Hakukoneoptimointi hinta

Hakukoneoptimointi hinta – kuinka paljon SEO maksaa vuonna 2023?


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Tiedät varmasti jo, että hakukoneoptimoinnista, eli SEO:sta (Search Engine Optimization) on tullut olennainen osa lähes jokaisen yrityksen digitaalista markkinointia.

Tästä huolimatta hakukoneoptimointi hinta -sarake löytyy vain harvan pienyrityksen vuosibudjetista ja suurin osa yrityksistä laiminlyö optimoinnin täysin.

Hakukoneoptimoinnin hintataulukko

Halpa hakukoneoptimointi200-300 €/kk
Mikroyrityksen hakukoneoptimointi400-1000 €/kk
PK-yrityksen hakukoneoptimointi1000-5000 €/kk
Suuremman yrityksen hakukoneoptimointialk. 5000 €/kk
Hakukoneoptimointi hinta Suomessa

Miksi hakukoneoptimointiin panostetaan yleensä liian vähän?

Tämä johtuu monesti siitä, että hakukoneoptimoinnin hinnoittelu voi olla monimutkaista ja hyvin usein jopa mystistä. Tehdään jotain salaista, josta asiakkaan ei tarvitse tarkemmin tietää. Jos ei tiedä mitä on ostamassa, on hyvin vaikea ymmärtää kustannuksia.

Standardoituja kustannuksia ei ole missään esillä:

Joten toimistot voivat veloittaa periaatteessa mitä haluavat. Ennen ostopäätöstä sinun on siis selvitettävä; kuka tarjoaa todellista vastinetta rahoillesi.

Suomessa tehdään yli 32 miljoonaa Google-hakua päivässä

Suomalaiset tekevät Googlessa päivittäin yli 32 miljoonaa hakua, joten Google on luonnollisesti se paikka, jossa jokaisen, niin pienemmän, kuin isommankin yrityksen tulisi olla esillä.

Esillä olo tässä kontekstissa tarkoittaa näkyvyyttä yritykselle tärkeillä avainsanoilla Googlen ensimmäisellä sivulla, eli 10 ensimmäisen luonnollisen hakutuloksen joukossa.

Vain alle 1 % hauista

Päätyvät selaamaan Googlen etusivua pidemmälle. Hakukoneoptimoinin avulla tavoitellaankin lähes poikkeuksetta tätä Googlen etusivulle jäävää, yli 99 % hakijaosuutta.

Hakukoneoptimoinnin hinta Suomessa on yleensä 200-500 € / kk. Tuntihinta on 50-250 € tekijästä riippuen.

Hakukoneoptimointi hintaan 200-500 €/kk? Mitä sillä saa? Anna kun selitän.

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa on n. 300 000 yritystä, joista 93 % ovat alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä. Yrittäjistä 68 % ovat yksinyrittäjiä.

Juttelen itse työni puolesta paljon mikroyritysten kanssa ja suurimmalla osalla niistä hakukoneoptimointiin on budjetoitu vain muutamia satasia kuussa.

Tai pahempaa:

”Meillä optimointi ostetaan kahden vuoden välein, kun tehdään uudet kotisivut”.

Tällainen budjetointi tai oikeastaan sen puute luo kysyntää ja tarjoaa mahdollisuuden tietyn tyyppisille palveluille ja palveluntarjoajille.

Monesti olen kuullut, että on ostettu hakukoneoptimointi hintaan 199 €/kk tai 299 €/kk esim. 12kk sopimuksella.

Tällaiset sopimukset eivät yleensä tuota

Asiakkaalle kovinkaan suurta arvoa. Usein asiakas ei edes tiedä, millaisia tuloksia panostuksella voidaan odottaa. Puhumattakaan siitä, mitä asiakkaan hakukoneoptimoinnin eteen tehdään.

Usein saatetaan luvata jotain tähän tyyliin:

”Nuo meidän tekniikkapuolen kaverit tekevät taikoja teidän SEO-työn eteen. Itse en näistä ihan niin syvällisesti valitettavasti ymmärrä.”

Tällaisia paketteja

Myydään myyntiorganisaatioissa. 2400 € diilistä (199 €/kk*12) on helppo lohkaista myyjälle provikka. Työtä varmasti tehdään, mutta asiakkaalle harvemmin luvataan mitään kovinkaan konkreettista – joten laadusta ei ole paineita.

”Paras SEO-työ on itseasiassa niin hyvää, että siihen ei tarvita erillistä myyjää. Riittää, kun ammattilainen kertoo mitä tehdään, miksi tehdään ja miten tehdään.”

