Avainsanatutkimus
|

Avainsanatutkimus – Näin se tehdään [+8 työkalun esittely]


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Vaikka Google pitää meidät hereillä jatkuvilla pienemmillä ja isommilla algoritmipäivityksillään, yksi asia hakukoneoptimoinnissa ja muussa inbound-markkinoinnissa on pysynyt suhteellisen stabiilina jo vuosien ajan: avainsanatutkimus.

Mikä on avainsanatutkimus?

Avainsanatutkimus on prosessi, jossa etsitään ja tutkitaan hakusanoja, joita ihmiset käyttävät Google-hakuja tehdessään. Avainsanatutkimuksessa jalostettua dataa on yleensä tarkoitus käyttää hakukoneoptimointiin, Google-mainontaan tai muuhun markkinointiin. Avainsanatutkimuksen tarkoituksena on löytää ihmisten käyttämät hakutermit, näiden hakumäärät, kuinka haastavaa termeillä on rankata ja paljon muuta.

Miksi avainsanatutkimus on niin tärkeää?

Avainsanatutkimus auttaa sinua ymmärtämään, mitkä avainsanat voisivat olla hyödyllisiä sinulle ja antaa arvokasta tietoa siitä, mitä hakuja kohderyhmäsi todella tekee Googlessa. Ymmärrys kohderyhmäsi käyttämiin hakusanoihin auttaa verkkosivujesi sisältöstrategian ja laajemman markkinointistrategiasi laatimisessa.

GE Capital Retail Bankin mukaan 81 % kuluttajista aloittaa ostomatkansa verkossa ja tekee tutkimusta ennen ostopäätöstään.

Lisäksi ennen isomman merkittävämmän ostoksen tekemistä kuluttajat käyttävät keskimäärin 79 päivää tietojen keräämiseen sekä toimittajien vertailuun.

Ihmisten tehdessä tutkimusta ja vertailua verkossa he käyttävät tiettyjä avainsanoja löytääkseen ratkaisuja ongelmiinsa. Verkkosivuston omistajana yksi sinun tärkeimmistä tehtävistäsi on saada selville, mitä nämä avainsanat kohdallasi ovat.

”Hakukoneoptimointia on turha lähteä tekemään, ennen kuin tiedetään, mille avainsanoille sivustoa kannattaa lähteä optimoimaan.”

Leo Sävel


Tämän takia avainsanatutkimus hakukoneoptimointia varten tulisi olla kirkkaana jokaisen yrittäjän ja yrityksen mielessä ennen, kuin hakukoneoptimointiin ryhdytään. Muuten menee helposti räiskimiseksi ja tehtyjen työtuntien hyöty ei ole niin suurta.

Onnistunut avainsanatutkimus:

–Kasvattaa ymmärrystä siitä, mitkä avainsanat ovat sivustolle merkityksellisiä
–Luo pohjan sivustosi hakukonesijoitusten kehittämiselle
–Mahdollistaa kirjoittamaan oikeista aiheista ja näin auttaa ihmisiä löytämään sivustollesi
–Ja näin ollen myös lisää verkkosivuston kautta saatavien liidien ja ostojen määrää

Avainsanatutkimus luo dataa päätöksenteon tueksi

Mitä paremman ja huolellisemman avainsanatutkimuksen teet, sitä paremmin ymmärrät niitä avainsanoja, joilla sinun tulisi rankata Googlessa. Ymmärrys auttaa sinua panostamaan niihin asioihin, jotka tuottavat sinulle eniten ja näin pystyt vähentämään esimerkiksi maksetun mainonnan budjettejasi (ainakin pitkällä tähtäimellä).

Väärin laadittu avainsanatutkimus…

Huonosti valitut avainsanat puolestaan tuovat sivustollesi vääränlaista liikennettä tai saattavat jättää sivustosi jopa lähes kokonaan ilman avainsanojen kautta tulevaa liikennettä. Väärin valitut avainsanat voivat jopa vahingoittaa ansaitsemiasi sijoituksiasi, jos sivusi sisällöt eivät vastaa hakijan tarkoitusta.

Avainsanatutkimus hinta

Avainsanatutkimuksen hinta käsitellään epäloogisesti tietysti heti tässä mahdollisimman pian, sillä se on aina kiinnostava juttu 😄

Mitä avainsanatutkimus sitten maksaa? Avainsanatutkimuksen hinta voi vaihdella suurestikin sivuston laajuuden perusteella. Mitä laajempi sivusto, sitä enemmän on yleensä analysoitavana relevantteja avainsanoja, joilla haluttaisiin rankata Googlessa.

