Hakukoneoptimointi WordPress
|

Hakukoneoptimointi WordPressillä 2024 – laaja +125 vinkin Mega-Opas SEO-työhön


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Hakukoneoptimointi WordPressillä pitää sisällään monta eri tehtävää, jotka kannattaa tehdä. Tämän selkeän tietopaketin luettuasi ymmärrät, mitä nämä tehtävät ovat ja onnistut varmasti sivustosi hakukoneoptimoinnissa tai optimoinnin ostamisessa.

Hakukoneoptimoinnissa käytetään kahta eri hinnoittelutapaa; aikaperusteista ja tulospohjaista. Useammin käytetyssä aikaperusteisessa hinnoittelussa hinta muodostuu käytettävien tuntien mukaan, kun taas tulospohjaisessa laskutetaan vasta, kun sovitut tulokset saavutetaan. Mikäli hakukoneoptimoinnin ostaminen kiinnostaa enemmänkin, kannattaa tutustua lisäksi myös hakukoneoptimointi hinta -artikkeliin.

Reilut 125 vinkkiä, 56 eri kokonaisuutta, yli 11 000 sanaa, eli päälle 60 sivullista tekstiä:

Tätä on 2024 Mega-Opas WordPress-sivuston hakukoneoptimointiin. Artikkelin sisällysluettelon linkeistä pääset suoraan haluamaasi osioon. Näytön alareunassa on painike, jolla pääset takaisin sisällysluetteloon. Näin voit halutessasi valita sinua eniten kiinnostavan aiheen, tutustua siihen ja siirtyä painikkeella takaisin valitsemaan seuraavaa aihetta.

1. Hakukoneoptimointi

Optimointi sanana viittaa jonkun olemassa olevan kokonaisuuden hienosäätöön ja paranteluun. Tästä on kyse myös silloin, kun puhutaan hakukoneoptimoinnista.

WordPress-sivuston hakukoneoptimointi pitää sisällään seuraavat vaiheet:
1. Nykytilan kartoitus
2. Kilpailutilanteen analysointi
3. Avainsanatutkimus
4. SEO-suunnitelman laatiminen
5. Seurattavien tavoitteiden asetanta

6. Olemassa olevien linkkien optimointi
7. Hakukoneystävällisten tekstien kirjoittaminen
8. WordPress-verkkosivujen suunnittelu

9. WordPress-verkkosivujen toteutus
10. Tekninen hakukoneoptimointi
11. Tuloskehityksen analysointi
12. Kokonaan uusien artikkeleiden julkaisu SEO-suunnitelman mukaan
13. Backlinkkien rakentaminen
14. Tuloskehityksen jatkuva seuranta

15. Jatkotoimepiteiden toteutus havaintojen perusteella

2. Työkalut hakukoneoptimointiin

Sinulla ei todennäköisesti vielä ole käytössäsi hakukoneoptimointityöhön tai tulosten seurantaan tarkoitettuja maksullisia työkaluja, kuten SEMrushia tai Ubersuggestia. Se ei haittaa, sillä hyvältä tekijältä saat varmasti myös hyvät tiedot raporttien muodossa. SEMrush on näistä se järeämpi ja myös kalliimpi kuukausimaksullinen työkalu. Ubersuggestissa on hyvä ilmainen versio, mutta jos ostat palvelua ja alat panostamaan hakukoneoptimointiin, suosittelen ostamaan Ubersuggestin lisenssin myös itsellesi. Ubersuggestiin saa lifetime-version edullisesti $ 290 kertamaksulla. Tällä hinnalla pystyt luomaan 3 projektia, eli käytännössä seuraamaan kolmen eri sivuston tuloskehitystä. Yleensä yksikin riittää, mutta on hyvä pystyä seuraamaan tarvittaessa useampien sivustojen tuloskehitystä, kuten kovimpia kilpailijoitasi. Olen kokenut alustan hintaansa nähden todella hyväksi hakukoneoptimoinnin ostajallekin.

Hakukonesijoitustesi nopea testaaminen:

Serprobotin avulla pystyt ilman rekisteröitymistä nopeasti selvittämään, miten sivustosi tai kilpailijasi sivusto rankkaa tietyillä, esimerkiksi sinulle oletettavasti tärkeimmillä avainsanoilla. Serprobot on hyvä nopeaan tilannekartoitukseen, mutta optimointityön tekemiseen kannattaa hankkia laajempi työkalu. Paremmilla työkaluilla näet mm. avainsanojen kilpailusta riippuvan haastavuuden (SEO Difficulty) ja hakuvolyymit (Search Volume), joita molempia tarvitset optimointityössä.

3. SEO-suunnitelma

Hakukoneoptimointityö pohjautuu SEO-suunnitelmaan, joka luodaan avainsanatutkimuksen pohjalta. Ennen hakukoneoptimointityön aloittamista kannattaa selvittää omat resurssit. Optimoinnissa suurin osa ajasta menee kirjoittamiseen. Jos pystyt luomaan mielenkiintoista tekstiä ja sinulla on aikaa kirjoitustyöhön, voit säästää merkittävästi palvelun ostamisessa. Hyvä kirjoittaja tarvitsee yleensä vain selkeän ohjeistuksen seuraavaksi tehtävistä töistä.

Hyvä SEO-suunnitelma sisältää:
– Noin 6kk (ja miksei pidemmänkin tähtäimen) toimintasuunnitelman
– Konkreettisen avainsanatutkimukseen pohjautuvan työlistauksen
– Viikoittaisen tuntibudjetin hakukoneoptimoinnin tekemiseen
– Avainsanat, joilla on tarkoitus kilpailla

Aikataulun (missä ajassa tehdään mitäkin)
– Tärkeysjärjestyksen avainsanoista (mitä optimoidaan seuraavaksi)
– Yhteiset tarkastelupisteet hakukoneoptimointiin osallistuvien tahojen kesken

Näiden lisäksi:

SEO-suunnitelman täytäntöönpanoon tarvitaan tervettä kokeilevaa uteliaisuutta ja avointa mieltä suunnitelman muutoksille.

4. Sivun sisällöt

Sivun sisällöt ovat yksittäinen kaikkein tärkein hakukoneoptimointiin vaikuttava tekijä. Piste. Jos siis mietit sivustosi hakukoneoptimointia, tärkein tehtäväsi on kirjoittaa käyttäjille hyvää ja kattavaa sisältöä.

Muista tämä:

Google pyrkii tarjoamaan hakijalla aina parasta mahdollista sisältöä. Jos sisältösi eivät ole hyviä ts. mielenkiintoisia ja kattavia, ei Google todennäköisesti tarjoa sivujasi kovinkaan korkealla hakutuloksissa.

Jos olet yrittäjä ja sinulla on esimerkiksi 5 eri palvelua. Luo jokaisesta palvelusta oma alasivu ja kirjoita jokaisesta palvelusta oma aihetta käsittelevä ja kattava teksti. Panosta jokaiseen palvelutekstiin erikseen ja mielellään riittävästi. Mutta älä kuitenkaan keskenään yhtä paljoa. Panosta kaikkein eniten sen palvelun kuvauksiin, jota haluaisit kaikkein eniten myydä. Pituus on valttia.

5. Tekstin pituus

Kirjoita pitkiä, mielellään vähintään 1000 sanan hakukoneoptimoituja tekstejä. Pidemmillä teksteillä on taipumus rankata paremmin Googlessa. Jos siis haluat rankata jollain avainsanalla Googlessa, suosittelen kirjoittamaan siitä pitkän asiantuntija-artikkelin. Pidemmät asiantuntija-artikkelit saavat yleensä helpommin backlinkkejä (linkityksiä muilta sivustoilta) ja jakoja sosiaalisessa mediassa. Tällöin ihmiset pitävät artikkelia niin laadukkaana, että he haluavat jakaa tiedon siitä muillekin. Näin myös Google saa vahvoja signaaleja siitä, että artikkelin sisältö todella on laadukasta ja asiantuntevaa.

Extra-vinkki:
Jos tekstisi on hyvä ja artikkeli alkaa löytymään haluamallasi avainsanalla, sillä on hyvät todennäköisyydeet alkaa löytymään myös muillakin artikkeliin liittyvillä avainsanoilla. Huolehdi siis, että myös avainsanojesi synonyymit löytyvät tekstistä. Näin et kirjoita tuhansia sanoja tekstiä pelkästään yhtä hakufraasiasi (avainsanaasi) varten.

6. Click Through Rate (CTR)

Mikä on todennäköisyys sille, että hakija klikkaa näkemäänsä linkkiä Googlessa? Tieto klikkauksen todennäköisyyksistä auttaa ymmärtämään, minkälainen merkitys Google-sijoituksilla on. Kokonaiskuvan hahmottaminen ohjaa hakukoneoptimoinnin tavoitteiden asetannassa.

Sistrixin tutkimuksessa analysoitiin yli 80 miljoonaa avainsanaa ja miljardeja Google-hakuja. Tutkimuksessa tarkasteltiin Googlen ensimmäisen sivun luonnollisia (organic) hakutuloksia. Luonnolliset hakutulokset Googlessa ovat kaikki muut tulokset, paitsi mainokset. Tutkimuksessa mitattiin Click Through Rate (CTR), eli klikkausprosenttia.

Esimerkki: jos CTR on vaikkapa 28 %, niin sadasta hakutuloksen nähneestä käyttäjästä 28 käyttäjää päätyvät klikkaamaan linkkiä.

Klikkausprosentin jakautuminen Googlen top10-tulosten välillä:

Kuten huomaat, Googlen ensimmäisellä hakutuloksella on todella suuri merkitys. Se kerää lähes puolet enemmän klikkauksia, kuin toinen hakutulos, lähes kolme kertaa enemmän kuin kolmas hakutulos ja noin 10 kertaa enemmän, kuin hakutulokset sijoilla 8-10.

Extra-vinkki:
Vain 0,78 % käyttäjistä klikkaavat jotain hakutulosta Googlen toiselta sivulta. Mentäessä siitä eteenpäin muille sivuille, klikkauksen todennäköisyys laskee entisestään. Kuten tiedät, harva edes menee Googlen etusivua pidemmälle. Onko sijoitus #12 siis huono? Ei, sillä olet lähellä etusivua ja tekemällä muutoksia voit saavuttaa etusivun nopeastikin.

Bonus-vinkki:
Klikkausprosentti (CTR) on merkittävä tekijä hakukoneoptimoinnissa. Mitä paremman klikkausprosentin saat hakutuloksellesi, sitä korkeammalle Google sijoitustasi nostaa.

7. Sivuston käytettävyys ja logiikka

Koska Google haluaa tarjota käyttäjälleen aina parasta mahdollista sisältöä, se tarjoaa käyttäjilleen mieluiten myös hyviä ja hyvin toimivia nopeita sivustoja, joissa ihmiset haluavat viettää aikaa.

Sivuston helppo käytettävyys on yksi tärkeimmistä osista vierailu- ja asiakaskokemusta.

Mikä sitten tekee sivustosta hyvän:

Hyvien ja koukuttavien sisältöjen lisäksi sivuston tulee olla helposti käytettävä ja looginen. Kaiken tiedon tulee löytyä nopeasti, helposti ja muutamalla klikkauksella. Jos sivustosi on helppokäyttöinen, käyttäjien lisäksi saat myös siis Googlen arvostuksen.

8. Sivuston ulkoasu

WordPress verkkosivujen luonti- tai ehostusvaiheessa sivustosta on tärkeää tehdä loogisuuden lisäksi myös visuaalisesti houkutteleva. Hyvä sivustokokonaisuus nivoutuu yhteen mielenkiintoisista ja mukaansatempaavista sisällöistä, informatiivisista kuvista ja silmää miellyttävästä graafisesta ulkoasusta.

Koukuta käyttäjät nopeasti (5-15 sekunnissa):

Suurin osa tämänkin blogipostauksen lukijoista selailee artikkelia ylhäältä alas ja alhaalta ylös nopeaa vauhtia. Keskimääräisen sivustovierailijan mindset sivuille tultaessa on seuraavanlainen: hän etsii lähtökohtaisesti jo syitä poistua sivulta, mutta antaa sivustolle kuitenkin mahdollisuuden. Yleensä tämä mahdollisuus kestää 15 (tai 5) sekuntia. Tämän nopean alkusilmäilyn jälkeen käyttäjä tekee päätöksen, jääkö hän sivuille, vai ei.

9. Bucket brigade

Bucket brigade (BB, en ole varma suomennoksesta)

On tämmöinen boldattu teksti tai miniotsikko:

Jonka tavoitteena on herättää lukijan mielenkiinto ja tehdä tekstistä helpommin silmäiltävää. Bucket brigaden ansiosta lukija pysähtyy isoimpien otsikoiden lisäksi myös näihin pienempiin mielenkiintoa herättäviin teksteihin ja saa käyttäjän todennäköisemmin lukemaan tällaista pidempääkin kappaletta. Näin artikkelin silmäiltävyydestä tulee samalla helpompaa.

10. Artikkelin ulkoasu

Jos sivuston yleisilme ja ulkoasu ovat tärkeitä asioita sivuston vierailuaikojen osalta, niin ehkä jopa sitäkin tärkeämpää on, että artikkelin ulkoasu on viimeisen päälle. Miksi näin? Usein hyvin rankkaavien sivustojen suurin osa liikenteestä tulee sisään (laskeutuu) artikkeleihin. Monelle vierailijalle yrityksen ensivaikutelma saattaakin muodostua heidän blogiartikkelin perusteella.

Näistä ominaisuuksista koostuu hyvä artikkelin ulkoasu:
– Aiheeseen sopiva pääkuva
– Selkeä, helposti ymmärrettävä pääotsikko
– Tiivistelmä tai mukaansatempaava ingressi otsikon alla
– Riittävä määrä väliotsikoita
– Bucket brigadet
– Havainnollistavia kuvia tekstien välissä
– Miellyttävät fontit
– Sopiva fonttikoko niin otsikoissa, kuin leipätekstissäkin
– Vaalea tausta
– Asioiden korostaminen visuaalisesti (esim. laatikko tai bold)
– Sopivan pituiset kappaleet (etenkin mobiiliin)
– Sopiva tekstileveys (ei tarvetta kääntää päätä lukiessa)
– Teksti ei saa myöskään mennä liian lähelle lukulaitteen reunoja

Miksi ulkoasu vaikuttaa hakukonesijoituksiin?

Nämä ulkoasulliset tekijät ovat siksi niin tärkeitä, että ihmisten käyttäytyminen on suoraan verrannollista sivustosi hakukonetulosten kehitykseen. Jos käyttäjät poistuvat heti artikkelistasi, vaikka sen takia, että tekstiäsi on vaikea lukea, Google rankaisee sinua. Tämä äkillinen poistuma voi johtua esimerkiksi liian pienestä fontista, liian pitkistä kappaleista tai jostain yleisestä sivun toimintaa haittaavasta tekijästä.

Extra-vinkki:
Pidä tekstin pituus järkevänä suhteessa asian määrään. On turha puhua enempää, kuin on asiaa. Älä kuitenkaan pelkää kirjoittaa pidempiä tekstejä, sillä niin käyttäjät, kuin hakukoneetkin rakastavat asiantuntevia, kattavia ja hyviä sisältöjä.

11. WordPress

Yksi tärkeimmistä ja ensimmäisistä tehtävistä hakukoneoptimoinnissa on valita optimointiystävällinen alusta sivustollesi. Olen Helpoilla kotisivuilla käyttänyt lähes 10 vuotta WordPressiä. WordPress on maailman käytetyin verkkosivujen julkaisujärjestelmä. Noin 40 % kaikista maailman sivuista on tehty WordPressillä. Eikä suotta. WordPress on erinomainen pohjavalinta myös hakukoneoptimointia silmällä pitäen. Lisäksi (käytettävästä teemasta riippuen) sitä on todella helppo muokata.

12. WordPress-teema

Oletan, että olet valitsemassa tai jo valinnut WordPressin sivustosi alustaksi. Jos päädyit johonkin toiseen ratkaisuun, on tämäkin ok. Kerron kuitenkin seuraavaksi WordPressin teemoista ja niiden logiikasta.

