Hakukoneoptimoitu teksti
|

Hakukoneoptimoitu teksti – tuloksia 3 päivässä


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Kun lähdet tekemään verkkosivustollesi hakukoneoptimointia, on hyvä ymmärtää, miten hakukoneoptimoitu teksti tehdään. Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, mitä hakukoneille optimoidun tekstin koostamisessa tulisi huomioida. Mikäli optimoitava sivusto on tehty WordPressillä, katso lisäksi WordPress hakukoneoptimointia käsittelevä sisältöni.

Mikä on hakukoneoptimoitu teksti?

Hakukoneoptimoitu teksti on sisältö verkossa, joka on erityisesti optimoitu hakukoneita varten. Hakukoneoptimoidusta tekstistä tehdään tarkoituksella sellainen, jonka hakukoneet ymmärtävät ja löytävät paremmin.

Esimerkiksi tämä artikkeli on hakukoneoptimoitu teksti, sillä tavoitteenani on saada tämä sisältö löytymään Googlesta ja muista hakukoneista mahdollisimman hyvin avainsanalla ”hakukoneoptimoitu teksti”. Toki myös saman tyyppisillä hakufraaseilla, kuten ”hakukoneoptimoitu sisältö”.

Hakukoneoptimoidun tekstin perusajatus

Kun haluat hakukoneiden tarjoavan sisältöäsi hakijoille, tulee sisällön olla lukijoille hyödyllistä, vastata heitä askarruttaviin kysymyksiin ja hakutarkoituksiin.

Jos haluat sivustosi löytyvän esimerkiksi:

”avainsana + hinta” -termillä, tulee sinun kirjoittaa alasi hinnoittelusta yleisemmin, eikä vain kuvailla omaa hinnoitteluasi. Näin vastaat sisällölläsi paremmin kysymykseen, johon hakija todennäköisemmin etsii vastausta. Tällöin myös hakukoneet saattavat tarjota sisältöäsi hakijoille korkeammalla sijoituksella.

Mikäli lisäksi esittelet omia hintoja sivustollasi, voit tehdä esimerkiksi seuraavanlaisen linkkirakenteen:

Oma hinnastosi:
domain.fi/hinnasto/

Tietoa alan yleisistä hinnoitteluperusteista ja hinnoista:
domain.fi/blogi/avainsana-hinta/

Laadukas ja hyvin kirjoitettu sisältö ansaitsee paremman näkyvyyden

Esimerkiksi Googlen ranking-järjestelmien tavoitteena on palkita alkuperäinen, korkealaatuinen ja hyödyllinen sisältö paremmilla Google-sijoituksilla.

Mitä sitten on korkealaatuinen ja alkuperäinen sisältö?

Google käyttää sisällön laadun määrittämiseen E-E-A-T-lyhennettä, joka tulee sanoista:
Expertise
Experience
Authoritativeness
Trustworthiness

E-E-A-T:n ohjeiden mukaan laadukas sisältö pitää sisällään asiantuntemusta, kokemusta, arvovaltaisuutta ja luotettavuutta.

Näistä edellä mainituista luotettavuus on kaiken keskiössä ja ehdottomasti tärkein yksittäinen asia.

Sivun luotettavuus on hakukoneoptimoidun tekstin keskiössä:

google e-e-a-t.
Googlen E-E-A-T-laatusuosituksia koskeva arvojärjestys.

Epäluotettavat sivut eivät saa näkyvyyttä

Epäluotettavilla sivuilla on alhainen E-E-A-T, vaikka sivun sisällöt muuten huokuisivat kokemusta, asiantuntevuutta ja arvovaltaisuutta.

Mikäli haluat sisältösi löytyvän Googlesta, sivun täytyy olla luotettava.

Mille avainsanalle optimointia lähdetään tekemään?

Ennen hakukoneoptimoidun sisällön kirjoittamista sinun tulee ymmärtää, mitä avainsanoja ihmiset käyttävät hakiessasi tuotteitasi tai palveluitasi. Jotta ymmärrät tämän, kannattaa hakukoneoptimointityöt aloittaa aina avainsanatutkimuksesta.

Työkalut helpottavat hakukoneoptimoidun tekstin kirjoittamista

Hakukoneoptimoitua tekstiä kirjoitettaessa pitää ottaa huomioon tiettyjä lainalaisuuksia. Mikäli sivustosi on tehty WordPressillä, kannattaa hakukoneoptimoinnin tekemiseen käyttää siihen tarkoitettua WordPress-lisäosaa.