Se, miten avainsanatutkimus määritellään ja mitä siihen sisällytetään vaikuttaa tietysti olennaisesti hintaan. Avainsanatutkimushan tai oikeastaan ”Avainsanatutkimus” lainausmerkeissä voi olla yksinkertaisimmillaan nopea Googlaus ja nähtyjen hakutulosten sekä sivujen analysointi. Google-hakujen tekeminen on kuitenkin vain yksi osa avainsanatutkimusta, puhumattakaan siitä, että siitä työstä mitään veloitettaisiin tai ylipäätänsä otettaisiin työpöydälle sellaisenaan. Veloitusperusteet avautuvat paremmin artikkelin loppupuolella, jossa käydään läpi työkaluja ja niiden hyödyntämistä.

Käytännössä siis alle 500 €:llakin voi saada avainsanatutkimuksen, jos joku asiaan vihkiytynyt freelancer sitä lähtisi työstämään. Sanottakoon kuitenkin samaan hengenvetoon, että avainsanatutkimuksia tekevät vakavammin otettavat tahot eivät liikauta evääkään alle 500 €, eikä yleensä alle 1000 € summallakaan.

Ymmärrät hinnoittelun logiikkaa, sillä:

Suomessa on paljon pieniä yrityksiä, joka tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että on paljon pienehköjä sivustoja. Pienen tai pienehkön sivuston perusteellisempi avainsanatutkimuksen hinta vaihtelee yleensä välillä 800-2000 €.

Avainsanatutkimus hinta Suomessa

Avainsanatutkimus ELY-rahoituksella650 €
Halpa avainsanatutkimus500-800 €
Perusteellisempi avainsanatutkimus800-2000 €
Laajempi avainsanatutkimus (isompi sivusto)alk. 2000 €
Google avainsanatutkimus hinta Suomessa

Itse pystyn tekemään avainsanatutkimuksen ELY:n tukemien konsultointipäivien avulla asiakkaalle edulliseen omavastuuhintaan: 650 € + alv. Olettaen siis, että tutkimuksen ehtii tekemään kahdessa päivässä. Joskus tähän hintaan saadaan sisällytettyä vielä muutakin hakukoneoptimointiin liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

Avainsanojen tarkoituksenmukaisuus

Koska tunnet yrityksesi ja toimialasi ehkä kenties jopa ”liian hyvin”, sinulla ei välttämättä ole samaa ajattelutapaa kuin potentiaalisilla asiakkaillasi.

Olet niin sanotusti liian syvällä pelissä, etkä välttämättä pysty heittäytymään riittävän hyvin asiakkaan tietotaitotasolle.

Hakusanat, joilla ajattelet ihmisten hakevan, eivät välttämättä olekkaan niitä avainsanoja, joita potentiaaliset asiakkaasi todellisuudessa käyttävät. Kyseisiä termejä käyttävät ihmiset saattavat itse asiassa etsiä jotain aivan muuta tai olla täysin eri vaiheessa ostoprosessiaan, kuin avainsanasi antavat omasta mielestäsi ymmärtää.

Kun teet avainsanatutkimusta hakukoneoptimointiasi varten, sinun tulisi ymmärtää avainsanan tarkoituksenmukaisuus (keyword intent). Siis se, mitä hakija todennäköisesti on etsimässä tiettyä avainsanaa käyttäessään.

4 yleisintä hakutarkoitustyyppiä

1. Informatiivinen (hakija haluaa oppia jotain)
2. Navigoinnillinen (hakija etsii tiettyä sijaintia, yritystä tai verkkosivustoa)
3. Vertaileva (hakija vertaa tiettyjä tuotteita tai palveluita ja on melkein valmis ostamaan)
4. Kaupallinen (hakija on valmiina ostamaan nyt)

Kun sisältösi vastaa hakijan tarkoitusta, hän pysyy sivullasi pidempään. Tämä taas auttaa sinua sijoittumaan korkeammalle hakukoneissa, sillä näin mm. Google ymmärtää, että sisältösi vastaa hakijan tekemää hakua ja ennen kaikkea haun tarkoitusperää.

Mikäli sivusi sisältö vastaa hakijoiden kysymyksiin ja kenties jopa ratkaisee heidän ongelmansa, tarjoaa Google sivuasi mielellään myös jatkossa muillekin samaa hakutermiä käyttäville.