Budjetti:

Kun puhutaan pienten verkkosivujen (yleensä nelinumeroisista) rakennusbudjeteista, ei ole välttämättä järkevää lähteä rakentamaan sivustoa ”nollista”. Sen sijaan kannattaa valita WordPressin päälle asennettava teema, jonka tehtävä on helpottaa sivujen rakentamista ja mahdollistaa astetta visuaalisempi työnjälki helpommin, nopeammin ja pienemmällä budjetilla.

Yksi yleisimmistä virheistä teemojen valinnassa, johon törmään toistuvasti:

Valitaan teema sen ulkonäön perusteella. Jos olet vaikkapa hammaslääkäri, älä valitse sellaista teemaa, johon on tehty houkutteleva hammaslääkäreille suunnattu visuaalinen ulkoasu, vaan katso kuinka monta kertaa teemaa on ostettu. Miksi? Koska ostomäärät ja teemasta saadut rahat määrittävät pitkälti sen, minkä verran teeman tekijällä / kehittäjätiimillä on motivaatiota kehittää sekä ylläpitää teemaa jatkossa.

Jos satut ostamaan teeman, joka ei myy:

Todennäköisesti teeman kehittäminen lakkautetaan ennemmin tai myöhemmin. Mitä tällöin tapahtuu? WordPressin ja sivuillasi käytettävien lisäosien julkaistessa uudempia versioita, teemasi ei ole välttämättä enää yhteensopiva uusimpien versioiden kanssa.

Teeman vanhentuessa sivuston toiminnassa saattaa hyvin todennäköisesti esiintyä ongelmia ja huonoimmassa tapauksessa sivu voidaan myös hakkeroida. Olen nähnyt yrityksen sivuston, jolle mentäessä sivustolla näkyi vain animaatio ydinpommin räjähdyksestä. Tämmöisessä tilanteessa sivuston asennus kannattaa poistaa ja alustaa WordPress uudestaan ”puhtaalta pöydältä”. Eli rakentaa sivusto uudestaan.

13. Parhaat WordPress-teemat

Nyt kun tiedät, millaista teemaa ei kannata ostaa, kerron seuraavaksi, millainen teema sen sijaan kannattaa hankkia. Kuten aikaisemmin kävi selväksi, teemavalinnassa ei kannata antaa oikeastaan mitään painoarvoa ulkoasulle, eli sille miltä teemalla tehty valmis WordPress-sivusto näyttää.

Parhaimmilla teemoilla saa tehtyä:

Sen näköisen sivuston, kuin haluaa. Teeman tärkein tehtävä onkin helpottaa sivujen rakentamista. Parhaat teemat toimivat drag & drop -tyyppisesti. Teeman visuaalisella rakentajalla raahataan ja pudotetaan elementtejä paikasta toiseen. Visuaalisessa rakentajassa sekavan hallintapaneelin sijaan näet, mitä olet tekemässä. Tästä syystä listaamillani teemoilla saa tehtyä juuri sen näköiset sivut, kuin haluaa.

Kadence, Elementor:

Edellä mainituilla teemoilla on helppo ja selkeä visuaalinen rakentaja, jonka avulla asiaan vihkiytymätönkin pystyy rakentamaan sivuston, tai ainakin muokkaamaan jonkun toisen tekemää sivustoa. Moni käyttää myös Divi -nimistä teemaa, mutta en itse suosittele sitä sen hitaan latausnopeuden vuoksi. Varsinkaan sivustoille, joilla haluttaisiin saada hyviä tuloksia hakukoneoptimoinnissa.

Rakennamme kaikki sivustot aina käyttäen samaa teemaa. Aikaisemmin käytimme Elementoria, mutta viimeisimpänä olemme siirtyneet Kadenceen. Kadence on Elementoria kevyempi ja nopeammin latautuva teema. Elementorista Kadenceen siirryttiin itseasiassa lähinnä latausnopeuden ja näin ollen parempien Google-tulosten perässä.

PS jos tarvitset Kadencen, Elementorin tai Divin, saat lisenssin kauttani ilmaiseksi:

Esim. Kadencen kohdalla tämä tarkoittaa $ 599 säästöä. Haluaisin vastineeksi hostata sivustosi. Hostingista sinun täytyy kuitenkin johonkin maksaa, niin tästä olisi varmasti hyötyä meille molemmille.

Extra-vinkki:
Jos haluaisit tietää tarkemmin, miten hakukoneoptimoidut ja konversioitasi kasvattavat WordPress-verkkosivut rakennetaan, tilaa alta ilmainen mailisuorani.

Ohjeet verkkosivuston tehostamiseen

Olen rakentanut ActiveCampaignin puolelle 12 viestin suoran, jossa käydään sopivissa paloissa optimaalisen WP-sivuston toteutus läpi aina suunnittelusta julkaisuun, ja siitä sivuston jälkihoitoon. Voit poistua mailisuoralta koska tahansa.

Mailisuoran tilaus

14. WordPress-optimoitu hosting

Hanki sivustollesi WordPress-optimoitu hosting. Yleensä se 3 €/kk tai ”Leasing-läppäreihin ja Microsoft 365 -pakettiin sisältynyt kotisivutila” ei ole todellakaan se paras vaihtoehto. Laadukkaan WP-optimoidun hostingpalvelun hankkiminen on yksi helpoimmista ja myös edullisimmista tavoista parantaa hakukonesijoituksiasi.

Niin käyttäjät, kuin Google arvostavat:

Nopeammin latautuvaa sivustoa. Vaikka laadukkaat palvelintilat maksavatkin n. 10 €/kk enemmän, säästät tämän summan helposti parempien SEO-tulosten ja sulavamman vierailijakokemuksen ansiosta. Laadukkaan hostingin saat esimerkiksi minun kauttani. Ylläpidetään tällä hetkellä reilua 1000 eri yrityksen WordPress-verkkosivustoa. Olen kuullut hyvää myös WP-palvelusta, Zonerista ja Hostaanista.

15. SSL-Sertifikaatti

SSL-sertifikaatin (Secure Sockets Layer) tehtävänä on tehdä sivustosta turvallisempi. Sertifikaatti kannattaa hankkia sivustollesi, jotta käyttäjät pitävät sivustoasi luotettavampana ja tietävät olevansa juuri sinun sivustollasi, eikä vastaavalla huijaussivustolla. Let’s Encrypt tarjoaa ilmaisia SSL-sertifikaatteja. Ilmainen SSL-sertifikaatti kuuluu tänä päivänä käytännössä (lähes) kaikkien hosting-palveluiden vakiotarjontaan.

SSL-suojatun sivuston tunnistaa:

https-etuliitteestä vanhanaikaisen http-etuliitteen sijaan. Lisäksi SSL näkyy selkeämmin ulospäin osoitepalkin vasemmalla puolella olevasta lukon kuvasta.

Lyhyesti sanottuna:

Mitä turvallisempi verkkosivusto, sitä enemmän käyttäjät ja myös Google arvostavat sivustoa. SSL-sertifikaatilla on siis positiivinen vaikutus Google-rankingeihin. Tai ehkä voitaisiin ennemmin sanoa, että sertifikaatti on tänä päivänä oletus ja sen puuttumisella on negatiivinen vaikutus hakukoneoptimointiin.

16. CDN

CDN (Content Delivery Network) on joukko yhdessä toimivia palvelimia, jotka ovat jaoteltu maantieteellisesti eri puolille maapalloa. Niiden tarkoituksena on toimittaa internet-sisältö nopeammin sisällön käyttäjälle.

CDN tallentaa sisältöä (kuten kuvia, videoita tai verkkosivuja) välimuistipalvelimille, jotka ovat fyysisesti mahdollisimman lähellä loppukäyttäjää.

Otetaan esimerkki:

Sivustosi hosting on suomalaisilla palvelimilla ja joku menee sivustollesi Espanjan aurinkorannikolta. CDN avulla Madridissa sijaitseva välimuistipalvelin tarjoaa sivustosi ja näin se latautuu käyttäjälle nopeammin.

Suurin osa tämän päivän verkkoliikenteestä:

kulkee CDN-palveluiden kautta. Muun muassa Facebook, Amazon ja Netflix käyttävät CDN-palveluita.

CDN hyödyt:
– Sivuston nopeampi latausaika
– Pienemmät hosting-kustannukset (vähemmän kuormaa hostillesi)
– Sivustosi pystyy käsittelemään suurempia liikennöintimääriä
– Turvallisempi (paremmat valmiudet torjua DDoS-hyökkäyksiä)
– Parempi uptime (sivustosi näytetään, vaikka alkuperäinen hostisi olisi kaatunut)

Esimerkiksi Cloudflaren kautta saat sivustollesi ilmaisen CDN-palvelun.

17. Automaattinen nopeusoptimointi

Jos haluat hakukoneoptimoinnin näkökulmasta jotain parempaa kuin tavallisen CDN-palvelun, ota käyttöösi Aseo.fi -palvelu. Aseo tekee sivustollesi automaattisen nopeusoptimoinnin. Aseo tekee sivustostasi automaattisesti Google-ystävällisemmän mm. poistamalla sivustoltasi turhaa koodia (jota helposti kertyy WordPress-sivustoille) ja mm. pakkaamalla kuvat automaattisesti WebP-muotoon.

Näin se tapahtuu:

Aseo näyttää sivustostasi optimoidun version, koskematta lainkaan sivustosi koodiin. Teknisessä mielessä sivustostasi näytetään nopeammin latautuva (parempi) versio käyttäjille ja Googlelle. Palvelun saa käyttöön noin 5 minuutissa alustamalla projektin Aseoon ja vaihtamalla nimipalvelimet. Tarvittaessa palvelun saa yhtä nopeasti myös pois käytöstä.

Automaattisesti paremmat Google-tulokset:

Aseo tekee optimoinnin automaattisesti sivustosi jokaiselle sivulle, joten esimerkiksi isompien sivustojen osalta tuloskehitys voi olla merkittävää. Jos sivustollasi on vaikkapa 20 tärkeää blogipostausta, Aseon avulla jokainen näistä saa hyvin todennäköisesti positiivisen boostin Google-rankingeihinsa. Automaattisesti näin suuri hyöty? Kyllä. Olen itse käyttänyt Aseoa nyt muutamia vuosia monilla eri sivustoilla ja hyödyt ovat olleet kiistattomat.
HUOM! Jos sivustosi on teknisesti todella monimutkainen, silloin käyttöönoton soveltuvuus kannattaa varmistaa etukäteen ja käyttöönoton yhteydessä vielä testata, että kaikki toimii, kuten pitääkin.

Jo valmiiksi nopealle sivustollekin hyviä tuloksia:

Vaikka sivustosi olisi jo valmiiksi nopea, yleensä Aseon avulla saadaan silti hyviä parannuksia Google-sijoituksiin. Olen tykännyt käyttää Aseosta myös termiä automaattinen hakukoneoptimointi, sillä Aseo yleensä parantaa sivuston Google-sijoituksia automaattisesti.

Ilmainen 30 vrk kokeilujakso:

Palveluun saat maksuttoman 30 päivän koejakson, jonka aikana tarkastellaan muutoksen vaikutuksia Google-sijoituksiisi. Koejakson aikana kannattaa yhdistää GSC (Google Search Console) Aseoon.

Maksuttomaan palveluun sisältyy:

Data-analytiikan ammattilaisen toteuttama yhteenveto käytön aikana saavutetuista tuloksista. GSC kertoo tämän saman sinulle, mutta pureskelemme datan valmiimpaan muotoon, jotta sinun ei tarvitse. Analyysin nähtyäsi voit päättää, haluatko jatkaa maksulliseksi käyttäjäksi vai päättää ilmaisen kokeilun. Jos tässä vaiheessa päätät lopettaa, optimointi otetaan vain pois päältä ja sivustosi näytetään samanlaisena (ei-optimoituna), kuin ennen ilmaista testijaksoakin. Kaikki säilyy siis ennallaan.

Jos haluaisit kokeilla Aseoa:

Mahdollisimman matalalla kynnyksellä, laita minulle viestiä ja alustan projektisi admin-tunnuksillani Aseoon. Tämän jälkeen sinun tulee vain vaihtaa nimipalvelimet domainhallinnastasi. Jos tämä ei ole tuttu juttu, voin tehdä sen myös puolestasi. Anna minulle vain domainhallintasi tunnukset, niin hoidan homman muutamassa minuutissa. Yleensä myös hosting-kumppani hoitaa tämän mielellään.

PS jos sinulla on oma verkkosivujen toteuttaja tai olet itse toteuttaja, kysy kumppanuushintaa minulta.

18. Sivuston latausnopeus

Sivuston latausnopeus on yksi tärkeimmistä hakukonesijoituksiin vaikuttavista tekijöistä. Mitä nopeampi sivustosi on käyttäjien ja Googlen silmissä, sitä paremmat mahdollisuudet sivustollasi on saavuttaa hyvät rankingit Googlessa.

Näin parannat sivustosi latausnopeutta:

Hyvään latausnopeuteen pääsee yleensä esimerkiksi seuraavilla valinnoilla:
– Valitse WordPress
– Hanki WP-teemaksi nopea Kadence, jonka saat kauttani ilmaiseksi
Valitse supernopea palvelintila minun kauttani
– Hanki Aseo.fi nopeusoptimointi (tai tavallinen CDN)
– Älä asenna ylimääräisiä lisäosia
– Poista käyttämättömät lisäosat
– Jos mahdollista, käytä kevyempiä lisäosia
– Ennen ja jälkeen uuden lisäosan asentamisen, testaa sivustosi latausnopeus
– Punnitse testitulosten perusteella, onko lisäosasta saatava hyöty menetetyn latausnopeuden arvoista
– Käytä vain tarvittava määrä visuaalisia elementtejä ja kuvia
– Käytä sivuston kuvissa webp-formaattia

19. Latausnopeuden testaus

Sivustosi latausnopeus kannattaa pisteyttää siihen tarkoitetuilla työkaluilla. Näitä ovat esimerkiksi GTmetrix ja Googlen oma Google PageSpeed. Itse käytän pääasiassa PageSpeediä.

Työkalut kertovat mm. sen, kuinka paljon esim. Google arvostaa sivustoa teknisessä mielessä. Tulokset eivät kerro koko totuutta, mutta niille kannattaa ehdottomasti antaa painoarvoa. Tuloskehitystä kannattaa myös seurata, etenkin jos tekee muutoksia sivustolla. Tehdessäsi hakukoneoptimointia varmista, että sivustosi on jatkuvasti laadukas myös teknisesti.

PageSpeed testaa sivustosi nopeuden sekä mobiilissa:

Että Desktopissa:

Kuten huomaat:

Sivustoni sai testaushetkellä Google PageSpeed -tulokseksi 100/100 pistettä niin mobiilissa, kuin työpöytäversiossakin. Tämä on epätavallisen hyvä tulos ja itseasiassa pääsin ensimmäistä kertaa molemmilla laitteilla samanaikaisesti täysiin pisteisiin. Huomioi, että ei ole välttämättä kovinkaan mielekästä tai edes järkevää yrittää päästä 100/100 tulokseen.

Tavoittele 90 pistettä tai yli:

90-100 pisteellä Google antaa sivustollesi ”vihreän valon”. Jotkut sanovat, että pisteillä ei ole mitään merkitystä. Itse annan pisteille kuitenkin painoarvoa ja ei Googlekaan sivustoja varmasti huvikseen arvota. Mietti pisteitä tai ei, tekniseen hakukoneoptimointiin kannattaa joka tapauksessa panostaa. Jos et ole vielä testannut oman sivustosi PageSpeed -pisteitä, niin se kannattaa tehdä seuraavaksi tästä linkistä.

PS kokeile samaa testiä myös myöhemmin uudestaan. Testaushetkestä riippuen pisteet saattavat vaihdella ja minuutin päästä sama muokkaamaton sivusto voi saada eri tulokset. Yleensä heitto on kuitenkin vain pisteen tai pari.