Vaikkei sivustoasi olisi tehty WP:llä, tästä alla olevasta infopläjäyksestä on varmasti hyötyä siltikin.

Hakukoneoptimointiin tarkoitetut WordPress lisäosat, kuten käyttämäni RankMath, ohjeistavat sinua kirjoittamaan hakukoneoptimoitua tekstiä.

Esimerkki RankMathin antamista ohjeista

Yksittäisen sisällön hakukoneoptimointi aloitetaan asettamalla Focus Keyword (kohdeavainsana), eli yksi pääavainsana, jota silmällä pitäen hakukoneoptimoitu teksti kirjoitetaan.

Kohdeavainsanalla viestitään ainoastaan hakukoneoptimointityökalulle, millä avainsanalla sisältö haluttaisiin löytyvän hakukoneista. Näin työkalu osaa ohjeistaa, mitä on tehty ja mitä pitäisi tehdä seuraavaksi.

Hakukoneoptimoitu sisältö ja sen pisteytys WordPressin RankMath-lisäosassa: 90/100.
Hakukoneoptimoidun sisällön muut ranking-tekijät

Focus Keyword ei ole siis mikään taikasana; ”joka piilotetaan sinne koodiin, jolla Google sitten löytää sivun”.

Kuvissa näkyvää ohjeistusta tehostetaan pisteillä ja väreillä

Mitä enemmän vihreitä kenttiä saat, sitä paremmat pisteet työkalu sinulle antaa. Esimerkiksi RankMathissa suurimmassa osassa kentistä toiminnon oikein tekemisen jälkeen väri muuttuu punaisesta vihreäksi. Sanojen määrä on tästä poikkeus, sillä se muuttuu vihreämmäksi keltaisen ja muiden välivaiheiden kautta. Tekstin pituudella on yleensä suuri vaikutus hakukonenäkyvyyteen. Mitä enemmän aiheesta kirjoitat, sitä enemmän työkalu antaa tekstillesi pisteitä.

Pääavainsanan lisäksi hyvin kirjoitetut sisällöt saavat usein näkyvyyttä myös muilla aiheeseen liittyvillä avainsanoilla tai synonyymeillä, kunhan niitä on myös muistettu käyttää tekstissä. Eri termien käyttäminen tekee tekstistä myös rikkaampaa ja lukijalle mielekkäämpää. Hakukoneet kyllä ymmärtävät sanataivutukset ja synonyymit.

Kuinka nopeasti Googlessa voidaan saada mitattavia tuloksia?

Suurin osa asiakkaistani haluaa kuulla, kuinka nopeasti pystyn saamaan heille mitattavia tuloksia Googlessa.

Kuinka nopeasti saamme mitattavia tuloksia Googlessa?

Tähän kysymykseen tulisi aina vastata ympäripyöreästi suurin piirtein näin:
”No se on tosi vaikea sanoa mitään tarkkaa päivämäärää, sillä yksittäisen sivun Google-näkyvyyteen vaikuttaa niin moni tekijä. Olen tosin saanut vastaavalla työpanoksella hyviä tuloksia aikaisemminkin.”

Tulosten saamisen nopeuteen vaikuttavat mm.:
– Sivuston auktoriteetti, eli kuinka luotettavana Google pitää sivustoa
– Sivuston tekninen laadukkuus, kuten latausnopeus
– Kilpailutilanne vastaaville sisällöille Googlessa
– Kuinka nopeasti Google indeksoi uuden sisällön hakutuloksiinsa
– Kuinka hyvä julkaistu sisältö oikeasti on
– Onko hakukoneoptimoitu teksti kirjoitettu hyvien käytänteiden mukaan
– Ja monet muut asiat

Jos sinulla on epävarmuutta, älä epäröi kysyä neuvoa.

3 päivässä mitattavia tuloksia

Aloitimme rakennusalalla toimivan verkkosivuasiakkaani kanssa säännöllisen hakukoneoptimointityön helmikuussa 2023. Todellisuudessa työt aloitettiin jo aikaisemmin, mutta 02/23 ensimmäinen hakukoneoptimoitu teksti näki päivänvalon ja saimme pelin käyntiin.