Työkaluat avainsanatutkimuksen tekemiseen

1. Google-haku
2. SERPRobot FREE Google SERP Checker
3. AnswerThePublic

4. Google Trends
5. Google Search Console
6. Google KeyWord Planner (Avainsanojen suunnittelija)
7. Google Ads (mainonnan data)
8. Ubersuggest

Esittelen tässä osiossa osan (8) niistä työkaluista ja työvaiheista, joita hyödynnän, kun teen avainsanatutkimusta omissa projekteissani tai asiakkailleni.

1. Google-haku

Google-haku on yksi parhaita avainsanatutkimuksen ”työkaluja”, vaikka moni ei tätä tule ajatelleeksi.

Kirjoita Google-hakuun se avainsana, jolla haluaisit rankata. Katso, millaista sisältöä haku sinulle tarjoaa. Tämä on sisältöä, joka kiinnostaa tätä hakufraasia käyttäviä ihmisiä. Jos haluaisit rankata tällä avainsanalla, tulisi sinunkin kirjoittaa jotain vastaavaa, mutta tietysti parempaa ja mielenkiintoisempaa tekstiä 😜

Kun olet tutkinut yhden avainsanan hakutuloksia, tee seuraavaksi uusi haku jollain toisella avainsanalla ja analysoi saamiasi tuloksia. Toista tämän niin monta kertaa, kun on tarpeen.

Googlatessa törmäät lisäksi haun tekemistä helpottaviin Googlen ehdottamiin automaattisiin täydennyksiin (Google autocomplete):

Automaattiset täydennykset (yleensä long-tail avainsanoja) pääavainsanojesi ympärillä ovat sellaisia avainsanoja, joihin sinunkin kannattaa todennäköisesti panostaa SEO-strategiassasi.

Tee hyväksi havaitsemistasi avainsanoista listaus esimerkiksi exceliin.

2. SERPRobot FREE Google SERP Checker

SERPRobot (Search Engine Results Page Robot) on nimensä mukaisesti analyysityökalu, jolla voidaan tarkastella ilmaiseksi minkä tahansa sivuston reaaliaikaisia Google-sijoituksia.

Kun olet saanut jonkinlaista käsitystä siitä, millä avainsanoilla haluaisit rankata, voit SERPRobotista tarkistaa, miten rankkaat niillä avainsanoilla tällä hetkellä.

Työkalussa voi tarkastella jopa 10 avainsanaa yhdellä kertaa.

Unohda siis tekniikka:

Jossa teet itse Google-haun ja yrität tarkastella Googlen hakutulossivuilta sitä, millä sijalla sivustosi tulee vastaan.

Vaikka löytäisit sivustosi helposti parin ensimmäisen Google-sivun joukosta, tämä ei välttämättä kerro todellista sijoitustasi. Google nimitäin tarjoaa sivustoasi sinulle todennäköisesti korkeammalla, sillä se uskoo, että haluaisit päästä takaisin sivuillesi perustuen aikaisempaan verkkokäyttäytymiseesi.

Jos haluat käyttää tätä tekniikkaa, tee se selaimesi incognito-tilassa ja laita vaikka vielä VPN päälle. Esimerkiksi ilmaisessa Opera-selaimessa on sisäänrakennettu VPN.

Oman Googlauksen sijaan suosittelen käyttämään SERPRobotin nopeaa ja helppoa työkalua hakukonesijoitusten tarkasteluun.

SERPRobotin FREE Google SERP Checker -työkalussa asetat ensin maan, eli esim. Finland (www.google.fi), jonka jälkeen valitset tarkasteltavan domainin, eli esim. leosavel.com.

Huomioi myös, että sivustosi Google-sijoituksesi vaihtelevat laitteen näyttökoon mukaan. Sivustosi voi esimerkiksi rankata paremmin Desktopissa, kuin Mobiilissa tai Tabletissa.

Google on jo pitkään suosinut (tarjonnut korkeammalla) sivustoja, joihin on luotu hyvä vierailijakokemus myös mobiiliin ja tablettiin.

SERP Checkerillä Voit tarkastella avainsanojasi Desktopilla, Tabletilla ja Mobiililla. Tulokset näyttävät työkalussa tältä:

Tuloksista näet position lisäksi sen, mikä URL sivustolla rankkaa parhaiten ko. avainsanalla.