20. Pingdom

Sivustosi latausaika kannattaa testata Pingdomin ilmaisella työkalulla. Sanotaan, että sivuston tulisi latautua mielellään alle 2 sekunnissa. Yleensä kun teemme sivuston, pyrimme kuitenkin alle 1s latausaikaan. Mitä lyhyempi latausaika on, sen parempi se on niin käyttäjille, kuin hakukoneoptimoinninkin näkökulmasta.

Kuka haluaisi käyttää hidasta sivustoa:

Jos voi käyttää nopeaakin? Tämänkin osalta kannattaa toki keskittyä olennaiseen. Jos sinulla menee 20 tuntia latausajan pudottamisessa 1,5 sekunnista -> 1,3 sekuntiin, niin todennäköisesti voisi olla järkevämpää käyttää 20 tuntia ennemmin vaikkapa hyvien sisältöjen kirjoittamiseen.

Tältä tulokset näyttävät Pingdomissa:

Esimerkiksi testaushetkellä leosavel.com -sivun latausaika (Load time) oli 147 ms, eli noin 0,15 sekuntia. Tämä on todella hyvä tulos, eikä välttämättä taaskaan tavoittelemisen arvoinen (ellet käytä Aseo.fi -palvelua). Usein kuulee sanottavan: ”sivun latausaika tulisi olla alle 2 sekuntia”. Suosittelisin silti pyrkimään alle 1 sekuntiin. Edelleenkin: jos voit tehdä nopean sivuston, miksi tekisit hitaan?

21. Avainsanat

Sivun hakukoneoptimointia tehdessäsi asetat jokaiselle sivustosi (website) sivulle (page) aina yhden tärkeimmän avainsanan (keyword), jolla haluaisit sivun rankkaavan. Esimerkiksi tällä sivulla keyword on ”hakukoneoptimointi wordpress”. Tämä avainsana asetetaan WordPressissä yleensä SEO-lisäosan (lisäosista tarkemmin myöhemmin) kautta.

”Piilotetaan niitä avainsanoja johonkin sinne taakse”

HUOM! Keyword ei ole mikään, mikä ”piilotetaan johonkin sivun koodiin”, kuten välillä kuulee luultavan. Tällaista tekniikkaa ei ole olemassakaan ja se viittaa lähinnä aikaan ennen ajanlaskumme alkua, jolloin sivuille pystyi asettamaan avainsanoja tähän tyyliin. Ongelmaksi muodostui se, että ihmiset spämmäsivät avainsanoja.

Otetaan esimerkki:

Jos sivu käsitteli vaikkapa koiria, joku saattoi laittaa avainsanaksi myös kissan. Jos Google tarjoaisi tätä sivua asetetun ”avainsanan” perusteella käyttäjille, se olisi lähinnä käyttäjien harhaanjohtamista, eikä siis Googlen tärkeimmän tavoitteen (tarjota käyttäjille parasta mahdollista sisältöä) mukaista. Google ei siis hyödynnä hakutulosten tarjoamisessa mitään piilotettuja avainsanoja, vaan sivun tekstisisällöistä löytyviä sanoja ja lauseita.

Extra-vinkki:
Huolehdi, että käytät pääavainsanasi lisäksi myös muita relevantteja synonyymejä ja avainsanoja. Näin sivusi voidaan löytää useammilla tärkeillä avainsanoilla.

22. Long-tail keywords

Long-tail keywords (pitkän hännän avainsanat) ovat spesifimpiä hakufraaseja, jotka muodostuvat useammista sanoista.

Esimerkki:
Lyhyt päätermi = Kengät
Avainsanapari = Naisten kengät
Long-tail = Naisten tyylikkäät punaiset korkokengät

Long-tail avainsanat ovat vähemmän haettuja, mutta samalla myös paljon vähemmän kilpailtuja. Niihin kannattaa ehdottomasti panostaa. ”Kengät” on huomattavasti haetumpi ja kilpaillumpi termi, kuin ”Naisten tyylikkäät punaiset korkokengät”. Mutta kumpaa haettaessa hakija on lähempänä ostoksen tekemistä?

Aivan – kun ohjaat naisten tyylikkäitä punaisia korkokenkiä hakevan käyttäjän sivulle, jossa on haun mukaisia tyylikkäitä punaisia korkokenkiä, ollaan jo aika lähellä ostotapahtumaa. Varsinkin, kun puhutaan naisista ja kengistä 😁

Muista nämä 3 hyvää asiaa Long-tail avainsanoista:
👉 Suurin osa Google-hauista tehdään Long-tail avainsanoja käyttäen
👉 Long-tail avainsanoilla on huomattavasti pääavainsanoja vähemmän kilpailua
👉 Long-tail avainsanaa hakeva käyttäjä on potentiaalisempi ostaja

Yhteenvetona: Optimoimalla sivustosi Long-tail avainsanoille, voit saada paljon laadukasta liikennettä sivustollesi ja parantaa sivustosi konversioprosenttia.

Extra-vinkki:
Optimoi artikkelejasi Long-tail avainsanoille, jotka sisältävät jonkun enemmän kilpaillun hakufraasin. Jos saat sivun löytymään suositulla Long-tail avainsanalla, voi olla, että pystyt jonkin ajan kuluttua kilpailemaan ko. artikkelin osalta Long-tail avainsanan lyhyemmällä osalla.
Esim. ”Ilmaiset kotisivut yritykselle” -> ”kotisivut yritykselle”

23. Avainsanan kannibalisointi

Avainsanan kannibalisointi tarkoittaa sitä, että sivustolla on useampia yksittäisiä eri sivuja tai artikkeleita, jotka voisivat rankata samalla hakufraasilla Googlessa ja ne ”syövät toistensa tehoja”. Tämä saattaa johtua kahdesta hyvin samankaltaisesta artikkelista, tai siitä, että on yritetty optimoida molempia sivuja samalle avainsanalle.

Näin se vaikuttaa:

Kannibalisoinnissa sivut vähentävät keskenään toistensa mahdollisuuksia rankata. Omat artikkelisi kilpailevat toisiaan vastaan, eikä Google välttämättä osaa erottaa, kumpaa artikkelia tulisi tarjota korkeammalla hakutuloksissa tietyllä avainsanalla. Käyttäjien klikkaukset ja sivustolle johtavat backlinkit jakautuvat kahden artikkelin välille yhden sijaan, jolloin mahdollinen positiivinen vaikutus laimentuu.

Tästä syystä:

Molemmat artikkelit rankkaavat todennäköisesti huonommin yhdessä, kuin yksin. Puhumattakaan siitä, jos voisit yhdistää nämä 2 artikkelia yhdeksi laajemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi artikkeliksi, jossa samaa aihetta käsitellään useasta eri kulmasta.

Yleensä Google näyttää yhdellä hakufraasilla maksimissaan 1-2 tulosta samalta sivustolta. Korkeamman auktoriteetin domainilla luku saattaa olla 3.

Tarkista, voisiko sivustosi kärsiä kannibalisoinnista:

Kirjoita Googleen ”site:domain.fi avainsanasi”, eli esimerkiksi site:helpotkotisivut.fi avainsanatutkimus. Jos hakutuloksiin tulee useita sisältöjä, pohdi, ovatko ne keskenään varteenotettavia kilpailijoita, vai onko toisessa artikkelissa kenties mainittu aiheesta vain sivulauseessa. Jos sinulla on kaksi sisältöä samasta aiheesta ja molemmat rankkaavat todella hyvin haluamallasi avainsanalla, ongelmaa tuskin on.

Jos sivustosi kärsii kannibalisaatiosta:

Aloita toimenpiteet asian korjaamiseksi. Tutustu sisältöjesi ”suorituskykyyn”, eli siihen, kuinka hyvin ne rankkaavat haluamallasi avainsanalla Googlessa.

Otetaan esimerkki:

Sinulla on kaksi hyvin samantyyppistä artikkelia ja toinen löytyy haluamallasi avainsanalla Googlen toiselta sivulta ja toinen viidenneltä. Tällöin saattaa olla järkevää poistaa viidenneltä sivulta löytyvä artikkeli ja yhdistää sen sisältö paremmin rankkaavalle sivulle. Tämä saattaa tehdä artikkelistasi niin hyvän, että se aloittaa nousun kohti Googlen etusivua. Nämä ovat tietysti aina tapauskohtaisia ja tulkinnanvaraisia juttuja, eikä suoraa valmista vastausta voi antaa etukäteen.

Extra-vinkki:
Onko sinulla kaksi samantyyppistä artikkelia, mutta haluaisit ehdottomasti säilyttää ne molemmat? Kerro Googlelle sivustosi sisäisten linkkien avulla, kumpi artikkeli on näistä se tärkeämpi. Aina kun aihe mainitaan sivustollasi, ohjaa sisäinen linkki sieltä tärkeämpään artikkeliisi. Tee myös vähemmän tärkeään artikkeliin sisäinen linkki, joka johtaa tärkeämpään artikkeliin.

24. Avainsanatutkimus

Ennen kuin alat kirjoittamaan sivustollesi sisältöä, sinun kannattaa tehdä avainsanatutkimus. Avainsanatutkimuksella selvitetään, mitä avainsanoja alasi relevanteissa Google-hauissa käytetään ja kuinka paljon niillä tehdään hakuja (Search Volume) kuukausitasolla. Avainsanatutkimuksessa selvitetään myös avainsanojen haastavuus (SEO Difficulty). Avainsanatutkimus siis kertoo, mistä sinun kannattaisi kirjoittaa.

Avainsanatutkimuksen tärkein tehtävä:

On luoda selkeä tilannekatsaus siitä, millä avainsanoilla kannattaa lähteä kilpailemaan avainsanojen hakuvolyymit ja haastavuustaso huomioiden. Paljon haettu ja vähän kilpailtu on haastava yhdistelmä löytää. Vähän kuin halpa ja hyvä samassa paketissa. Yritä kuitenkin löytää avainsanat, joilla on kohtuullisesti hakuja, mutta ei ihan älytöntä kilpailua. Poimi ensin ne hedelmät, jotka roikkuvat kaikkein alimpina.

Näin avainsanatutkimus tehdään:

Ennen minkään työkalun käyttämistä hyppää potentiaalisten asiakkaiden saappaisiin ja kirjaa ylös ne kaikki avainsanat, joilla mielestäsi asiakkaasi saattaisivat etsiä tuotteitasi tai palveluitasi. Heittäydy villiksi ja mieti myös vähemmän virallisia sanoja, kuten vaikkapa rakennusalan termi ”ikkunasmyygi”. Avainsanatutkimuksen tekemiseen suosittelen Googlen ilmaista avainsanojen suunnittelijaa (Keyword Planner). Tätä varten tarvitset Google-tilin.

Jos sinulla on jo olemassa oleva sivusto, etkä ole vielä tehnyt avainsanatutkimusta:

Ei mitään hätää. Koskaan ei ole liian myöhäistä tämänkään suhteen. Huomioi myös, että suurin osa yrittäjistä ja sivustojen omistajista ei ole koskaan tehnyt tai teettänyt avainsanatutkimusta. Veikkaisin, että suurin osa eivät ole edes kuulleet koko termistä. Jos olet kiinnostunut avainsanatutkimuksesta, voit taputtaa itseäsi olkapäälle ja todeta, että olet siis aallon harjalla.

Lisäksi hyvänä puolena:

Sinulla saattaa olla muodostunut jo jonkinlainen käsitys siitä, millä avainsanoilla hakuja alallasi tehdään ja ehkä jopa tiedät, minkä verran hakuja tehdään. Tämän olet saattanut nähdä esimerkiksi Google-mainontasi kautta. Google-mainontasi keräämästä datasta näkee helposti, minkä verran milläkin avainsanoilla on tultu sivustollesi. Ja parhaassa tapauksessa vielä tärkeämpää: näet mitkä avainsanat ovat konvertoineet parhaiten, eli tuoneet eniten liidejä sekä asiakkaita.

Jos sivustosi osalta ei löydy vastaavaa dataa:

Mitään ei kannata jättää mutun varaan. Oli dataa tai ei, tässä kohtaa seuraavana tehtävänäsi on joka tapauksessa tehdä avainsanatutkimus. Avainsanatutkimuksen tekemisen jälkeen tulee selvittää, miten olemassa oleva sivustosi rankkaa sinulle tärkeillä avainsanoilla. Tämän voit katsoa esim. aikaisemmin mainitsemastani Serprobotista.

25. Linkkien rakenne

Huomioithan, että avainsanatutkimus olisi hyvä olla tehtynä, ennen kuin suunnittelet sivustosi linkkirakennetta. Tässä kohtaa sinulla pitäisi siis olla tiedossasi ne avainsanat, joilla haluat lähteä kilpailemaan. Mitään täydellistä listaa ei tässä kohtaa kuitenkaan tarvitse olla.

Tärkeintä, että avainsanatutkimus on tehty ja voidaan siirtyä eteenpäin. Sivustosi rakentamista ja hakukoneoptimointia kannattaakin ajatella jatkuvana prosessina (ei ikuisuusprojektina), joka ei ole koskaan täydellinen, mutta aina vähän parempi kuin edellisellä viikolla.

Tee useampia linkkejä:

Google arvottaa jokaisen sivustosi (website) sivun (page) erikseen. Jokainen sivu taas muodostaa oman linkkinsä (url). Jos tarjoat esimerkiksi 6 eri tuotetta, tee jokaisesta tuotteesta oma linkki. Näin käyttäjä pystyy tutustumaan juuri häntä eniten kiinnostavaan tuotteeseen tarkemmin ja sinulla on mahdollisuus rankata Googlessa yhden linkin sijaan kuudella eri linkillä. Tämän ansiosta Google osaa myös helpommin tarjota tiettyä tuotelinkkiä tietyllä hakutermillä. Tässäkin tietysti linkkien määrällä ei kannata yrittää korvata linkkien laatua.

URL ja Permalinkin ero:
URL: https://leosavel.com/henkilobrandin-rakentaminen/
Permalink: /henkilobrandin-rakentaminen/
Permalink (osa urlia) kertoo mitä sivu käsittelee.

Hyvän linkin tunnusmerkit:
– Lyhyt (Permalink max. 75 merkkiä)
– Ei mitään ylimääräisiä merkkejä
– Looginen (esim. /blogi/mita-sisalto-kasittelee/)
– Informatiivinen (esim. /kilpailuta/verkkosivujen-tekija/)

26. Linkkien optimointi

Jos sinulla on sivusto, sinulla on myös olemassa olevia linkkejä. Varmista, ettei linkeissäsi ole mitään ylimääräistä. Pahimmassa tapauksessa jotain ”/category/122342/” -tyyppisiä merkkejä. Entä jos on? Ei hätää, voit siivota linkit selkeämmiksi ja tehdä uudelleenohjaukset vanhoista linkeistä uusiin.

Esimerkiksi:

RankMathin SEO-lisäosa (josta juttua alempana) tarjoaa sisäänrakennetun työkalun linkkien uudelleenohjaukseen. Jos et käytä RankMath-lisäosaa, voi uudelleenohjauksen tehdä myös erillisellä, siihen tarkoitetulla lisäosalla. Linkkien uudelleenohjauksessa kannattaa olla tarkkana, sillä huonoimmassa tapauksessa voit menettää linkkiesi saavuttamia hakukonesijoituksia.

Linkin muuttaminen:

Lisätessäsi uuden artikkelin WordPressiin järjestelmä luo sivullesi automaattisesti linkin (permalink) kirjoittamasi otsikon perusteella. Jos kirjoitat otsikoksi esimerkiksi ”Näin onnistut koirasi kouluttamisessa Agilityn mallioppilaaksi”, muodostuu linkiksi /nain-onnistut-koirasi-kouluttamisessa-agilityn-mallioppilaaksi/. Tässä tapauksessa siivoa linkki ja muokkaa se esimerkiksi muotoon /koiran-agility/.

