google business profiili

Google Business Profiilin hyödyntäminen


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Google Business Profile (ent. Google My Business), tai ”GBP” (suomeksi Google business profiili) on maksuton, mutta sitäkin tärkeämpi tili yrityksille. Profiilin avulla yritys voi tulla helpommin löydetyksi hakukoneista, sekä jakaa asiakkaillensa relevanttia ja hyödyllistä tietoa.

Miksi Googlen yritysprofiili on niin tärkeä?

Hakukoneoptimoinnilla pystytään vaikuttamaan siihen, millaisia hakutuloksia Google ja muut hakukoneet näyttävät käyttäjille. Googlen yritystilillä pystytään tekemään niin kutsuttua paikallista hakukoneoptimointia. Googlen yritysprofiilia varten sinun tulee luoda Gmail-tili, mikäli yritykselläsi ei sellaista vielä ole.

Paikallisella hakukoneoptimoinnilla kehitetään hakutuloksia, jotka liittyvät paikallisiin hakuihin. Paikallinen haku voi olla esimerkiksi ”Kumpulan maauimala” tai ”ravintola kamppi”.

Search Engine Roundtablen mukaan vuonna 2018 noin 46 % kaikista Google-hauista omasivat niin kutsutun paikallisen tarkoituksen.

Puhelimella tehdään enemmän paikallisia Google-hakuja ja puhelimella tehtävien hakujen määrät kasvavat jatkuvasti. On siis sanomattakin selvää, että vuonna 2022 paikallisten hakujen osuus on jo enemmän kuin 46 %.

Googlen tutkimuksen mukaan 76 % ihmisistä, jotka tekevät paikallisen haun puhelimellaan, vierailevat yrityksessä seuraavan 24 tunnin sisällä.

Hyödyllisen tiedon tarjoaminen

Googlen yritysprofiilin omistajana sinun kannattaa täyttää yrityksesi profiilin tiedot mahdollisimman huolellisesti ja pitää ne ajantasallaan. Jos esimerkiksi toimit kivijalassa, päivitä säännöllisesti juhlapyhien poikkeusaukioloajat.

Google Business profiilin avulla yritys voi tarjota käyttäjille mm. seuraavia tietoja:
1. Osoitteen
2. Karttasijainnin
3. Verkkosivuston
4. Puhelinnumeron ja soittopainikkeen
5. Reittiohjeet
6. Käyttäjien tekemät arvostelut

7. Toimialan
8. Kuvia
9. Logon
10. Tuotteita ja tuotekategoriat
11. Päivityksiä kuten tarjouksia

Miten Google Business profiili näkyy hakutuloksissa?

Google Business Profiili voi näkyä hakutulossivun yläosassa tai niin kutsutussa Googlen karttapaketissa (Google Map Pack). Map packissa näkyy yleensä kolme tulosta ja mahdollisesti myös niiden yläpuolella oleva mainos.

Puhelimella haettaessa Google Business profiili näkyy heti hakutulosten yläosassa:

Tietokoneen näytöllä (Desktop) haettaessa profiili näkyy Googlen hakutulossivun oikeassa reunassa:

Mikäli Google haluaa näyttää yhden Business profiilin sijaan useampaa eri toimipistettä tai yritystä, näkyvät tulokset Google Map packissa.

Googlen karttapaketin hakutulokset näyttävät tältä:

RankRangerin mukaan 29 % kaikista Googlen hakutulossivuista sisältävät Googlen karttapaketin.

Backlinkon tutkimuksen mukaan 42 % käyttäjistä, jotka tekevät paikallisen haun, klikkaavat ”Google Map pack” -tuloksia.

Paikallisten hakutulosten 9 ranking tekijää

Paikallisilla hakutuloksilla on ns. perinteisistä luonnollisista hakutuloksista poikkeavat ranking tekijät (ranking factors).

Nämä ranking tekijät muodostavat kokonaisuuden, jonka perusteella Google ja muut hakukoneet arvottavat yritysprofiilin relevanttiuden haun tehneelle käyttäjälle. Tämä taas määrittää sen, tarjoaako Google yrityksen Google-profiilia hakutulosten karttapaketissa, jossa näytetään yleensä kolmen eri yrityksen.

1. Hakijan sijainti

Paikallisissa hauissa yksi tärkeimmistä tekijöistä on tietysti hakijan sijainti. Eli se, missä hakija fyysisesti on hakua tehdessään. Paikallisissa hakutuloksissa Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman lähellä sijaitsevia yrityksiä.

Jos hakija tekee esimerkiksi haun ”kahvila”, tarjoaa Google todennäköisesti kahviloita, jotka ovat lähellä hakijaa. Jos haku muutetaan vaikkapa ”kahvila joensuu”, näyttää Google karttapaketissaan hyviä arvosteluita saaneita kahviloita Joensuun keskustan alueelta.

2. Arvostelut

Muiden käyttäjien tekemillä arvosteluilla on todella suuri painoarvo paikallisissa hakutuloksissa. Mikä olisikaan lopulta parempi tapa auttaa Googlea ymmärtämään yrityksen todellinen palvelutaso, kuin muiden käyttäjien tekemät arvostelut ja suositukset.

Mitä enemmän positiivisia arvosteluita yritys on Google-tililleen saanut, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on rankata Googlen karttapaketissa.

Negatiiviset arvostelut puolestaan heikentävät paikallista näkyvyyttä. Heikompia yksittäisiä asiakaskohtaamisia saattaa aina tapahtua. Aina ei vain onnistu ja jokaisen asiakkaan odotuksia ei välttämättä pystytä täyttämään. Tämän johdosta myös negatiivinen asiakaspalaute saattaa tullakelle tahansa yritykselle. Muutamat negatiiviset arvostelut eivät rankigeja kuitenkaan hätkäytä, kunhan ne eivät ole valtavirtaa ja suurin osa arvosteluista ovat kuitenkin positiivisia.

Niin ja negatiivisiin, kuin positiivisiinkin arvosteluihin vastaaminen parantaa löydettävyyttä. Kaikkiin saatuihin arvosteluihin kannattaa siis vastata tavalla tai toisella mahdollisen tykkäysreaktion lisäksi.

3. NAP-sitaatit

NAP (Name, Address, Phone number) -sitaatit, eli suomeksi NOP (Nimi, Osoite, Puhelinnumero) -sitaatit tarkoittavat verkkosijainteja, joissa nämä 3 tietoa esiintyvät yhdessä samassa järjestyksessä.

Näitä ovat Google Business profiilin lisäksi esimerkiksi yrityksen verkkosivut, sosiaalisen median tilit, kuten Facebook ja Instagram, sekä kokemustenjakosivustot, kuten Tripadvisor ja Yelp.

Mitä enemmän NAP-sitaatteja eri paikoista löytyy, sitä vahvemman signaalin Google saa siitä, että ko. yritys tosiaan toimii sille ilmoittamassaan osoitteessa.

MUU LISTAUS TULOSSA MYÖHEMMIN, STAY TUNED!