Jos kyseessä on etusivun linkki, tämä kertoo yleensä siitä, että Google ymmärtää sivustosi käsittelevän avainsanan aihetta, mutta todennäköisesti avainsanaltasi puuttuu relevantti, juuri tälle avainsanalle kohdennettu sisältö. Tätä kutsutaan nimellä sisältöaukko (content gap). Avainsanatutkimuksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on löytää sivuston sisältöaukot.

3. AnswerThePublic

AnswerThePublic on ilmainen ja helppo avainsanatyökalu, joka visualisoi käyttäjien tekemät hakukysymykset ajatuskartan (mindmap) muotoon. Työkalussa tätä ajatuskarttaa kutsutaan hakupilveksi.

Myös Googlen automaattiset täydennysehdotukset näkyvät AnswerThePublicin mindmapissa.

AnswerThePublic työkalun käyttöön et tarvitse tiliä, vaan voit tehdä haun suoraan työkalun etusivulta. Haun tekemiseen kannattaa käyttää 1-2 sanaa. Ennen haun klikkaamista valitaan vielä maa (Finland) ja kieli (Suomi).

AnswerThePublic on hyvä työkalu, jolla voit tehdä pikaisen helpon avainsanatutkimuksen siitä, millaisia termejä ihmiset käyttävät hakiessaan aihettasi, tuotettasi tai palveluasi.

Työkalusta saat relevantteja termejä 👍👌
–Avainsanatutkimus
–Avainsana-analyysi
–Avainsanat

–Avainsanat tutkimuksessa
–Avainsanaluettelo
–Google avainsanatutkimus
–Avainsanatutkimus hinta
–Mitä tarkoittaa avainsana

Kuten myös ei niin relevantteja termejä 😁😅
–Avainsana ratkojat
–Avain fysio
–Alavatsan uä-tutkimus

4. Google trends

Google Trends on alun perin toimittajia varten luotu työkalu, jolla voidaan tarkastella nykyisiä ja tulevia Googlen hakutrendejä.

Google Trends siis nimensä mukaisesti kertoo, mitkä hakusanat trendaavat (ovat suosittuja) milläkin hetkellä Googlessa. Trendsistä voit siis esimerkiksi katsoa blogiisi liittyviä suosittuja aiheita, ja kirjoittaa sisältöä niiden ympärille. Sellaista sisältöä, jota ihmiset haluavat lukea.

Google Trends -tulokset avainsanalla ”kryptovaluutta”:

Kuten kuvan kaaviosta näet, vasemman reunan asteikko menee 0 ja 100 välillä. Luku 100 indikoi todella suurta kiinnostusta ja 0 taas tarkoittaa lähes olematonta kiinnostusta.

Sesonkikohtainen hakusana ”lumilauta”:

Ylemmän kuvan sesonkituotehakuna on tarkasteltu hakutermiä ”lumilauta” 2 vuoden ajalta. Molempina vuosina suurin piikki osuu tammikuun alkuun. Jos myisit lumilautoja tai muuta sesonkituotetta tai palvelua, sinun on hyvä tietää, mihin suurin hakusesonki osuu. Näin tiedät esimerkiksi sen, milloin ihmiset ovat ostamassa ja milloin olisi syytä käyttää Google- tai some-markkinointiin enemmän mainoseuroja.

Aiheeseen liittyvät kyselyt

Kuten yllä olevasta kuvasta huomaat, Trendsin kautta voit helposti löytää markkinointiasi varten muitakin aiheeseen liittyviä sopivia ja trendaavia pitkän hännän avainsanoja, joilla voisi olla järkevää mainostaa tai kehittää orgaanista näkyvyyttä.

5. Google Search Console

Google Search Console on tärkeä työkalu sivuston relevantin hakijadatan keräämiseen. Näin ollen se on myös tärkeä työkalu avaisanoja tutkittaessa.

Search Consolen Kehitys -välilehti on se, jota erityisesti kannattaa tarkastella avainsanatutkimusta tehtäessä. Tulokset ovat järjestettynä klikkausten mukaan suurimmasta pienimpään. GSC:stä nähdään siis helposti, millä avainsanoilla siirrytään sivustollesi eniten.

Suosittelen järjestämään kyselyt myös näyttökertojen mukaan. Näyttökertojen avulla näet, mitkä avainsanat saavat näyttökertoja, mutta eivät välttämättä vielä juurikaan klikkauksia. Nämä ovat niitä avainsanoja, joihin kannattaisi mahdollisesti panostaa. Tietysti oman harkintakyvyn mukaan.