Extra-vinkki:
Voit nimetä sivustosi valikossa näkyvän tekstin eri tavalla kuin linkkisi. Jos targetoit esimerkiksi parempiin sijoituksiin avainsanalla ”koiran agility”, voit pitää linkissäsi /koiran-agility/, mutta sivujen navigointiin (jos linkki siis löytyy navigoinnista, eikä esim. blogin alta) voit laittaa pelkästään vaikka ”Agility”. Tällä tavalla pidät sivustosi navigoinnin ja rakenteen lyhyempänä, helpommin silmäiltävänä ja näin sivustoasi on myös mukavampi käyttää.

Bonus-vinkki:
Muista sulkea linkki lopussa olevalla kauttaviivalla. Linkin tulisi olla siis esim. /koiran-agility sijaan /koiran-agility/. Näin kerrot palvelimelle, ettei tiedostohakemistoja ole ko. url-osoitteen perässä ja tämä sivu on lopullinen kohde. Tämä vaikuttaa positiivisesti sivun latausnopeuteen ja näin ollen myös Google-sijoituksiisi.

27. Hakukoneoptimointi WordPress-lisäosat

WordPressiin on tarjolla erinomaisia ilmaisia hakukoneoptimointiin tarkoitettuja lisäosia. Parhaimpia näistä omasta mielestäni ovat SEOpress, Framework SEO, Yoast ja RankMath.

Kaikki edellä mainitut ovat:

Todella hyviä lisäosia, eikä niissä ole loppujen lopuksi kovinkaan suuria eroavaisuuksia. Kaikilla näillä lisäosilla on myös maksulliset versiot, jotka tuovat lisää toiminnallisuuksia. Kokemukseni mukaan Suomessa hakukoneoptimointi WordPress-sivustoilla on seuraavanlaisella tasolla: lisäosien monipuolisempia toiminnallisuuksia käytetään niin harvoin, että 98 % sivustoille riittää jokin em. lisäosien ilmaisista versioista.

Yoast on näistä lisäosista kaikkein käytetyin ja yleensä sitä pidetäänkin verrokkina harkittaessa jotain muuta SEO-lisäosaa. Itse käytän tällä sivustolla toistaiseksi RankMathin maksullista Business -versiota.

RankMath on teknisesti latausnopeudeltaan Yoastia vähän kevyempi valinta, joka vaikuttaa vahvasti omaan valintaani. Kuten aikaisemmin mainitsin, kannattaa suosia aina kevyempiä lisäosia, jotta latausnopeus säilyy maltillisena. Molemmissa lisäosissa on käytännössä samat toiminnallisuudet, mutta haastajalle tyypilliseen tapaan RM:ssä osa ilmaisista toiminnallisuuksista ovat Yoastissa maksullisia.

SEO-lisäosien perusperiaatteena:

On helpottaa sisältöjen kirjoittamista yksinkertaisten vinkkien avulla. Vinkkien saamiseksi SEO-lisäosan asetuksiin asetetaan sivusi tärkein avainsana, jolla haluaisit sivusi jatkossa löytyvän. Tässä vaiheessa valitsemasi SEO-lisäosa siis tietää, millä avainsanalla haluaisit sivun rankkaavan hakutuloksissa ja ohjeistaa sinua kirjoittamisessa sen mukaisesti.

Molemmat lisäosat käyttävät ”pisteytyksessä” värejä. Käytössä ovat liikennevalot. Punainen on välttävä, keltainen tyydyttävä ja vihreä on hyvä.

Lisäosat esimerkiksi kertovat, oletko käyttänyt avainsanaasi:
– Sivun linkissä
– Tekstisi pääotsikossa, eli H1 (Heading 1)
– Tekstisi alaotsikoissa (H2, H3, H4, jne.)
– Ensimmäisessä kappaleessa
– Meta-otsikossa
– Meta-kuvauksessa
– Riittävän monta kertaa, mutta ei liian montaa (keyword density)
– Sivulta löytyvän kuvan Alt -tekstissä
– Jo sivustosi toisessa vastaavassa tekstissä

Tämän lisäksi:
Lisäosat suosittelevat muun muassa että: tekstisi on sanamäärältään riittävän kattava, linkkisi ei ole liian pitkä, linkkaat tekstistäsi sisäisesti jollekin toiselle sivullesi ja ulkoisesti jollekin ulkopuoliselle sivustolle.

Ylemmässä kuvassa:

Syötin tämän artikkelin avainsanaksi ”hakukoneoptimointi wordpress”. Punaisena hohkaava Keyword Density herjaa minulle siitä, että olen käyttänyt ko. avainsanaa tässä vaiheessa vasta 11 kertaa. Se on näin pitkälle tekstille liian vähän ja yritän sitä määrää hiljalleen kasvattaakin. Toisaalta hyväksyn tämän, sillä käsittelen tekstissä hakukoneoptimointia kokonaisvaltaisesti, enkä pelkästään WordPressin osalta. Se ei näyttäisi hyvältä, jos spämmäisin ”hakukoneoptimointi wordpress” -avainsanaa kappaleisiin, joissa WP ei ole se keskeisin juttu, vaikka hakukoneoptimoinnista puhutaankin.

Jos tarvitset RankMathin maksullisen version, saat lisenssin kauttani ilmaiseksi:

Kuten Kadence -teeman lisenssinkin kohdalla, haluaisin vastineeksi hostata sivustosi supernopeilla UpCloudin palvelimillamme, jotka ovat muuten loistava valinta WordPress-sivustosi hakukoneoptimoinnin kannalta. Säästät rahaa ja voit käyttää sen hostingpalveluihini: molemmat voittavat.

28. Meta Title (Metaotsikko)

Meta Title, eli metaotsikko on Googlen hakutulossivulla näkyvä otsikko, jota klikkaamalla pääset siirtymään kyseiselle verkkosivulle. Otsikko on tärkeä osa hakukoneoptimointia. Otsikosta kannattaa kirjoittaa mahdollisimman houkutteleva ja kuvaava, jotta käyttäjät klikkaisivat linkkiäsi ja siirtyisivät sivullesi. Otsikossa kannattaa antaa siis lupaus siitä, mitä sivu käsittelee.

Meta-otsikko ja Meta-kuvaus eivät ole ranking factoreita:

Luit oikein. Meta-tekstit eivät suoraan vaikuta hakukonetuloksiisi, mutta välillisesti vaikuttavat. Mitä korkeamman klikkausprosentin saat linkillesi, sitä todennäköisemmin Google tarjoaa linkkiäsi muillekin hakijoille jatkossa. Olettaen toki, että ihmiset myös viihtyvät sivulla, eivätkä heti palaa takaisin hakutuloksiin.

Eli linkin klikkausprosentti vaikuttaa:

Google-rankingiisi. Yleensä avainsanan kirjoittaminen otsikkoon parantaa hakutuloksia, sillä ihmiset ovat juuri hakeneet tätä avainsanaa. Jos käyttäjät näkevät hakemansa avainsanan otsikossa, heillä on jonkinlainen olettamus, että sivu myös käsittelee tietoa, jota he ovat hakemassa. Se tietysti lisää todennäköisyyttä klikata linkkiä.

Houkutteleva Metaotsikko sisältää:
– Sanoman, mitä sivu käsittelee
– Erilaisen ja mielenkiintoa herättävän kulman aiheeseen
– Avainsanasi (mielellään heti ensimmäisenä)
– Numeroita
– Sulkeet tai hakasulkeet
– Domainin (kiva nähdä, mille sivustolle on siirtymässä)
– Riittävästi tekstiä
– Maksimissaan 60 merkkiä välit mukaanlukien

Esimerkki houkuttelevasta Metaotsikosta:
”Hakukoneoptimointi WordPress – 2024 Mega-Opas [+125 vinkkiä]”

Extra-vinkki:
Meta-otsikot, jotka sisältävät kysymyksen, saavat keskimäärin 14,1 % korkeamman klikkausprosentin, kuin linkit, jotka eivät sisällä kysymystä. Jos siis kysymyksen asettaminen linkkisi Meta-otsikkoon tuntuu luontevalta, se voi olla järkevä tehdä. Haasteena toki on 60 merkin raja. Kysymykset tuppaavat olemaan yleensä vähän pidempiä.

Bonus-vinkki:
Mieti, mikä on hakijan kannalta kaikkein relevantein syy klikata linkkiäsi. Meta-otsikon loppuun tyypillisesti laitetaan yrityksen tai domainin nimi. Jos molemmat näistä ovat kovin pitkiä, kuten vaikkapa Mattimeikalainen.com, voi joskus olla järkevää jättää domain pois Meta-otsikosta kokonaan tilanpuutteen vuoksi. Linkin, ja näin ollen myös domainin käyttäjä näkee vihreällä joka tapauksessa otsikon yläpuolelta.

Otetaan vielä esimerkki:
Kumpi olisi mielestäsi houkuttelevampi otsikko klikattavaksi?
”Hakukoneoptimointi WordPress – 2024 Mega-Opas [+125 vinkkiä]”
”Hakukoneoptimointi WordPress – 2024 – Mattimeikalainen.com”


Ehkä arvaat, kumman itse valitsisin 😉

29. Meta Description (Metakuvaus)

Meta Description, eli metakuvaus on Googlen hakutulossivulla otsikon alla näkyvä kuvaus, jonka tavoitteena on kuvata mahdollisimman selkeästi ja tarkasti, mitä sivu käsittelee. Tarkoitus on sama kuin otsikossakin, mutta tilaa tekstille on 100 merkkiä enemmän.

Silti parhaaseen lopputulokseen, eli mahdollisimman suureen linkin klikkausprosenttiin päästään, kun metakuvauksen pituus on n. 119-135 merkkiä. Jos kuvaus on liian lyhyt tai liian pitkä, se ei saa niin paljoa klikkauksia.

Metakuvauksen tavoitteena on:

Vahvistaa otsikon sanomaa. Jos käyttäjä alkaa lukemaan kuvaustasi, hän on todennäköisesti jo lukenut näkyvämmän otsikon ja jollain tasolla jo kiinnostunut sisällöstäsi. Kuvauksen avulla käyttäjä hakee vielä varmuutta päätökselleen klikata linkkiä. ”Vastaahan tämä nyt varmasti sitä mitä olin hakemassa?”. Kuvauksella on siis myös merkittävä rooli siinä, siirtyykö käyttäjä kyseiselle verkkosivulle.

Mikäli metakuvauksessa on hakijan hakukoneeseen kirjoittama hakufraasi, nostaa tämä klikkauksen todennäköisyyttä n. 5-6 %.

Houkutteleva Metakuvaus sisältää:
– Sanoman, mitä sivu käsittelee
– Mielenkiintoisen kulman, joka ohjaa käyttäjät klikkaamaan
– Avainsanasi (mielellään taas heti kärjessä)
– Numeroita
– Riittävästi tekstiä
– Maksimissaan 160 merkkiä välit mukaanlukien

Esimerkki houkuttelevasta Metakuvauksesta:
”Hakukoneoptimointi WordPressillä, +125 vinkin (+11 000 sanan) laaja tietopaketti Google-optimoinnin saloista. Ohjeilla nostat WP-sivustosi hakutulosten kärkeen!”

Metakuvaukseen tosiaan mahtuu 160 merkkiä. Älä siis kirjoita liian pitkää kuvausta, sillä Google poikkasee kuvauksesi pisteil…

Suurimmalla osalla kerroista kirjoittamasi Meta-kuvaus ei edes näy hakijalle:

Ahrefsin tutkimuksen mukaan Google uudelleenkirjoittaa Meta-kuvauksen 62,78 % linkin näyttökerroista. Suurimmalla osalla kerroista käyttäjät eivät edes siis näe kirjoittamaasi Meta-kuvausta. Sen sijaan Google poimii sivusi sisällöistä pätkän, joka sopii hakijan tekemään hakuun Googlen mielestä kirjoittamaasi kuvausta paremmin.

Jos kyseessä on esimerkiksi laajempi artikkeli:

Voi olla, että kuvauksessasi ei ole mainittu hakijan hakemaa juttua, mutta vastaus kuitenkin löytyy artikkelistasi. Tällöin Google näyttää hakijalle sisällöistä relevantimman tekstipätkän, ja viestii hakijalle, että ko. sivu käsittelee hakijan hakua. Tämä puolestaan lisää klikkauksen todennäköisyyttä, eli klikkausprosenttia.

Extra-vinkki:
Katso minkälaisen metakuvauksen Google näyttää hakutuloksissa sivullesi, kun haet sivuasi sen tärkeimmällä avainsanalla. Jos Google poimii pätkän, joka ei täysin miellytä sinua, voit vaikuttaa tähän. Mene sivusi sisältöihin tähän kohtaan tekstiä ja tee siihen muutoksia.

Kun Google on tunnistanut tekemäsi muutoksen, eli indeksoinut sivusi seuraavan kerran, uudistettu teksti saattaa näkyä Googlen hakutuloksissa. Jos et ole vieläkään tyytyväinen näkemääsi, tee uusia muutoksia. Jos taas toivot muutoksien tapahtuvan nopeammin, voit lähettää indeksointipyynnön Google Search Consolen kautta.

Bonus-vinkki:
Voit kirjoittaa tahallaan liian pitkän kuvauksen, jos saat sen katkeamaan houkuttelevasti. Tämä saattaa herättää lukijan mielenkiinnon selvittää, mitä muuta jäi näkemättä ja klikkaamaan sivuillesi. Tässä alla on esimerkki houkuttelevasti katkeavasta kuvauksesta:

30. Sivun otsikot: H1, H2, H3, jne.

Jokaiselle sivulle kannattaa asettaa yksi ja vain yksi pääotsikko, eli Heading 1 (H1). H1-otsikon tärkein tehtävä on kertoa niin lukijalle, kuin Googlellekin, mitä sivu käsittelee. Tästä syystä H1-otsikossa kannattaa aina käyttää sitä hakufraasia, jolla toivoisit tekstin löytyvän Googlesta.

Headingin perässä oleva numero viestii:

Googlelle otsikon tärkeydestä. Mitä pienempi numero, sitä tärkeämpi otsikko. H2-otsikoita on yleensä useampia. Esimerkiksi tässä tekstissä kaikki numeroimani pääkohdat ovat H2-otsikoita. Sivulle tärkeitä avainsanoja kannattaa käyttää H1-otsikon ja leipätekstien lisäksi myös alemman tason otsikoissa. Fonttien osalta logiikka menee yleensä näin: mitä tärkeämpi otsikko, sitä isompi fontti. Otsikoilla siis viestit myös lukijoille, kuinka merkittävä otsikko on kyseessä.

Extra-vinkki:
H1-otsikko on yleensä tekstissä ensimmäisenä, mutta se voidaan laittaa myös heti kärjen alapuolellekin. Mikäli tärkeimmän avainsanasi änkeminen sivusi ensimmäiseen otsikkoon ei tunnu luontevalta, voit laittaa H1-tägillä varustetun otsikon sen sijaan vaikkapa ensimmäisen virkkeen alapuolelle. Toinen, ehkä parempi tapa on laittaa H1 pienemmällä fontilla sivun yläosaan ja samalla kiinnittää lukijan huomio näyttävämpään tekstiin (esim. H2) alapuolella. Tässä siitä esimerkki:

31. Sivun ensimmäinen kappale

Sivun ensimmäisten ja etenkin ensimmäisen kappaleen merkitys on koko sivun kannalta tärkeä. Ensimmäinen kappale on yksi niistä asioista, jotka lukija näkee heti alussa. Tästä syystä niin ensimetrien visuaalisuuden, kuin sisällönkin on siis syytä miellyttää lukijaa. Tee ensimmäisestä kappaleesta kevyt, aiheeseen johdatteleva kokonaisuus, joka tempaa lukijan mukaansa. Muuten poistuminen koko sivustolta voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Muista tämä:

Ensimmäisessä kappaleessa kannattaa käyttää sivun tärkeintä avainsanaa. Jos käytät tärkeintä avainsanaasi ensimmäisessä otsikossa ja ensimmäisessä kappaleessa, Googlekin ymmärtää helpommin, että tämä kyseinen teksti tosiaan käsittelee avainsanaa, jolla yrität rankata. Myös esimerkiksi Yoast herjaa, mikäli et ole käyttänyt avainsanaasi ensimmäisessä kappaleessa. RankMath puolestaan kehottaa käyttämään avainsanaasi ensimmäisessä 10 % tekstiäsi (eli esimerkiksi ensimmäisessä kappaleessa).

