksen kotisivujen hakukoneoptimointi

Kun uusien asiakkaiden hankkiminen on sinulle tärkeää, hakukoneoptimointi tulee hoitaa mahdollisimman optimaalisesti. Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa moni yksittäinen seikka, mutta näillä ohjeilla onnistut rakentamaan sivustostasi optimoidun kokonaisuuden.

Jos et pysty panostamaan jatkuvasti sivustoosi, niin tee ainakin selkeät palvelusivut, jossa kerrot palveluistasi houkuttelevasti ja vakuuttavasti. Yksilöity palvelualasivu parantaa myös Google-mainonnan laatupisteitä, jonka johdosta klikkauskustannukset laskevat ja saat samalla rahalla enemmän klikkauksia.

Tämän lisäksi sitäkin tärkeämpää on luoda yksittäiset sivut, joilla tähdätään parempaan Google-näkyvyyteen tietyillä avainsanoilla. Yleensä parhaan näkyvyyden ansaitsevat sisällöt ovat pitkiä ja kulmaltaan palvelusivuja hiukan erilaisia. Siis mielenkiintoisia. Kuka jaksaisi lukea löydettävyyden näkökulmasta venytettyä palvelukuvausta?

Tästä syystä:

Yleensä jokainen, joka tavoittelee sivustollensa parempaa hakukonelöydettävyyttä, tarvitsee blogin. Mielenkiintoiset blogipostaukset yksinkertaisesti kiinnostavat ihmisiä enemmän, kuin palvelukuvaukset. Tämän takia moni sivustokävijä laskeutuukin ensin blogipostaukseen ja siitä hänet tulisi ohjata kohti palvelusivua, lomaketäyttöä tai vastaavaa konversiota.

Esimerkiksi tässä artikkelissa tavoitteena on kehittää sivuston löydettävyyttä kotisivut yritykselle -avainsanalla. Toki myös muilla läheltä liippaavilla termeillä ja synonyymeilla.

7. Alustavalinta

Hankkiessasi kotisivut yrityksellesi, panosta alustavalintaan. Alustavalinta ei vaikuta pelkästään siihen, miten sivusto rakennetaan ja kuinka helppoa sivustoa on päivittää, vaan myös siihen, kuinka nopeasti sivusto latautuu käyttäjien ja Googlen silmissä. Nopeammin latautuvalla sivustolla parannat käyttäjäkokemusta, mutta myös Google-näkyvyyttäsi.

WordPress-kotisivut ovat alustaksi oiva valinta. Oikein tehty ja nopeusoptimoitu WP-saitti on nimittäin erinomainen pohja Google-näkyvyyttä ajatellen. WordPressin mukaan WP:tä alustana käyttävät 43 % maailman kaikista verkkosivuista. WordPressin lisäksi muita Suomessa vastaan tulevia alustoja ovat mm. Squarespace ja Wix. Joku voisi suoraan koodata sivuston myös esim. HTML:llä. Näihin olen törmännyt silloin tällöin, jos sivusto on ollut hyvin yksinkertainen, eikä se ole kovinkaan suuressa keskiössä yrityksen liiketoimintaa ajatellen.

8. Palvelintilat

Alustavalinnan jälkeen on vuorossa palvelintilojen valinta. Maallikko saattaa usein ajatella, että ”nuo ovat kaikki samoja palveluita, eikä niillä ole mitään eroa”. Tässä mennään todella usein metsään ja valitaan yrityksen kotisivuille se kaikkein halvin hosting. Laadukkaaseen hostingiin kannattaa panostaa vähintäänkin se 10–20 €/kk. Siihen hintaan saa jo hyvät palvelintilat, joilla sivusto latautuu nopeasti niin käyttäjää, kuin Googleakin ajatellen. Jos on kyse verkkokaupasta, sopivampi budjetti palvelintiloissa olisi ainakin 20-40 €/kk.