Avainsanaa klikattaessa nähdään myös esimerkiksi avainsanan keskimääräinen klikkausprosentti ja sijainti Googlessa.

Kun keskimääräinen sijainti on heikko, on keskimääräinen klikkausprosentti heikko, eikä klikkauksia siis kerry, vaikka avainsana olisi todella haettu. Sijainnin noustessa tulokset voivat kehittyä merkittävästi.

6. Avainsanojen suunnittelija (Google KeyWord Planner)

Google KeyWord Planner, eli Googlen Avainsanojen suunnittelija on mielestäni yksi parhaista ellei paras yksittäinen työkalu avainsanatutkimuksen tekemiseen. Avainsanojen suunnittelijan käyttämistä varten tarvitset Google Ads -tilin. Sinun ei vielä tarvitse mainostaa, mutta tilin kuitenkin tarvitset, jotta pääset kirjautumaan sisään ja etsimään sinulle sopivia avainsanoja suunnittelutyökalusta.

Alla kuvaesimerkki, jossa Avainsanojen suunnittelijasta on haettu ”kotisivut yritykselle”.

Kuten ylemmän kuvan esimerkistä näet, Avainsanojen suunnittelija antaa arviot tietyn avainsanan kuukausittaisista keskimääräisistä hakumääristä. Arviot ovat suuntaa antavia, sillä todellisuudessa hakuja voi olla vaikka puolet enemmän.

Lukuja tarkasteltaessa tärkeää on niiden suhteuttaminen. Jos arvion mukaan toista avainsanaa haetaan 1600 kertaa ja toista 210 kertaa, pystyt päättelemään, että toinen termi on lähes 8 kertaa käytetympi.

Toisaalta:

Joudut myös miettimään, onko eniten haetulla avainsanalla liian vaikea saada hyvä sijoitus Googlessa? Vai olisiko sittenkin parempi lähteä targetoimaan ensin vähemmän hakuja saavalle avainsanalle, jossa kilpailukin on pienempää? Entä onko hakijalla pienemmän hakuvolyymin avainsanalla ostohousut jo todennäköisemmin jalassa? Nämä ovat sitten SEO-strategian puolella tehtäviä valintoja.

Kuvan yläreunassa on myös Laajenna hakua -painikkeet, jotka nostavat esiin avainsanaasi liittyviä muita mahdollisesti relevantteja avainsanoja, joita saattaisit haluta käyttää niin mainonnassa, kuin luonnollisten hakutulosten kehittämisessäkin.

Nopeaa tutkimista:

Ehdotusten avulla sinulla on nopeasti käsilläsi kohtuu kattava avainsanapilvi niistä hakusanoista, joilla saattaisit haluta rankata Googlen puolella.

Kuva klikkauskohtaisista hinta-arvioista Google hakusanamainonnan puolella:

Kuten kuvasta näet, Avainsanojen suunnittelija arvioi myös Sivun yläosan klikkaushinnat alimpien ja ylimpien osalta. Mitä korkeammat hintatarjoukset, sitä enemmän kilpailua mainonnan ja luonnollisten hakutulosten puolella on.

Sivun yläosan hintatarjoukset:

Sivun yläosa tarkoittaa Googlen hakutulossivun yläosan mainoksia. Yläosan ylimmät ovat 2 ylintä mainospaikkaa ja yläosan alimmat ovat 2 niiden alapuolella olevaa mainospaikkaa.

Jos yrityksellä on ollut tai on tälläkin hetkellä hakusanamainontaa päällä, avainsanatutkimuksessa kannattaa ehdottomasti hyödyntää mainonnasta kerättyä dataa.

Mainoskampanjalta nähdään hyvin nopeasti, mitkä avainsanat ovat keränneet näyttökertoja ja klikkauksia. Parhaassa tapauksessa nähdään myös konversioiden määrät ja konversioprosentit. Jos siis konversioseuranta on luotuna ja vieläpä tehty oikein.

Jos mainoskampanjalla on ollut yritykselle kaikki oikeasti relevantit avainsanat käytössä ja konversioseuranta on kunnossa, saadaan avainsanatutkimuksen tekoon todella hyvää dataa.