32. Avainsanatiheys

Avainsanatiheys (Keyword Density) tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa avainsanasi tai avainsanaparisi löytyy tekstistä suhteessa tekstin määrään. Esim. 1 % avainsanatiheyteen pääset, kun avainsana esiintyy yhden kerran 100 sanaa kohden.

RankMathin liikennevalot avainsanatiheysprosentin mukaan:
– Alle 0,5 % = Punainen
– 0,5 – 0,74 % = Keltainen
– 0,75 – 2,5 % = Vihreä
– Yli 2,5 % = Punainen

Tähtää siis mielellään 0,75 – 2,5 % avainsanatiheyteen:
Riittävällä tiheydellä varmistat, että avainsanasi esiintyy tekstissäsi tarpeeksi monta kertaa suhteessa tekstin pituuteen. Tähän myös SEO-lisäosat ohjeistavat sinua liikennevalojen avulla.

Vältä liian suurta tiheyttä:

Liian suuri avainsanatiheys sen sijaan saattaa tuntua hölmöltä lukijalle. Tämä on varsinkin lyhyempien tekstien ongelma, kun halutaan saada avainsana useamman kerran osaksi sisältöä, mutta tekstissä ei ole juuri lihaa luiden ympärillä. Pidemmissä teksteissä avainsanan käyttö useamman kerran on helpompaa ja siitä saadaan huomattavasti luonnollisempaa myös lukijalle.

33. Kuvat

Kun otat järjestelmäkamerasta huipputason kuvan ulos, älä laita kuvaa sellaisenaan sivuillesi. Jos käytät ammattilaisen ottamia kuvia sivustollasi, hän yleensä myös pakkaa kuvat valmiiksi sopivaan web-formaattiin. Eli pieneen tiedostokokoon. Ennen kuvan laittamista WordPressiin kuvan tiedostokoko olisi hyvä pudottaa n. 200-300kt tai sen alle. Jos kuvan tiedostokoko on liian iso, voit käyttää pienentämiseen esim. toista näistä ilmaisista palveluista: TinyPNG tai Optimizilla.

Esimerkiksi tässä yllä olevassa kuvassa TinyPNG on pienentänyt 1,2 MB JPG-kuvatiedoston kokoa automaattisesti 352 KB:hen ja säästänyt 71 %.

Kuvien käsittelyyn on myös ilmaisia koneelle ladattavia ohjelmistoja, kuten GIMP.

Googlen suosituksen mukaan:

Kuvat kannattaa kompressoida WebP-formaattiin. Se on ultakevyt kuvatiedostomuoto, joka tekee kuvatiedostosta todella pienen, huonontamatta sen laatua merkittävästi. Aseo.fi -palvelu pakkaa kuvat WebP-formaattiin automaattisesti, mutta kuvien saattamiselle WebP-muotoon on myös muita tapoja. Niissä onnistut esimerkiksi näiden Googlen ohjeiden avulla.

Extra-vinkki:
Pienennettyäsi kuvien tiedostokoot ja lisättyäsi kuvat WordPressin Mediaan, seuraavaksi kannattaa tarkistaa, että sivustollasi on käytössä kuvien optimointiin tarkoitettu lisäosa. Hyvä ja ilmainen lisäosa tähän tarkoitukseen on Smush, joka optimoi sivustosi kuvat automaattisesti.

34. Googlen hakutulosyhteenveto

Googlen tarjoama hakutulosyhteenveto (Featured Snippet) on sivua kuvaava yhteenveto, joka saattaa näkyä hakutuloksissa ensimmäisen luonnollisen hakutuloksen yläpuolella.

Hakutulosyhteenvedot yleensä:

Vastaavat kysymykseen kuka, mikä, missä, milloin miksi tai kuinka. Yhteenvedoissa näytetään yleensä määritelmiä, taulukoita, listoja tai vaiheita, kuten tässä alla:

Google näyttää hakutulosyhteenvetoja silloin:

Kun heidän järjestelmänsä toteavat yhteenvetojen auttavan ihmisiä löytämään etsimänsä helpommin. Hakutulosyhteenvetoja on hyötyä erityisesti puhelimella ja äänihakuja tehtäessä.

Hakutulosyhteenveto ei varsinaisesti ole:

Googlen ensimmäinen tulos, vaan sitä kutsutaan ns. nollatulokseksi, joka esiintyy #1 hakutuloksen yläpuolella. Voit siis päästä Googlen ”piikkipaikalle”, vaikkei sivusi olisikaan Googlen ensimmäinen tulos.

Yhteenvedon ansiosta:

Sivusi klikkausprosentti ja vierailijamäärät voivat lisääntyä merkittävästi. Ahrefsin tutkimuksen mukaan hakutulosyhteenveto kerää näkyessään 8,6 % klikkauksista, jolloin varsinaisen ensimmäisen hakutuloksen klikkausprosentti putoaa ja on vain 19,6 %. Yhteenveto siis syö merkittävän osuuden ensimmäisten hakutulosten klikkauksista.

Hakutulosyhteenvedot vähentävät klikkauksia:

Sillä moni hakija löytää etsimänsä tiedon jo hakutulosyhteenvedon myötä klikkaamatta millekään sivulle. Tämä tukee Googlen strategiaa tarjota käyttäjilleen parasta mahdollista sisältöä. Mitä vähemmän klikkauksia tiedonhaussa on, sen parempi.

Hakutulosyhteenvetoon päästäksesi:

Sisältöjesi tulee vastata hakijan esittämään kysymykseen. Sivustosi sisällöissä kannattaa kertoa yleisemmin esimerkiksi alan käytännöistä, kuten hinnoittelusta. Ei siis pelkästään omasta palvelusta tai sen hinnoittelusta. Yhteenvedoissa Google tarjoaa lähes poikkeuksetta yleisempää tietoa.

Näin liikkeelle:

Aloita etsimällä tärkeimpien hakufraasiesi joukosta avainsanoja, joilla Google jo näyttää hakutulosyhteenvetoja. Näin tiedät, että ko. haulla Google ylipäätään haluaa näyttää hakutulosyhteenvedon. Muotoile tärkeimmät avainsanasi siis kysymysmuotoon ja lähde tutkimaan Googlen hakutuloksia.

Otetaan esimerkki:

Yrittäjä järjestää elämysretkiä Repoveden kansallispuiston alueella. Hän haluaisi olla esillä ihmisille, jotka suunnittelevat syysvaellusta alueelle. Kun Googlataan ”Repoveden reitit”, Google ei näytä hakutulosyhteenvetoa. Vaikka muutettaisiin haku ”Repoveden parhaat reitit”. Google ei edelleenkään näytä hakutulosyhteenvetoa, vaikka olisi voinut jo näin tehdäkin:

Jos muutetaan hakua vielä selkeämpään kysymysmuotoon ”Mitkä ovat Repoveden parhaat reitit”, niin hakutulosyhteenveto tulee esiin:

Extra-vinkki:
Tarjoatko palveluita? Yleensä esimerkiksi ”palvelu + hinta” hakufraasilla Google näyttää hakutulosyhteenvedon:

Bonus-vinkki:
Voisiko Google näyttää hakutulosyhteenvedon jollain sinulle tärkeällä hakufraasilla, mutta ei sitä vielä tee? Se voi johtua siitä, että miltään sivustolta ei yksinkertaisesti löydy hyvää vastausta hakutulosyhteenvetoa varten. Uskotko, että voisit tarjota hyvän vastauksen hakutulosyhteenvetoon? Pyri tällöin vastaamaan sivusi sisällöissä tähän ko. kysymykseen informatiivisesti, mutta ytimekkäästi. Hakutulosyhteenvetoihin pyrkiminen auttaa samalla kirjoittamaan hyvää ja ihmisiä kiinnostavaa sisältöä sivustollesi.

35. Schema Markups

Skeemamerkinnät (Schema Markups) helpottavat hakukoneita läpikäymään, järjestämään ja näyttämään sisältösi hakutuloksissa. Jäsenneltyjen tietojen avulla helpotat Googlea ymmärtämään sivusi dataa paremmin.

Skeemamerkinnät tunnetaan myös nimellä jäsennellyt tiedot (Structured data), joka on WordPress-sivuston hakukoneoptimoinnissa yksi teknisimmistä, ellei teknisin osa-alue.

Ei kannata kuitenkaan säikähtää:

Sillä vähemmänkin tekninenkin henkilö (kuten minäkin) pystyy aikaisemmin mainitsemieni hakukoneoptimointiin tarkoitettujen WordPress-lisäosien avulla jäsentelemään datan hakukoneoptimoinnin kannalta optimaaliseen muotoon.

Schemalla et muuta sivusi sisältöä:

Etkä varsinaisesti kirjoita ”koneille”, vaan sisällytät koodiin (helposti lisäosan avulla) Googlea varten ylimääräistä informaatiota, joka näkyy Googlen hakutuloksissa parempana informaationa hakijoille. Ja sinulle todennäköisesti suurempina vierailijamäärinä sivustollasi.

Hakukoneoptimointi wordpress-sivustolle viedään:

Skeemamerkinnöillä ”next levelille” ja tekemällä pientä extra-duunia otat etulyöntiaseman kilpailijoihisi. Schema markupit ovat nimittäin varsinkin Suomessa hyvin vähän kilpailtu hakukoneoptimoinnin tekniikka.

Parhaat lisäosat Schema Markuppeihin:

Hakukoneoptimointi WordPress-lisäosien avulla helpottaa myös Schemojen asettamista. Parhaissa maksullisissa SEO-lisäosissa (kuten kuva yllä) on Schema-toiminnallisuus sisäänrakennettuna. Mikäli sinun lisäosassasi ei tätä toiminnallisuutta ole valmiina, voit ladata esimerkiksi tämän ilmaisen Schema App Structured Data -lisäosan.

Lisäosa luo automaattisesti:

Koko sivustosi kaikille sivuille skeemamerkinnät. Edistyneempänä käyttäjänä voit muokata merkintöjä manuaalisesti. Tähän tarvitsee kuitenkin yleensä jo vähän syvempää tietämystä.

Extra-vinkki:
Testaa Googlen rich results testerillä, soveltuuko sivusi Googlen rikkaisiin tuloksiin:

Bonus-vinkki:
Suosittelen tekemään sivustollesi FAQ-sivun, jossa on usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia. Näin teet sivustostasi käyttäjäystävällisemmän ja luot samalla pohjan FAQ Schemoille. Kysymykset kannattaa kirjoittaa sellaiseen muotoon, jolla ihmiset todennäköisesti niitä Googlesta hakevat. Sivun luotuasi merkkaa sivusi Schema FAQ:ksi. Näin sivusi voi näkyä ns. rikkaina hakutuloksina (rich results) Google-hakutulosten kärjessä ihmisten hakiessa vastauksia ko. kysymyksiin ja sivustosi kerää enemmän liikennettä.

36. Sisäiset linkit

Sisäinen linkki on kaikessa yksinkertaisuudessaan linkki, joka ohjaa sivuston sivulta saman sivuston toiselle sivulle.

Sisäiset linkit auttavat:

Googlea tunnistamaan, mitkä ovat sivustosi tärkeimpiä sivuja. Mitä enemmän sisäisiä linkkejä ohjaat yksittäiselle sivulle, sitä vahvemman signaalin annat Googlelle sivun tärkeydestä sivustohierarkiassasi.

Palvelusivultani sisäinen linkki tähän artikkeliin:

Ylemmän kuvan:

Sisäinen linkki ”Hakukoneoptimointi WordPressillä” johtaa palvelusivultani tähän artikkeliin. Tämä kyseinen artikkeli on hakukoneoptimoinnin näkökulmasta minulle huomattavasti palvelusivua tärkeämpi. Näin viestin myös Googlelle tämän artikkelin tärkeydestä, enkä siksi myöskään linkkaa tästä artikkelista palvelusivulleni.

Huomioi käyttäjät:

Sisäiset linkit eivät ole ainoastaan Googlea varten. Sisäisillä linkeillä pystyt helpottamaan käyttäjän matkaa sivustollasi ja tekemään verkkosivujesi vierailijakokemuksesta sulavamman. Sisäisten linkkien avulla pystyt jopa ohjailemaan vierailijaa sellaisille sivuille, mihin hän ei muuten välttämättä menisi.

Extra-vinkki:
Verkkosivujen suunnittelussa yksi tärkeimmistä asioista on vierailijapolkujen suunnittelu. Kun luot sivustosi vierailijapolkuja, hyödynnä sisäisiä linkkejä, joilla ohjaat käyttäjää eteenpäin. Polkua suunniteltaessa astut vierailijan saappaisiin ja mietit, miten hän haluaisi sivustoasia käytttää ja toisaalta, miten toivot hänen sivustoasi käyttävän.

Bonus-vinkki:
Jos kirjoitat blogia, sivustollesi todennäköisesti laskeudutaan usein blogin kautta. Mieti, miten saat sisäisillä linkeillä ohjattua käyttäjän blogista eteenpäin kohti palvelusivua, hinnastoa tai referenssejä. Kun käyttäjä vakuuttuu sivustostasi enemmän, voit yrittää ohjata hänet seuraavaksi tilaamaan mailisuorasi tai jopa tarjouspyyntö -sivulle. Huomioi kuitenkin, että jokainen käyttäjä on eri vaiheessa ostomatkaansa ja suurin osa ei edes ole ostamassa mitään. Tarjouspyynnön tekeminen ei ole kaikille siis lainkaan ajankohtaista. Luo siis useita erilaisia mahdollisuuksia edetä sivustollasi ja tee vierailijakokemuksesta sulavaa.

37. Alt-teksti

Alt-teksti (alternative text) on vaihtoehtoinen teksti, joka asetetaan kuvalle WordPressin Media-osiossa. Alt-tekstien avulla sivustosta tehdään saavutettavampi ja altit ovat myös tärkeä osa hakukoneoptimointia.

Alt-teksti auttaa:
👉 Googlea ymmärtämään, mitä kuvassa on ja indeksoimaan kuvan paremmin
👉 Näkövammaisia lukemaan näytönlukijoiden avulla kuvan alt-tekstit
👉 Jos kuvatiedosto ei lataudu sivulla, alt-teksti näytetään kuvan tilalla

Alt-tekstien ansiosta:

Sinulla on mahdollisuudet kilpailla Googlen kuvahaussa. Kun Google ymmärtää, mitä kuvasi käsittelee, se osaa tarjota kuvaasi hakijalle kuvahaussa:

Hakukoneoptimointi WordPress-sivustosi kuviin:

tuottaa parhaat tulokset, kun muistat lisätä niin pääkuvalle, kuin muillekin artikkelin kuville alt-tekstit. Esimerkiksi tuon ylemmän kuvan alt-teksti on ”alt-tekstit”. Toivon ihmisten löytävän kuvan Googlen kuvahausta, kun he hakevat tietoa alt-teksteistä. Näin voin saada Googlen kuvahaunkin puolelta liikennettä artikkeliini.

Jos jätät alt-tekstit kirjoittamatta:

Google ei osaa tarjota kuvaasi kuvahaussa ja jätät yhden mahdollisuuden hyödyntämättä. Esimerkiksi henkilöbrändin rakentamisessa on tärkeää nimetä oman kuvasi alt-teksti oman nimesi mukaan. Näin pystyt viestimään Googlelle, minkä kuvan haluaisit tulevan näkyviin haettaessa Googlesta omalla nimelläsi.