Meillä on asiakkaani kanssa suuri luottamus toistemme osaamiseen. Hän osaa johtaa ja tehdä käytännön töitä yrityksessään. Minä osaan tehdä heidän sivustollensa hakukoneoptimointia.

Sovittiin, että edistän heidän näkyvyyttään parhaaksi katsomallani tavalla yhdessä määritettyjen tavoitteiden ja tärkeysjärjestyksen perusteella.

Ensimmäisen tekstin julkaisin suoraan heidän sivustolleen. En lähettänyt Word-tiedostoa tai kirjautumisen takana olevaa sivua. Kyllä, kysymättä! Entäpä mahdolliset asiavirheet? Moni saattaisi huolestua tästä, mutta ei hätää!

En laita linkkiä ylä- tai alavalikkoon, jotta sivulle voi käytännössä löytää vain hakukoneiden kautta.

Käytiin julkaistu teksti yhdessä läpi ja tein siihen pieniä viilauksia. Editoinnin jälkeen tein Google Search Consolesta sivulle indeksointipyynnön, eikä aikaakaan, kun Google oli indeksoinut artikkelin. Artikkelilla oli siitä eteenpäin mahdollisuus tulla löydetyksi Googlesta.

Google indeksoi sivun.

Saadut tulokset 3 päivää indeksoinnista

Google indeksoi sivun ensimmäisen kerran 10.2.2023 klo 9:11.

Kolmen päivän päästä indeksoinnista (13.2.), tarkastelin avainsanojen kehitystä ja huomasin artikkelin pääavainsanan nousseen 81 ranking-sijaa ylöspäin.

Siis kolmessa päivässä sijalle 19.

Ohitettiin heti kättelyssä isompia yrityksiä ja sivustoja.

Kolmen päivän nousu, +81 sijaa asiakkaalle tärkeällä avainsanalla

Hakukoneoptimoidun tekstin vaikutus.

Tämä oli erittäin hyvä uutinen

Pääavainsanan volyymi oli arviolta 390 Google-hakua kuukaudessa. Tähän päälle vielä muut vähemmän haetut termiin liittyvät avainsanayhdistelmät.

Näkyvyyden rakentaminen tämän yksittäisen sivun osalta käynnistyi hyvin. Tätä kirjoittaessa alun jälkeen tulokset ovat kehittyneet entisestään, ja kun aikaa kuluu, pääsen tekemään vielä lisää optimointityötä ko. avainsanaparven osalta.

Hakukoneoptimoitu teksti ei ole sattumaa

Hakukoneoptimoitu teksti ei synny sattumalta. Optimoitujen tekstien kirjoitus vaatii yleensä tiettyjen lainalaisuuksien seuraamisen lisäksi harjaantunutta pelisilmää, useampia toistoja ja pitkäjänteisyyttä.

Yllä kuvattu case-esimerkki kuitenkin osoitti, ettei näkyvyyden ansaitsemiseen kulu aina välttämättä vuosia, kuukausia tai edes viikkoja. Kuluva aika riippuu pitkälti avainsanan sen hetkisestä kilpailusta.

Ala kuin ala voi olla todella kilpailtu ”kentällä”, mutta hakukonepuolella kilpailu voi silti olla vähäisempää, kuten tässäkin esimerkissä huomattiin.

On tietysti sanomattakin selvää, että kolmen päivän nopea pyrähdys ei tuo avainta onneen, sillä Googlen kakkossivun sijoitus ei paljoa meitä vielä lämmitä.

Huomioitavaa

Mikäli yritys tekee isompia urakoita, kilpailutetaan palvelun osto monella eri toimijalla. Tämän tyyppisten palveluiden avainsanoilla Googlen kakkossivun sijoituksistakin on jo hyötyä. Hyvää kakkossivussa on myös se, että ollaan lähellä ensimmäistä sivua.

Yhteenveto:

Vaikka hakukoneoptimointi on pitkäjänteistä työtä, voidaan tuloksia yksittäisillä avainsanoilla saada jopa päivissä.

Selvitetäänkö teidänkin yrityksenne tilanne ja mahdollisuudet?

Verkkosivujen tai verkkokaupan hakukoneoptimoitu teksti mielessä?

Varaa alta ilmainen SEO:n nykytilan kartoitus, niin selvitetään teidän tilannettanne tarkemmin!
👇👇👇👇👇👇👇