Tällöin mainoskampanjalta nähdään mm.:

1. Mitkä avainsanat saavat klikkauksia, mutta eivät konvertoi?
Tästä saatetaan pystyä päättelemään, että ko. avainsanoja käytettäessä hakijalla ei ole vielä ns. ostohousut jalassa tai sitten mainonnan laskeutumissivu ei vakuuta tätä avainsanaa hakevia käyttäjiä. Tällöin laskeutumissivua tulisi todennäköisesti optimoida sisältöjen osalta.

2. Mitkä avainsanat saavat hyvän klikkausprosentin?
Tämän tiedon avulla voidaan mm. analysoida mainoksen copya ja katsoa, millainen copy saa ihmiset klikkaamaan. Tämä taas auttaa kirjoittamaan oikeanlaista sisältöä luonnollisten hakutulosten metateksteihin.

3. Mitkä avainsanat konvertoivat?
Nämä ovat todennäköisesti niitä avainsanoja, joihin kannattaa jatkossakin panostaa niin mainonnan, kuin luonnollisten hakutulostenkin puolella.

8. Ubersuggest

Ubersuggestissa on omat avainsanatutkimukseen tarkoitetut työkalut, mutta ilman niitäkin pärjää kyllä ja tutkimuksen tekemisessä keskittyisin ensin muihin yllä mainittuihin työkaluihin.

Ubersuggestista löytyy esim. Keywords Generator:

Keywords Generatorista voi saada hyviä avainsanaideoita vielä sen jälkeen, kun uskoo oman tutkimuksensa olevan jo valmis, eikä siitä pitäisi enää puuttua mitään avainsanoja.

Keywords Generator listaa helposti 200-300 sanaa, jotka ovat todennäköisesti suurimmalta osaltaan epärelevantteja tai sinulla jo tiedossa, mutta joukosta voi hyvin todennäköisesti löytyä muutama helmikin, jota et ole osannut vielä ajatella. Siispä kyseessä on kokeilemisen arvoinen työkalu varmasti monelle.

Muut työkalut

Hyviä SEO-työkaluja on toki enemmänkin kuin nämä 8 edellä mainittua. Tässä vielä kourallinen varteenotettavia työkaluja ja niiden hintoja.

Tiedäthän,

Ilmaisella versiolla houkutellaan rekisteröitymään ja 2min käytön jälkeen huomaat, että eihän tämä riitä mihinkään ja tarvitset maksullisen version.

Muut työkalut ja vuosihinnat (alk.):

SEMrush – $1000
GrowthBar – $950
Moz Keyword Explorer – $950
Ahrefs – $890
Keyword Tool – $830
Serpstat – $660
Majestic – $500
SpyFu – $400
KWFinder – $360
SEO PowerSuite – $300

(Listauksen hinnat ovat edullisimpien pakettien hintoja, jotka eivät yleensä kata edistyneempiä toiminnallisuuksia, sopivat yleensä yhdelle SEO-tekijälle tai muutamalle sivustolle.)

Päättelykyky – yksi tärkeimmistä ”työkaluista”

Avainsanatutkimuksen työkalut vievät sinut tiettyyn pisteeseen saakka, mutta ammattilaisen täytyy pystyä tekemään enemmän. Tarkoitan tällä työkalujen datan perusteella tehtyjä loogisia johtopäätöksiä.

Havainnollistetaan esimerkillä

Esimerkiksi kevytyrittäjyyspalvelun tärkeimmät avainsanat: ovat luonnollisesti kevytyrittäjyyteen liittyviä, mutta avainsanatutkimusta tehtäessä tutkijan täytyy pystyä näkemään pidemmälle. Laatikon ulkopuolelta löytyy esimerkiksi ”osakeyhtiölaki”. Kun ihminen etsii tietoa osakeyhtiölaista, hän saattaa olla perustamassa osakeyhtiötä. Samalla hän saattaisi olla valmis miettimään muitakin tapoja harjoittaa ammattiaan. Tällöin kevytyrittäjyyspalvelun kannattaa tarjota hakijan hakua vastaava sisältö ja nousta esiin. Jos hakija ei lopulta päädykään perustamaan osakeyhtiötä heti, hän saattaisi olla kiinnostunut aloittamaan esimerkiksi kevytyrittäjänä.

Kuvaesimerkki laatikon ulkopuolelta:

Ylemmän kuvan kohdalla käyttäjälle tuodaan mahdollisuus valita, lukeeko hän Finlexistä virallisemman sisällön vai haluaisiko hän kenties lukea yksinkertaistetun, selkokielisemmän ja enemmän ”kaverilta kaverille” -tyyppisen artikkelin.