Alt-tekstin lisäksi:

Kuvaan voidaan lisätä myös title-teksti. Title-tekstien saavutettavuudessa esiintyy ongelmia, sillä useimmilla selaimilla title-teksti tulee näkyviin vasta vietäessä hiiri kuvan päälle. Tämä on haaste näkövammaisille, jotka käyttävät lukulaitteita ilman hiirtä:

Itse en pidä kuvien titlejä muutenkaan kovinkaan hyvänä ominaisuutena. Harva haluaa viedä hiiren kuvan päälle, jotta saa tekstin näkyviin. Suosittelen mieluummin kirjoittamaan kuvan sanoman osaksi päätekstiä, jota se yleensä jo onkin. Kuvilla on lähtökohtaisesti tarkoitus tehostaa sanomaa ja herättää ajatuksia.

Kuvan title-teksti tulee automaattisesti:

kuvatiedostosi nimen mukaan. Jos kuvasi tiedostonimi on esimerkiksi hakukoneoptimointi wordpress.jpg, muotoilee WordPress automaattisesti kuvan lisäyksen yhteydessä kuvan title-tekstiksi: ”hakukoneoptimointi-wordpress”. Voit antaa tämän olla, mutta en käyttäisi kuvien title-tekstien muotoiluun juuri aikaa. Vinkkinä: nimeä kuvatiedosto järkevästi, ennen kuvan lisäämistä WordPressiin!

38. Linkkien indeksointi

Indeksoitu linkki tarkoittaa sitä, että Google on tunnistanut linkkisi olemassaolon. Toisin sanoen Googlen botit ovat käyneet sivullasi ja ”rekisteröineet” sivun. Ennen kuin Google on tunnistanut sivun, sivua ei voi löytää Googlesta lainkaan, vaikka sivu olisikin siis jo olemassa. Siksi esim. uuden sivun julkaisussa menee oma aikansa (tämän artikkelin osalta esim. 3 päivää) ennen kuin sillä on edes teoreettisia mahdollisuuksia löytyä Google-haulla. Kun julkaiset uuden sivun, varmista, että sivun indeksointi on päällä.

Extra-vinkki:
Toisinaan saatat haluta myös piilottaa jonkin sivun Googlen hakutuloksista. Esimerkiksi domain.fi/tarjous123/ -sivun, jolle et toivo eksyttävän, vaan käytät sitä lähinnä omana kampanjasivunasi silloin tällöin ohjaamalla sinne mainonnan kautta liikennettä. Tällöin sivulle kannattaa laittaa noindex, jotta Google ei indeksoi sivua.

Bonus-vinkki:
Voit katsoa oman tai minkä tahansa muun sivuston Googleen kaikki indeksoidut linkit seuraavasti:
Avaa Google ja kirjoita hakuun site:domain.fi, eli esimerkiksi site:leosavel.com (kaikki yhteen kirjoitettuna).

39. Google Search Console

Google Search Console eli tuttavallisemmin GSC on ilmainen työkalu, jolla seuraat ja ylläpidät verkkosivustosi näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa.

Hakukoneoptimointi WordPress-sivustolle helpottuu GSC:n avulla. GSC:llä voit mm. varmistaa, että sivujesi indeksointi on onnistunut ja Google voi näin löytää sivusi. GSC:stä näet myös, jos indeksoinnissa on jotain ongelmia, jolloin voit tarvittaessa korjata tilanteen.

Google Search Consolen 5 tärkeintä ominaisuutta:
1. Sivuston yleiskatsaus
2. Google-näkyvyytesi kehitys
3. URL-tarkastus
4. Sivustosi kattavuus Googlessa
5. Sivustosi backlinkit

1. Sivuston yleiskatsaus:
On nopea ja suppeampi yhteenveto siitä, miten sivustosi toimii Googlen näkökulmasta. Yleiskatsaus kertoo mm. sivustosi saamat klikkausmäärät ja mahdolliset tekniset ongelmat, jotka vaativat sivuston omistajan huomiota.

2. Google-näkyvyytesi kehitys:
Kehitys-sivulta löydät laajempaa tietoa sivustosi hakukonesijoitusten kehityksestä. Täältä näet mm. kuinka usein sivusi ovat näkyneet hakutuloksissa, kuinka monta klikkausta linkkisi ovat saaneet, mikä on ollut klikkausprosenttisi ja miten sivustosi rankkaa sinulle tärkeillä avainsanoilla.

3. URL-tarkastus:
URL-tarkastuksella voit tarkistaa, miten Google näkee sivusi. Voit myös pyytää Googlea indeksoimaan yksittäisen alasivun tai koko sivustosi uudestaan.

Indeksointi kannattaa tehdä etenkin silloin, kun olet tehnyt sivuillesi esim. uusia lisäyksiä sisältöihisi tai muita parannuksia hakukoneoptimointiin. Ilman erillistä indeksointipyyntöä Googlella saattaa mennä indeksointiin useampia viikkoja. Pyynnöllä lyhennät prosessin yleensä muutamiin päiviin.

4. Sivustosi kattavuus Googlessa:
Kattavuus-sivu kertoo, mitkä sivustosi sivut löytyvät Googlen tietokannoista ja sen, ovatko jotkin sivut vielä indeksoimatta. Tältä sivulta näet myös kaikki Googlen hylkäämät sivut ja niihin liittyvät ongelmat. Sivu kannattaakin tarkistaa aika ajoin, jotta voit korjata mahdolliset ongelmat nopeasti.

5. Sivuillesi johtavat linkit:
Linkit-sivulta näet kaikki sivuillesi johtavat sisäiset ja ulkoiset linkit (backlinkit). Backlinkit ovat hakukoneoptimoinnin kannalta sisältöjen jälkeen heti toisiksi tärkein asia. Linkit -sivu on tästä syystä GSC:ssä yksi tärkeimmistä osioista.

40. Google Analytics

Google Analytics on ilmainen ja maailman suosituin työkalu verkkosivuston kävijäliikenteen seurantaan. Analyticsista saatavan datan avulla kannattaisi tehdä myös johtopäätöksiä ja johtopäätöksien avulla muutoksia WordPress-sivustosi hakukoneoptimointiin.

Analytics -tilin luominen:

Onnistuu näillä ohjeilla. Tilin luotuasi yhdistä sivustosi tiliin. Yhdistämiseen on erillisiä WordPress-lisäosia, mutta suosittelisin hoitamaan työn ilman uuden lisäosan asentamista.

Analyticsin 5 perusraporttia ovat:
1. Reaaliaikainen
2. Yleisö
3. Hankinta
4. Käyttäytyminen
5. Konversiot

1. Reaaliaikainen:
Kategoria kertoo nimensä mukaisesti reaaliaikaista tietoa sivuston kävijöistä. Näkymästä voi tarkastella esimerkiksi sitä, kuinka monta kävijää sivustolla on tällä hetkellä ja millä sivuilla käyttäjät ovat.

2. Yleisö:
Yleisö-raporttien avulla saadaan tietoa kävijämääristä ja vierailijoiden käyttäytymisestä sivuilla. Raporteilta voit tarkastella kävijädataa esimerkiksi tietyltä ajanjaksolta vaikkapa ihan tunnin tarkkuudella.

Käyttäytymisen alta näet myös, kuinka monet ovat uusia ja kuinka monet palaavia käyttäjiä.

Geo-raportilta näet mistä maista ja kaupungeista käyttäjät tulevat, sekä mitä kieltä he puhuvat.

Demograafiselta raportilta nähdään puolestaan käyttäjien ikä- ja sukupuolijakauma.

Teknologia-raportilta nähdään yleisimmät käyttöjärjestelmät, palveluntarjoajat ja selaimet, joita vierailijoilla on ollut käytössä.

Mobiili-raportin alta puolestaan löytyvät tiedot siitä, minkälaisilla laitteilla sivustoa on käytetty.

3. Hankinta:
Hankinta-kategoria kertoo sen, mitä kautta kävijät ovat saapuneet sivustolle.

Analytics näyttää hankinnalle 4 eri vaihtoehtoa:
Organic search = Hakukoneiden kautta
Social = Sosiaalisen median kautta
Direct = Kirjoittaa suoraan osoiteriville (esim. leosavel.com) + kävijät, joiden lähdettä Google ei pysty tunnistamaan
Referral = Jonkun linkin kautta

4. Käyttäytyminen
Käyttäytyminen kategoriasta näet sen, miten ihmiset käyttäytyvät sivustollasi. Kategoriasta nähdään mm. miten vierailijat liikkuvat sivustolla, kuinka kauan vierailu kestää ja miltä sivulta he poistuvat.

Vierailijoiden kulkureitit kertovat sivuston omistajalle siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa ja kuinka hyvin sivuston kävijäpolut ovat suunniteltu.

5. Konversiot
Konversio tarkoittaa sivustolla loppuun asti vietyä toimenpidettä, kuten tilauksen tekemistä, yhteydenottolomakkeen täyttämistä tai soittoa yritykseen. Konversiot ovat WordPress-sivuston hakukoneoptimoinnin näkökulmasta yksi tärkeimmistä, ellei tärkein seurattava asia.

Extra-vinkki:
Hyödynnä Google Analyticsia juuri sillä tasolla, kuin koet sen itse mielekkääksi. Lähde liikkeelle perus jutuista ja syvennä tietämystäsi tarpeesi mukaan. Tärkeintä tässä vaiheessa on se, että olet luonut Analytics -tilisi ja yhdistänyt sen sivustoosi. Varmista, että dataa alkaa kertymään tilillesi, vaikka et sitä heti hyödyntäisikään.

41. Vierailuajat

Sivuston vierailudataa, kuten käyttäjämääriä ja heidän vierailuaikojaan kannattaa seurata Google Analyticsista. Sivustosi hakukoneoptimoinnin näkökulmasta: mitä pidempään vierailijat viihtyvät sivustollasi, sitä parempi.


Näkymä Analyticsissa näyttää tältä:

Ylemmässä kuvassa kiinnitä huomiosi:

Välittömään poistumisprosenttiin. Termi kuulostaa radikaalimmalta, kuin se todellisuudessa onkaan. Välitön poistuminen tarkoittaa sitä, ettei sivustollasi oleva käyttäjä jatka millekään muulle sivulle, kuten vaikkapa palvelusivulle tai seuraavaan blogipostaukseen. Vaikka käyttäjä olisi ”välitön poistuja”, hän voi silti lukea tätäkin artikkelia 25 minuuttia.

Parannat myös Google-tuloksiasi:

Jos välitön poistumisprosentti pienenee ja samalla Sivut/istunto -luku nousee. Tällöin jokainen istunto (kuten sinun tämän hetken sivuvierailusi) kerää keskimäärin aikaisempaa enemmän yksittäisten eri sivujen katseluita. Useammalla sivulla vierailu pidentää luonnollisesti myös istunnon keskimääräistä kestoa, joka on hyvä juttu. Mitä pidempään käyttäjät ”kuluttavat” sivustoasi, sitä parempi se on sivustosi näkyvyyden kannalta. Google ymmärtää, että ”nämä käyttäjäthän tykkäävät näistä sivuista ja sisällöistä, tarjotaan sivustoa yhä suuremmalle määrälle hakijoita”. Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman hyvää sisältöä.

Extra-vinkki:
Sivuston omistajana tehtäväsi on miellyttää sivuston käyttäjiä. Välitöntä poistumisprosenttia olisi hyvä saada hiljalleen pienennettyä. Sivuille kannattaa tehdä houkuttelevia sisäisiä linkkejä, joilla käyttäjää ohjataan eteenpäin. Blogin lopussa voi olla esimerkiksi linkki saman tyyppiseen artikkeliin tai kehoite (Call To Action) -painike ilmaisen arvion tilaamiseen. Jos huomaat luvun pienentyvän, tiedät tekeväsi oikeita asioita sivustosi optimoinnin osalta.

42. Konversioseuranta

Konversio on tapahtuma, jossa verkkosivuston kävijä suorittaa halutun tavoitteen. Näitä tavoitteita voivat olla esimerkiksi yhteydenottolomakkeen täyttäminen, uutiskirjeen tilaaminen, ostos verkkokaupasta tai jossain tapauksissa jopa vain siirtyminen tietylle yksittäiselle alasivulle.

Konversioasteeksi taas kutsutaan prosentuaalista osuutta kaikista kävijöistä, jotka konvertoituvat. Jos jokaista sivustosi 100 kävijää kohden esimerkiksi 2 vierailijaa konvertoituvat, on konversioprosenttisi 2 %.

Konversiot ovat keskenään myös siis eriarvoisia. Toinen konversio on sivuston omistajalle arvokkaampi kuin toinen.

ROI:n (Return On Investment) laskemiseksi konversioille kannattaakin asettaa tietyt euromääräiset arvot. Esimerkiksi jos kymmenestä yhteydenottolomakkeen täytöstä tehdään keskimäärin 3 kauppaa ja kaupan keskikoko on 1000 euroa, saadaan 10 lomaketäytöllä keskimäärin 3000 € myyntiä.

Seurantaa helpottamaan voi olla järkevä asettaa keskikaupan koon sijaan keskikaupan katteen määrä. Jos 1000 € myynnillä saadaan 150 € katetta, voidaan konversion arvoksi asettaa 1000 € sijaan 150 €. Näin investointien tehokkuutta seurattaessa saattaa olla helpompi laskea tuottoja.

Konversioseurannan avulla luodaan siis tehokkuuden mittaristo. Jos esimerkiksi ostat hakukoneoptimointia wordpress-sivustollesi, hyvin tehdyn konversioseurannan ansiosta saat paremman käsityksen, miten optimointityöt tuottavat sijoituksellesi rahaa.

Hakukoneoptimointia tehtäessä konversioseurannalla on 2 tärkeää roolia:
1. Auttaa ymmärtämään, mitkä hakusanat tuottavat parhaiten liikennettä ja konversioita
2. Havainnollistaa, mitkä avainsanat tuottavat euroja ja minkä verran

43. Microsoft Clarity

Microsoft Clarity on ilmainen, helposti asennettava ja myös Google Analyticsiin integroitava työkalu. Clarityn avulla hankit syvempää ymmärrystä siitä, miten vierailijat käyttäytyvät sivustollasi. Clarity luo sivustollasi liikkuvista käyttäjistä lämpökarttoja (Heatmaps) ja nauhotteita (Session recordings). Lämpökartoista näet: mitä ihmiset klikkaavat, minkä he jättävät väliin ja kuinka pitkälle he scrollaavat. Clarityllä näet myös nauhoitteita. Nauhoitteesta näet ihmisen vierailusession sivustollasi videoklippinä. Aivan kuten seisoisit hänen takanaan. Aika kätevää, eikö? Ehkä jopa vähän pelottavaa 👻

Clarityn tehtävänä on auttaa sinua:

Ymmärtämään, miten ihmiset käyttävät sivustoasi. Mikä toimii ja mikä taas ei. Jatkojalosta toimivia asioita (tai älä koske niihin ollenkaan) ja korjaa ne jutut, jotka eivät toimi tai saavat ihmiset jopa turhautumaan.

Parempi käytettävyys = hakukoneoptimointia

Koska parempi käytettävyys ja ihmisten viihtyminen sivustolla on tärkeä osa hakukoneoptimointia, siksi myös Clarity on tärkeä osa hakukoneoptimointia.

44. Sisällysluettelon vaikutus

Teksti tulossa pian.

45. Blogi

Merkittävä, ellei jopa suurin osa hyvin hakukoneoptimoitujen sivustojen liikenteestä tulee sisään sivustolle (laskeutuu) blogiartikkeliin. Blogin merkitys niin sivustolle, kuin liiketoiminnallekin on siis kiistaton. Jokaisen yrittäjän kannattaa avata blogi sivuillensa.

”Pitääkö julkaista joka viikko?”

Ei. Jokaisella yrityksellä on oman bloginsa suhteen oma julkaisutahti. Jos sivuillesi lisätään blogi, se ei tarkoita sitä, että joka viikko, joka toinen viikko tai edes joka kuukausi täytyisi julkaista uutta artikkelia. En itsekään tee niin. Eihän pienellä yrittäjällä sellaiseen olisi resursseja.