9. Tekstimateriaalien valmistelu

Kotisivut yritykselle on projekti, joka tulisi pohjautua sivuston tavoitteisiin. Jos uuden sivuston tärkeimpiä tavoitteita on kerätä aikaisempaa enemmän liidejä, tulee tämä huomioida myös materiaalien ja etenkin tekstisisältöjen suunnittelussa. Jos esimerkiksi halutaan kilpailla tietyllä avainsanalla Googlessa, tulee varmistaa, että tätä avainsanaa ja sen synonyymeja varten on suunniteltu oma laadukas sisältö. Sivuston tulisi siis vastata hakukysyntään, eli käyttäjän tekemään Google-hakuun. Etkö ole täysin varma, millä avainsanoilla sinun kannattaisi kilpailla? Tällöin sivuston suunnittelukin kannattaa aloittaa tekemällä avainsanatutkimus.

10. Sivustokartta

Yrityksen kotisivujen suunnittelun pohjaksi kannattaa rakentaa sivustokartta. Sivustokartta on suunnitelma niistä linkeistä, joita sivustolle halutaan rakentaa. Näitä ovat esimerkiksi palvelu- ja blogisivut. Sivustokartan avulla suunnitellaan esimerkiksi sivuston navigointi, eli yläpalkki ja footer eli alapalkki. Ylä- ja alapalkeilla helpotetaan käyttäjän navigointia, eli liikkumista sivustolla.

11. Kävijäpolut

Navigoinnin ja footerin lisäksi navigointia suunnitellaan sivukohtaisesti. Käyttäjiä varten suunnitellaan kävijäpolkuja, joita pitkin vierailijoita pyritään ohjaamaan sivustolla eteenpäin.

Kävijäpolkujen suunnittelussa tulisi huomioida kaksi asiaa:
-Miten käyttäjä haluaisi todennäköisesti liikkua sivustolla
-Miten ja mihin käyttäjää haluttaisiin ohjata sivustolla

12. Kuvamateriaalien kerääminen ja kuvien laadun merkitys

Kun sivuston sisällöt on suunniteltu, sivustokartta luotu ja kävijäpolut mietitty, seuraavaksi tulisi suunnitella sivustoa tukevat kuvamateriaalit. Parhaimmillaan valokuvat tukevat tekstisisällön sanomaa ja rakentavat luottamusta sivustovierailijan välille. Luottamuksen herättämiseksi harvemmin riittävät geneeriset stokkikuvat. Sen sijaan siihen siihen vaaditaan yleensä ammattivalokuvaajan ottamat kuvat, joilla viimeistellään ammattimaiset kotisivut yritykselle.

Jos yritykselläsi ei ole heti varaa:

Ammattitason kuviin, kannattaa sentään lisätä hyvällä järjestelmäkameralla tai vähintäänkin laadukkaalla kännykkäkameralla otettuja kuvia referensseihin ja muille tärkeille palvelusivuille. Vaikka asiakastöistä ei olisi vielä otettu kuvia, kannattaa joka tapauksessa lisätä vähintäänkin yrittäjästä itsestään kuvia työn touhussa.

13. Kuvapankkikuvat

Jos omia kuvia ei ole vielä nimeksikään, voi alussa lähteä liikkeelle kuvapankkikuvillakin. Joskaan tämä ei ole välttämättä kovinkaan suositeltavaa. Mikäli hankit kotisivut yrityksellesi ammattilaisen kautta, on kotisivujen suunnittelijalla yleensä käytössään laadukas, kuukausimaksullinen kuvapakki, kuten shutterstock.com. Jos tällaista ei ole, niin:

Ilmaisia kuvapankkeja ovat mm.:
Unsplash.com
Pexels.com
Pixabay.com
Splitshire.com
Gratisography.com
Lifeofpix.com
Negativespace.co
Picjumbo.com
Pixbuster.com
Stocksnap.io
Kuviasuomesta.fi

14. Layout

Teksti tulossa pian.

15. Kotisivut yritykselle checklist

Teksti tulossa pian.