Jatkuvan avainsanatutkimuksen tekeminen SEO-strategiaa varten

Avainsanatutkimus ei ole tai ei ainakaan pitäisi olla mikään kertatyö, joka tehdään esimerkiksi aina vain verkkosivu-uudistuksen yhteydessä.

Sen sijaan avainsanatutkimusta

Tulisi tehdä säännöllisesti. Eli löytää jatkuvasti uusia avainsanoja, arvioida niiden merkitystä liiketoiminnalle ja optimoida sivustoa parhaaksi katsomilleen avainsanoille, joilla kilpailu näyttökerroista ja klikkauksista olisi mahdollista.

Jatkuvalla avainsanatutkimuksella tarkoitetaan siis sitä, että avainsanatutkimusta tehdään säännöllisesti. Eli ollaan esimerkiksi hereillä alan trendeistä ja uusista tuulista. Mitä asiakkaat ja muut sidosryhmät hakevat Googlesta.

Yksi tärkeimmistä asioista

Säännöllisen avainsanatutkimuksen tekemisessä on resurssien tiedostaminen ja roolien jako. Minkä verran avainsanatutkimukseen ja hakukoneoptimointiin on käytettävissä resusseja (ihmiset, raha, aika) ja kuka tiedossa olevien sekä seurattavien asioiden eteen tekee mitäkin.

Jatkuvaa avainsanatutkimusta, eli uusien avainsanojen tunnistamista kannattaa tehdä itselle sopivalla tavalla. Todennäköisesti pärjäät yhdellä tai kahdella työkalulla, mutta jos ajattelit viedä tekemisen ”nextille levelille”, kannattaa harkita useamman eri työkalun hyödyntämistä.

Näin valitset oikeat avainsanat ja menestyt kilpailijoitasi vastaan

Kun haluat valita oikeat avainsanat sivustollesi ja menestyä kilpailijoitasi vastaan, oikoteitä ei juurikaan ole. Sinun on tehtävä tai teetettävä avainsanatutkimus.

Mutulla et todennäköisesti tule menestymään ammattimaisia kilpailijoitasi vastaan, joilla hakukoneoptimoinnin pohjana on laadukas avainsanatutkimus.

Vaikka oikotietä onneen ei ole

On olemassa tiettyjä oikopolkuja, joita sinunkin kannattaa hyödyntää. Jos olet miltein lähtökuopissa avainsanatutkimuksesi kanssa, saattaa olla hyvä tehdä alkuun pientä benchmarkkausta ja katsella, millä avainsanoilla kilpailijasi saavat liikennettä sivustolleensa.

Tässä esimerkissä budgetsport.fi -sivuston osalta:

Ylemmän kuvan esimerkissä on tarkasteltu sitä, millä avainsanoilla budgetsport.fi -sivustolle tullaan eniten Googlen luonnollisten hakutulosten kautta. Kun avainsanan hakuvolyymi on suuri ja positio Googlessa on hyvä, saadaan sivulle paljon orgaanisia vierailijoita.

Kun haluat menestyä kilpailijoitasi vastaan, ota kilpailija-analyysi avuksesi avainsanatutkimuksen tekemisessä. Moni menestystä hakeva kilpailija on tehnyt jo avainsanatutkimusta puolestasi ja sitä tietoa kannattaa tietysti hyödyntää myös omassa avainsanatutkimuksessaan.

Jätetään jotain kertomatta

Vaikka tykkään jakaa tietoa ja kertoa asioista avoimesti. Täytyy kuitenkin rehellisesti myöntää, etten tässä artikkelissa halua ihan kaikkia korttejani paljastaa. Täytyyhän minullekin jäädä pari ässää hihaan. Voit tehdä avainsanatutkimuksen itse, mutta pystyn todennäköisesti tuomaan pöytään vielä enemmän edulliseen 650 € + alv. hintaan.

Tehdyn avainsanatutkimuksen analysointi tai uuden avainsanatutkimuksen tekeminen mielessä?

Varaa alta ilmainen kartoitus, niin saat suosituksen siitä, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle teidän avainsanatutkimuksenne osalta. Saat samalla maksuttoman arvion yrityksesi kelpoisuudesta saada ELY-rahoitusta avainsanatutkimuksen tekemiseen.
👇👇👇👇👇👇👇