Määrän sijaan laatu edellä:

On tietysti hyvä, jos pystyt julkaisemaan enemmän artikkeleita. Onhan silloin myös enemmän mahdollisuuksia tulla löydetyksi. Määrän sijaan kannattaa kuitenkin keskittyä laatuun. Minunkin kannattaa mieluummin kirjoittaa WordPressin hakukoneoptimoinnista yksi laajempi artikkeli, kuin 10 suppeampaa. Yhdellä hyvällä artikkelilla on paljon paremmat mahdollisuudet menestyä, kuin 10 keskinkertaisella.

5-20 hyvää artikkelia riittää:

Tiedän huippuammattilaisia, joilla on 5-20 heidän liiketoiminnalleen erittäin tärkeää blogiartikkelia. Hakukoneoptimoinnissa, kuten elämässä yleensäkin toimii Pareton Periaate. Teorian mukaan missä tahansa ilmiössä 80 % seurauksista johtuu 20 %:sta syistä. Esimerkiksi 20 % sivuston artikkeleista tuo 80 % koko sivuston liikenteestä, ja niin edelleen. Parhaimpia artikkeleita kannattaa siis jatkuvasti parannella ja pitää ajankohtaisina.

Älä hakkaa päätä seinään:

Yleensä ottaen tärkeä palvelusivu on huomattavasti vaikeampi saada löytymään tärkeillä avainsanoilla, kuin samasta aiheesta kertova blogipostaus. Blogipostaukselle saa luonnollisemmin pituutta ja blogeissa on ”vapaus” kirjoittaa vähän rennommin. Jos yrität venyttää palvelukuvauksia, niistä tulee yleensä jargonia tai hakusanaoksennusta. Tämän tyyppiset sisällöt eivät kiinnosta käyttäjiä. Palvelukuvaukset kannattaa siis pitää ytimekkäinä ja ohjata liikenne palveluihin muilla tavoin, kuten blogista.

Vuosien kokemuksella voin sanoa:

Blogipostaukset kiinnostavat ihmisiä paljon enemmän, kuin palvelusivujen kuvaukset. Piste. Tästä syystä yleensä suurin osa käyttäjistä löytää Googlesta ennemmin hyvin kirjoitetun blogipostauksesi, kuin palvelusivusi.

Blogipostauksen kirjoittamisessa tärkein tehtävä on:

Kirjoittaa käyttäjille hyödyllistä sisältöä. Yleensä toiseksi tärkein tehtävä on ohjata käyttäjät blogista eteenpäin kohti tuotteita tai palveluita. Näin liikutat käyttäjää hänen (osto)matkallansa eteenpäin ja jollain aikataululla (kenties useiden Remarketing-mainosten ja mailisuorien jälkeen) hän saattaa olla jopa kiinnostunut ostamaan sinulta jotain. Näin jalostat sivustosi liikenteestä uutta liikevaihtoa.

Tutkittiin Helpoilla kotisivuilla avainsanoja:

Joilla haluttaisiin rankata. Silmään pisti ”ilmaiset kotisivut”, jolla hakuja tehtiin suhteellisen paljon. Pähkäiltiin, että ”eihän me tehdä ilmaisia kotisivuja, niin miksi siitä kirjoitettaisiin?”. Päädyttiin kuitenkin kirjoittamaan ilmaisista kotisivuvaihtoehdoista yritykselle ja nyt tämä aluksi turhalta tuntunut artikkeli onkin yksi meidän tärkeimmistä. Se löytyy kohtuullisen hyvin monilla sivustolle tärkeillä avainsanoilla, kuten ”kotisivut yritykselle”, ”nettisivut yritykselle”, ”verkkosivut yritykselle”, jne. Kun optimoit sivustoasi, yllätyksiä siis todennäköisesti tulee vastaan.

Extra-vinkki:
Kun olet kerran kirjoittanut hyvän artikkelin, saat pienellä työmäärällä ylläpidettyä artikkelin laatua ja näin artikkeli voi tuottaa sinulle laadukasta liikennettä ja sitä kautta liidejä sekä uusia asiakkuuksia vuodesta toiseen.

Bonus-vinkki:
Kirjoita paljon. Varsinkin alussa. Vaikka sinulla on hyvä aavistus, et voi etukäteen tietää, mitkä tulevat olemaan liiketoiminnallesi kaikkein tärkeimpiä artikkeleitasi. Saatat ajatella artikkelia kirjoittaessasi, että ”tästä tulee varmasti menestys”, mutta siitä tuleekin täysi floppi. Toisaalta taas saatat miettiä, ”kannattaako tästä edes kirjoittaa?”, mutta siitä tuleekin yksi tärkeimmistä artikkeleistasi. Tähän ei yleensä auta arvuuttelu, vaan tekeminen, testaaminen ja parantelu.

46. Artikkeleiden päivittäminen

Uuden artikkelin julkaisun sijaan olemassa olevan artikkelin päivittäminen on yleensä huomattavasti nopeampaa ja näin myös kannattavampaa. Kannattavuus kasvaa, jos olemassa olevalla artikkelilla on jo näkyvyyttä relevanteilla avainsanoilla. Lisäksi artikkelin ns. Tipping point saattaa olla lähellä. Tipping point on se piste, jonka jälkeen alkaa tapahtua (kannattaa lukea Malcolm Gladwellin kirja aiheesta). Ajattele työntäväsi pyöreää painavaa kiveä vuorta ylöspäin. Työnnä kivi huipulle asti, jonka jälkeen se lähtee vuoren toista rinnettä kovaa alaspäin. Älä luovuta ennen huippua (Tipping pointtia).

Avaan asiaa hiukan:

Ajatellaan, että olet kirjoittanut asiantuntevan 500 sanan artikkelin, jonka Google-sijoitus haluamallasi avainsanalla on tällä hetkellä #10. Jos kirjoittaisit artikkeliin 1500 sanaa lisää ja artikkelista tulisi näin huomattavasti aikaisempaa laadukkaampi ja tästä syystä se nousisi jollain aikavälillä vaikkapa Googlen sijoitukselle #2. Tässä tapauksessa tällä avainsanalla klikkausprosentti nousisi oletettavasti 3,09 % -> 24,71 %. Jos tällä ko. avainsanalla hakuja tehtäisiin vaikkapa keskimäärin 1000kpl / kk, saisit jatkossa tällä avainsanalla sivullesi noin 31 kuukausittaisen vierailijan sijaan noin 247 vierailijaa. Tämä ”pieni” muutos voisi siis lähes kahdeksankertaistaa sivustollesi tulevan liikenteen ko. avainsanalla. Miltä kuulostaisi, jos ko. avainsanan kautta tuleva myyntikin kahdeksankertaistuisi? Aika hyvältä varmasti. Sinun tehtäväksi jäisi tässä hypoteettisessä ajatusleikissä arvioida, onko panostus sijoituksen, eli 1500 lisäsanan kirjoittamisen arvoinen.

Uuden artikkelin kirjoittaminen = arpapeliä

Kirjoittaessasi uuden artikkelin, et koskaan etukäteen tiedä, tuleeko siitä hitti, vai huti. Ja kuten tiedät, Google arvostaa enemmän pidempiä sisältöjä.

Tästä syystä esim. uuden 200-400 sanan artikkelin julkaisun sijaan saattaa olla järkevämpää liittää sisältö olemassa olevaan artikkeliin (jos sellainen aiheesta löytyy). Näin tilanteesta riippuen voit vahvistaa artikkelin asemaa entisestään tai herättää sen kuolleista.

Ennen vanhan artikkelin päivittämistä:

Tarkista artikkelin Google-näkyvyys relevanteilla avainsanoilla. Jos näkyvyys on huono, tai sitä ei ole, voit harkita artikkelin poistamista kokonaan. Jos sinulla on esimerkiksi samasta aiheesta paremmin rankkaava sivu, voit ottaa huonommin rankkaavan artikkelin sisällön ja yhdistää sen sopivalla tavalla osaksi paremmin rankkaavaa artikkelia. Jos taas haluat poistaa artikkelin kokonaan ja kirjoittaa uuden artikkelin aiheesta, voit uudellenohjata vanhan linkin uuteen julkaisemaasi linkkiin.

Extra-vinkki:
Tutki sivustosi linkkejä, niiden kävijäliikennettä (Google Analytics), niiden rankingeja tärkeillä avainsanoilla ja mieti, mitä sivuja kannattaisi poistaa, mitä yhdistää ja mitä uudelleenohjata. Näitä päätöksiä ei tosin todellakaan kannata tehdä mutulla.

Bonus-vinkki:
Jos haluaisit tietää tarkemmin, miten hakukoneoptimoidut ja konversioitasi kasvattavat WordPress-verkkosivut rakennetaan, tilaa alta ilmainen mailisuorani.

Ohjeet verkkosivuston tehostamiseen

Olen rakentanut ActiveCampaignin puolelle 12 viestin suoran, jossa käydään sopivissa paloissa optimaalisen WP-sivuston toteutus läpi aina suunnittelusta julkaisuun, ja siitä sivuston jälkihoitoon. Voit poistua mailisuoralta koska tahansa.

Mailisuoran tilaus

47. Sisältöjen ajankohtaisuus

Pidä artikkelisi ajankohtaisina. Lukiessasi 2011 vuoden artikkelia saatat miettiä, onko tieto vielä ajankohtaista? Onko esimerkiksi jokin artikkelin sisältöön liittyvä laki muuttunut tai astunut voimaan tässä välissä? Jos olet julkaissut hyvän artikkelin vuonna 2011, muista pitää se ajankohtaisena. Helppo tapa tähän on päivittää artikkelia ja näyttää se käyttäjille.

Extra-vinkki:
WordPressissä saat esiin päiväyksen. Päiväyksenä voi näyttää artikkelin julkaisu- ja/tai muokkauspäivän. Itse tykkään omissa artikkeleissa siitä logiikasta, että artikkeleilla näkyy ainoastaan yksi päiväys. Päiväys on viimeisin päivä, kun artikkeliin on koskettu. Oli se sitten julkaisu-, tai muokkauspäivä. Tämä helpottaa pitämään artikkelit ajattomina.

Bonus-vinkki:
Käytä artikkeleissasi vuosilukuja. Otsikoi esimerkiksi ”WordPress -sivuston hakukoneoptimointi vuonna 2024”. HUOM! Älä laita vuosilukuja linkkeihisi, vaan otsikkoon ja Meta-otsikkoon. Näin voit pitää samat linkit vuodesta toiseen ja päivittää vain artikkelien sisältöä. Harva haluaisi lukea, miten hakukoneoptimointia tehdään vuonna 2017. Älä kuitenkaan päivitä pelkästään vuosilukua, vaan huolehdi tietysti, että artikkeli on muutenkin ajankohtainen ja vastaa nykytietoja sekä ehkä jopa jo tulevia trendejä. Jos haluat olla aikaasi edellä, voit loppuvuodesta käyttää jo seuraavan vuoden vuosilukua.

48. Strategia linkkien jakamiseen

Kun kirjoitat mielestäsi hyvän sisällön, tulisi se seuraavaksi saada jaettua niille käyttäjille, joita se voisi oletettavasti kiinnostaa. Mieti siis jo ennen artikkelin julkaisua, mitkä kohderyhmät voisivat olla kiinnostuneita sisällöstäsi ja miten heidät tavoitat. Hakukoneoptimoinninkin näkökulmasta artikkelille olisi hyvä saada orgaanista liikennettä.

Esimerkkinä oma strategiani ennen tämän artikkelin julkaisua:

Itselläni on kirjoitushetkellä LinkedInissäni reilut 7000 kontaktia (verkostoidutaan mekin ihmeessä), joten artikkelin jakaminen siellä on varmasti järkevää. Tämän lisäksi ajattelin jakaa artikkelin omalle Facebook-seinälleni. Sieltä tuskin tulee järisyttävää kiinnostusta tämmöistä spesifimpää artikkelia kohtaan, mutta ehkä joku saattaa kiinnostua. Ja tietysti Leosavel.com – Leo Sävel Instagram-tililleni. Instaan luon tämän (TBA, kun ehtii 😆) toisen tilin lähinnä siksi, että voin julkaista yksityisen henkilökohtaisen kissavideotilini lisäksi tällaista ammattimaisempaakin sisältöä hashtageillä (#yrittäjyys #hakukoneoptimointi jne.). Aihe voisi lisäksi kiinnostaa Helppojen kotisivujen asiakkaita ja sopia kuukausittaiseen kirjeeseeni. Boom! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Sitten vielä muutama alan relevantti Facebook-ryhmä ja jakosuunnitelma alkaakin olla kasassa.

Extra-vinkki:
Voit julkaista artikkelin myös keskeneräisenä, kuten tein tämän artikkelin kanssa. Kirjan julkaisua ei voi näin tehdä, mutta blogi antaa mukavasti tässä anteeksi. Merkkaa toki tekstiin selkeästi ne kohdat, jotka ovat vielä kesken. Tai sitten julkaiset artikkelin valmiin näköisenä ja täydennät sitä kokonaisilla seteillä. Julkaisemalla nopeasti alat saavuttamaan arvostusta Googleltakin nopeammin. Googlen arvostus artikkeliasi kohtaan kasvaa, kun täydennät ja laajennat artikkeliasi ajan kuluessa. Linkkaa artikkeli seuraajillesi myös mahdollisimman pian. Älä jää aikailemaan. Kirjoitusvirheitä löytyy aivan varmasti, eikä mikään ole koskaan täydellistä.

49. Google My Business

Google My Business eli tuttavallisemmin GMB on yksi tärkeimpiä, ellei tärkein työkalu paikallisesti toimivien yrityksien hakukoneoptimointiin. Tutkimuksen mukaan 42 % käyttäjistä, jotka tekevät paikallisen haun, klikkaavat ”Google Map pack” -tuloksia. Esimerkki tässä alla 👇

On siis sanomattakin selvää:

Jos sinulla on paikallinen bisnes, sinun tulee olla esillä näissä hakutuloksissa.

Miten liikkeelle?

Ensin tarvitset ilmaisen Google My Business -tilin. Mikäli yritykselläsi ei vielä ole GMB-tiliä, voit luoda sen näillä ohjeilla.

Näin pääset top3:

Ainoa tapa top3 (hyville sijoituksille) pääsemiseen on Google-arvosteluiden kerääminen GMB-tilillesi. Mitä enemmän hyviä arvosteluita keräät, sitä parempi. Jos katsot millä tahansa avainsanalla näkyviä Google Map packin tuloksia, niitä yhdistää yleensä yhteinen tekijä: suuri määrä laadukkaita arvosteluita. Toisten käyttäjien tekemät arvostelut vaikuttavat tietysti vahvasti myös ihmisten ostokäyttäytymiseen.

Helpota arvosteluiden keräämistä:

Kopioi ja linkkaa GMB-tilisi arvostelulinkki suoraan asiakkaillesi (sekä tietysti kavereille ja sukulaisillesi 😆) ja pyydä heitä tekemään arvostelu. Huomioi, että kaikki käyttäjät eivät osaa käydä tekemässä arvostelua. Tässä linkki helpottaa ja toimii huomattavasti paremmin myös kehoitteena arvostelun tekemiselle. Arvostelun tekemiseen käyttäjä tarvitsee Google-tilin.

Extra-vinkki:
Palaa hetkeksi ylempään kuvaan. Näet siellä puhuttavan Leosta. Sanottakoon heti, että kyse ei ole minusta, enkä edes tunne yritystä. Joka tapauksessa tämän ja muiden asiakkaiden kirjoittamat kommentit toimivat myös hakusanoina Googlessa. Laita siis arvostelulinkin yhteydessä copy-pastella listaus asiakkaille niistä avainsanoista, joilla haluaisit rankata ja pyydä asiakkaitasi käyttämään näitä avainsanoja arvostelutekstien kirjoittamisessa. Näin GMB-tililläsi on entistä paremmat mahdollisuudet tulla löydetyksi haluamillasi avainsanoilla.