Leo Sävel


Siispä ennen hakukoneoptimoinnin ostamista selvitä:
– Mitä avainsanoja lähdetään optimoimaan (yleensä jo osa ostopalvelua)
– Millainen kilpailutilanne optimoitavilla avainsanoilla ja toimialallasi on
– Millaista kuukausittaista panostusta rahan eteen tehdään
– Käytössä olevat resurssit – ostettu työ vs mahdollinen oma panostus
– Milloin tekeminen alkaa ja miltä esim. 12kk suunnitelma näyttää
– Minkälaisia tuloksia voidaan odottaa
– Kuinka usein kehitystä käydään läpi ja tehdään mahdollisia suunnanmuutoksia

Hakukoneoptimointi hinta – kuinka paljon hakukoneoptimointi maksaa?

Kuinka paljon hakukoneoptimointiin kannattaa käyttää rahaa? Hakukoneoptimointi hintaan 200-300 €/kk? Sanoisin, että älä maksa alle 400 € kuukaudessa. Säästä rahat mieluummin vaikka seuraavan vuoden budjettiin.

Jos päätät käyttää vain 200-300 €/kk, huomioi se, että kuukausittainen panostus on ehkäpä noin 2-3 tunnin luokkaa eikä parissa tunnissa tehdä kovinkaan paljoa. Tällöin sinun tulee vähintäänkin ymmärtää mitä hakukoneoptimoinnin eteen tehdään ja varmistaa, että nämä ovat juuri niitä sinun sivustoasi eniten hyödyttäviä töitä.

Hakukoneoptimointi kertahintaan?

Budjetin ollessa 200-300 €/kk, saattaa olla 12kk sijaan järkevämpää ostaa hakukoneoptimointia kertaostoksena. Jos ajatellaan esim. 24 tunnin vuosittaista työbudjettia. Onko järkevämpää tehdä se esim. yhtenä kertaprojektina, vai jakaa työosuus 12 kuukaudelle? Todennäköisesti kertaostos on tässä järkevämpi, sillä projektin mitoitus on sopivampi suhteessa kokonaistuntibudjettiin, fokus pysyy tekijän mielessä selkeämpänä ja projekti on myös motivoivampi.

– ”Hakukoneoptimoinnin hinta muodostuu tehtävästä työmäärästä tai saavutetuista tuloksista”

Hakukoneoptimoinnissa käytetään kahta eri hinnoittelutapaa. Useammin käytetyssä aikaperusteisessa hinnoittelussa hinta muodostuu siitä, kuinka monta tuntia hakukoneoptimointityötä tehdään.

Tulospohjaisessa hinnoittelussa taas laskutetaan vasta, kun sovitut tulokset saavutetaan. Tulospohjainen optimointi muodostuu yleensä kalliimmaksi asiakkaalle, koska riskille on pakko laittaa oma hintansa, jos tuloksia ei saavutetakaan osassa projekteista.

Yhteenvetona ostomallille:

Kummalla mallilla hakukoneoptimointia kannattaisi siis ostaa? Oma mielipiteeni on, että ehdottomasti aikaperusteisesti.

Mitä hakukoneoptimoinnin hinta sitten pitää sisällään?

Tilanteestasi riippuen voit hakukoneoptimoinnin tekijän kanssa sopia ja sisällyttää optimoinnin hintaan monia eri asioita. Itsekin monesti kysyn ostajalta, että mitä kaikkea hän haluaisi palveluun sisältyvän näistä yli 125 kohdasta, jotka luonnollisesti vaikuttavat myös SEO:n hintaan.

Yleensä hakukoneoptimoinnin hinta sisältää nämä 10 kokonaisuutta:
1. Verkkosivujen analysoinnin (yleensä ilmainen alkukartoitus)
2. Avainsanatutkimuksen tai jo tehdyn tutkimuksen analysoinnin
3. Kilpailija- ja kilpailutilanteen analysoinnin
4. SEO-strategian laadinnan
5. Verkkosivujen nopeusoptimoinnin
6. Verkkosivujen muun teknisen optimoinnin
7. Olemassa olevien sisältöjen optimoinnin
8. Uusien sisältöjen luomista suunnitelman pohjalta
9. Laadukkaiden backlinkkien hankkimisen
10. Kuukausittaisen raportoinnin

Verkkosivujen tai verkkokaupan hakukoneoptimointi mielessä?

Varaa alta ilmainen kartoitus, niin jutellaan tarkemmin ja katsotaan, millainen Hakukoneoptimoinnin hinta ja paketti teille parhaiten sopisi.
👇👇👇👇👇👇👇