Bonus-vinkki:
Kuten näet kuvasta, myös GMB-tilin nimellä on merkitystä. Kaikki top3 tulokset ovat nimenneet tilinsä nimeksi ”Hieroja Helsinki”. Tämä ei ole näin hakijan silmin kovinkaan mielekästä. En yhtään ihmettelisi, jos Google päivittäisi algoritmiään siten, että nimillä olisi jatkossa hiukan vähemmän painoarvoa. Onhan joukossa ensimmäisenä tulos, joka on saanut vain 3 arvosteluakin. Tosin se näkyy minulle myös sen takia, että se oli hakua tehdessäni maantieteellisesti näistä lähinnä oleva piste. Toistaiseksi tämän tyyppinen ”hack” kuitenkin toimii, joten tee siis sinäkin niin. Lisää tärkein avainsanasi mukaan GMB-tilisi nimeen. Selkeyden vuoksi lisäisin kuitenkin viimeistään avainsanan perään myös yrityksesi nimen.

50. YouTube-Hakukoneoptimointi

YouTube ja hakukoneoptimointi wordpressillä eivät sinänsä liity toisiinsa, mutta YT on hakukoneoptimointiin sen verran herkullinen alusta, ettei mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä.

Hakukoneoptimointi WordPressillä on todella kilpailtua. Kun taas YouTubessa, varsinkin Suomessa kilpailu on lähes olematonta ja voit saavuttaa helpostikin sinisen meren. Uiminen tyhjällä radalla on huomattavasti helpompaa.

YouTube on Googlen omistama palvelu ja Google tarjoaakin hakutuloksissaan YT-videoita melko herkästi. Jos hakijan hakemasta aiheesta on video, sillä on mahdollisuudet löytyä Google-hausta.

Hakutuloksissa näkyäkseen videolla:

Ei tarvitse välttämättä olla kovinkaan suuria katsoja- tai tykkäysmääriä. Jos video ratkaisee hakijan ongelman, Google todennäköisesti oppii tarjoamaan videoa hakutuloksissaan.

Jos hakijat etsivät esimerkiksi vinkkiä, miten jonkun asian saa tehtyä tietokoneella, he katsovat aiheesta yleensä mielellään videon:

Videoiden tekeminen vaatii:

Tietynlaista rohkeutta ja astumista epämukavuusalueelle. Aika harva suomalainen haluaa esiintyä YouTube-videolla, vaikka kompetenssi siihen riittäisikin.

Esiintymistä pelätään, kuin seiskaluokan historian esitelmää. Onneksi kyseessä ei ole kuitenkaan suora lähetys ja voit nauhoittaa videon halutessasi useita kertoja. Suosittelen kuitenkin menemään löysin rantein ja ottamaan ekalla tai viimeistään kolmannella purkkiin ilman suurempia paineita.

Tee video avainsanallasi:

Jolla haluaisit rankata Googlessa. Mikäli siis vain voit tehdä videon (ja miksi et voisi). Katso sopivia avainsanoja YouTuben hausta kirjoittamalla avainsanasi hakukenttään. Hakukenttä ehdottaa sinulle niitä aiheita, joita ihmiset jo hakevat:

Videoa tehdessäsi lopeta:

Hetkeksi avainsanojen miettiminen ja keskity arvon tuottamiseen. Pyri videolla ratkaisemaan esimerkiksi asiakkaittesi usein kohtaama ongelma tai esittele palvelusi näkökulmasta, jota asiakkaasi eivät osanneet edes ajatella.

Näin parannat mahdollisuuksiasi kilpailla Googlen hakutuloksissa, tarjoat potentiaalisille asiakkaillesi ilmaisia hyviä vinkkejä ja lisäät uskottavuuttasi alan ammattilaisena.

YouTube-hakukoneoptimointi vaihe vaiheelta:
– Mieti avainsanoja, joilla haluaisit kilpailla
– Kirjoita avainsanat YT-hakukenttään ja tutustu sisältöihin
– Tee video valitsemasi aiheen perusteella
– Otsikoi video avainsanojesi mukaan
– Kirjoita tarkka kuvaus (description) siitä, mitä videolla tapahtuu
– Julkaise video hyvään katseluaikaan
– Jaa video seuraajillesi
– Pyri saamaan mahdollisimman paljon katselukertoja ensimmäisen 24h aikana

Extra-vinkki:
Jokaisella hakukoneoptimointisi eteen tehdyllä työllä on hyötykäyrä, jossa työhön käytettävä aika ja työstä saatava hyöty korreloivat keskenään.

Kun olet kirjoittanut uutta kiinnostavaa blogipostaustasi 8 tuntia, on työllesi saatu hyöty suurimmillaan. Kun jatkat postauksen hiomista toiset 8 tuntia, työajalle saamasi tehokkuus laskee, mitä pidempään jatkat.

Kun hakukoneoptimointi wordpress-sivustollasi on vastaavanlaisessa pisteessä — on aika siirtyä eteenpäin. Ota seuraava askel kohti YouTube-hakukoneoptimointia. Kilpailu on olematonta ja pääset todennäköisesti nopeasti hyville sijoituksille kohtuullisen pienellä työmäärällä.

51. Domain

Domainin nimellä ei ole tänä päivänä rankingien osalta kovinkaan suurta merkitystä. Ainoastaan pieni painoarvo. Jos perustat lasinkorjausliikkeen Lappeenrantaan ja yrityksesi nimi on Pekan Lasi, niin hanki domainiksi ennemmin pekanlasi.fi kuin lasinkorjauslappeenranta.fi. Todennäköisesti saat ”lasinkorjaus lappeenranta” avainsanalle ihan yhtä hyvän näkyvyyden luomalla linkin nimellä pekanlasi.fi/lasinkorjaus-lappeenranta/
Joten mieti ennemmin, mikä olisi lyhyt, helppo ja mieleenpainuva nimi domainillesi.

Domainin ikä ja historia:

Myös domainin iällä ja sen historialla on pienoinen merkitys domainin auktoriteetin kannalta. Mitä vanhempi domain ja mitä parempi historia domainilla on, sitä parempi se on myös Google-rankingien kannalta.

52. Domain Rank

Jokaisella domainilla on oma Domain rankinginsa (0-100). Mitä korkeampi Domain Rank, sitä enemmän Google arvostaa sivustoa. Minkä tahansa domainin rankin pystyt testaamaan siihen tarkoitetuilla työkaluilla. Itse tykkään käyttää Ahrefsin ilmaista Domain Rank -työkalua.

Työkalulla saat selville:

Domain rankin lisäksi linkkaavien verkkosivujen määrän, backlinkkien määrän ja sen, kuinka suuri osa linkeistä ovat ns. dofollow-linkkejä.
Linkkejä on kahdenlaisia:
– Dofollow
– Nofollow

Linkkien ero:

Googlen mukaan nofollow -linkit eivät saa hakukoneilta (ainakaan Googlelta) painoarvoa. Dofollow-linkit sen sijaan saavat. Toisin sanoen Dofollow-linkit ovat sivustollesi arvokkaampia. Nofollow-linkitkään eivät ole hyödyttömiä, sillä käyttäjät saattavat siirtyä sivustollesi heidän näkemän Nofollow-linkin kautta.

Tässä esimerkki Ahrefsin Domain Rank -tuloksista tämän artikkelin alkuperäisenä julkaisupäivänä:

Kuten tuloksista huomaat:

Leosavel.com -domainilla ei ollut artikkelin julkaisuhetkellä Googlen silmissä juuri mitään auktoriteettiä. Tämä johtui sivulle johtavien backlinkkien alhaisesta määrästä (julkaisuhetkellä 0).

Tässä päivitetty tilanne 16.4.2022:

Nopealla aikajänteellä huipputuloksia:

Muutamien kuukausien systemaattisella tekemisellä Domain Rankingini on kehittynyt merkittävästi.

Tässä esimerkki vielä toisen sivustoni tuloksista:

Kuten tuloksista huomaat:

Helpotkotisivut.fi domainilla auktoriteettiä löytyy jo huomattava määrä. Korkea auktoriteetti auttaa meitä rankkaamaan paremmin haluamillamme avainsanoilla, sillä Google ja muut hakukoneet arvostavat sivustoamme.

Extra-vinkki:
Kasvata domainisi rankingia hankkimalla laadukkaita backlinkkejä kirjoittamalla vieraskynäartikkeleita. Backlinkeistä tarkemmin seuraavaksi.

53. Backlinkit

Backlinkit ovat hakukoneoptimoinnissa sisältöjen jälkeen toisiksi tärkein asia. Laitoin tämän osion artikkelin loppupuolelle, sillä uskon backlinkkien näin saavan niiden ansaitseman huomion.

Backlinkki on yksinkertaisuudessaan:

Ulkoinen linkki sivustolta toiselle. Googlen ja käyttäjien silmissä linkkaava sivu antaa linkattavalle sivulle krediittiä oletettavasti sen hyvästä sisällöstä. Esimerkiksi tässä artikkelissa olen luonut backlinkkejä (ulkoisia linkkejä) eri sivuille, joista uskon olevan hyötyä lukijoille. Näin teen sivustani käyttäjäystävällisemmän ja myös sivut joille linkkaan, hyötyvät tästä. Joskaan backlinkkini ei ole vielä sieltä arvokkaimmasta päästä, kun olen päässyt vasta alkuun domainini auktoriteetin kehittämisessä.

Backlinkit viestivät sivun tärkeydestä:

Mitä enemmän laadukkaita backlinkkejä, sivulle johtaa, sitä parempi se on sivun Google-sijoituksille. Laadukkaalla backlinkillä tarkoitetaan linkkiä, joka tulee hyvän auktoriteetin omaavalta sivustolta. Mitä korkeampi Domain Rank linkkaavalla sivustolla on, sitä arvokkaampi backlinkki on linkattavalle sivustolle.

Ostin Helsingin IFK:lta backlinkin:

Helsingin IFK:n sponsorimyyjä soitti minulle ennen 2017 sm-liigakauden alkua. Hän myi sponsoripakettia, jolla saisi tulevaksi kaudeksi 6 flabaa (lippua). Sponsoripaketti oli suurin piirtein saman hintainen, kuin nämä 6 lippua olisivat normaalisti maksaneet. Tämän lisäksi olisi verkostoitumistapahtumaa ja pääsisi valotaululle, joka on jokaisen katsomon sisäänmenon yhteydessä. Valotaulu oli suurin piirtein 2×1 metriä ja siinä oli pienellä präntillä kaikkien mukana olevien yritysten nimet. En antanut sille oikeastaan mitään painoarvoa. Valotaulun sijaan kiinnostuin hifk.fi -sivustolle tulevasta listauksesta, johon jokainen yritys saisi oman linkin verkkosivuillensa. Tämä oli mielestäni loistava ja helppo tapa hankkia korkean auktoriteetin sivustolle (Domain Rank 51) Dofollow backlinkki. Ja olisihan se ihan kiva käydä pari lätkämatsiakin katsomassa työkavereiden kanssa. Tartuin siis diiliin. Otin myös selfien valotaulun kanssa.

Eri tavat rakentaa backlinkkejä:
1. Kommentit blogiartikkeleissa
2. Kommentit keskustelufoorumeilla
3. Linkkien vaihto, eli ristiinlinkitys
4. Vieraskynäyhteistyöt
5. Linkkien pyytäminen

6. Yrityshakemistot

1. Kommentti blogiartikkelissa:
Etsi tekstisi aiheelle sopiva blogiartikkeli, jossa ulkoiset linkit ovat Dofollow-linkkejä ja jossa kommentointi on käytössä. Kirjoita blogipostaukseen sopiva kommentti ja linkkaa oman sivustosi linkki kommenttiin backlinkiksi.

Tämä on yllä olevista vaihtoehdoista ehkä se huonoin, sillä tämmöisen artikkelin löytäminen voi tuntua neulan etsimiseltä heinäsuovasta. Sitten vielä kun olet vaivalla etsinyt artikkelin ja kirjoittanut siihen sopivan kommentin, niin sivuston omistaja poistaa kommenttisi.

2. Kommentit keskustelufoorumeilla:
On huomattavasti edellistä vaihtoehtoa helpompi toteuttaa. Jos olet vaikka personal trainer, käy alaasi liittyvässä keskustelunavauksessa (vaikka suomi24, vauva, yms.) laittamassa ammattimainen kommentti aloittajan kysymykseen ja linkkaa oma sivustosi mukaan.

3. Linkkien vaihto, eli ristiinlinkitys:
On yksi järkevimmistä tavoista rakentaa backlinkkejä. Katso yhteistyökumppaneidesi ja yrittäjäkavereidesi domainien domain rankingeja. Jos sieltä löytyy joku helmi, jossa Ahrefsin Domain Rank on mielellään vähintään 10/100, niin ehdota hänelle ristiinlinkitystä.

Ehdota myös minulle rohkeasti ristiinlinkitystä. Olen hyvin todennäköisesti kiinnostunut!

Ristiinlinkityksessä luot sivuillesi blogiartikkelin tai muun linkin, joka käsittelee sitä avainsanaa, jolla tuttusi haluaisi tulla löydetyksi. Artikkelista linkataan tuttusi sivuille kehujen kera. Tuttusi sivuille tulee vastaavanlainen artikkeli sinulle tärkeällä avainsanalla. Tämä on yleensä WIN-WIN -diili. Onko tuttusi sivu tai artikkeli sellainen, joka ei oikein sovi sivustollesi? Ei hätää, sivu voidaan piilottaa navigoinnista tai blogifeedistä, jolloin ko. sivulle ei käytännössä voi löytää muuten kuin Googlen kautta.

4. Vieraskynäartikkeleiden luominen:
Vieraskynäartikkeleiden hankkiminen on wordpress-sivuston hakukoneoptimoinnissa kaikkein helpoin ja kustannustehokkain vaihtoehto.

Minullakin on käytössä liuta hyvän auktoriteetin omaavia blogisivustoja, joihin voidaan yhdessä asiakkaan kanssa luoda vieraskynäartikkeleilla backlinkkejä. Backlinkkien rakentaminen hyvän auktoriteetin blogisivustoille on yleensä varmin tapa boostata sivuston näkyvyyttä millä tahansa avainsanalla.

Hakukoneoptimointi WordPress -sivustolle onnistuu vieraskynäartikkelien avulla helposti:

Ohjeistan sinua hakukoneoptimoidun artikkelin kirjoittamisessa ja kirjoitettuasi artikkelin julkaistaan se yhdellä blogisivustoistani. Jos haluat kirjoittaa toisen, julkaistaan se toisella blogisivustollani. Jos kolmannen, niin kolmannella, jos neljännenkymmenennenkuuden, joudun ehkä jo harkitsemaan uuden hyvän blogisivuston hankkimista. Julkaisujen jälkeen näet hyödyn konkreettisesti lähes heti. Jos kiinnostuit palvelusta, voin näyttää sinulle muutamia referenssejä siitä, millaisia avainsanoja olen nostanut hyville sijoituksille.

5. Linkkien pyytäminen:

Backlinkin pyytäminen on Suomessa yksi vähiten hyödynnetyistä, mutta samalla yksi parhaimmista strategioista backlinkkien hankkimiseen.

Tämä on strategia, jonka ensimmäisessä työvaiheessa tutkitaan kilpailijoiden parhaita (korkea DR) backlinkkejä.

Suosittelen tutkimuksen tekemiseen Ubersuggestin SEO-työkalua, jossa Backlink Opportunity -osiossa syötetään oman ja kilpailijoiden sivustojen domainit. Työkalu analysoi sivustot, vertaa niitä keskenään ja näyttää ne backlinkit (parhausjärjestyksessä), joita kilpailijasi ovat saaneet, mutta sinä et.

Backlinkkimahdollisuudet tunnistettuasi seuraavana tehtävänäsi on miettiä, voisiko jokin näistä linkkaavista sivustoista vaihtaa kilpailijasi linkin sinun linkkiisi? Tai lisätä sinun linkkisi toiseksi vaihtoehdoksi? Huolehdi toki ennen kysymistä, että sisältösi on parempi kuin kilpailijallasi ja siihen olisi näin järkevää linkata.

6. Yrityshakemistot:
Näistä kannattaa lähtökohtaisesti pysyä kaukana. Suurin osa ovat nimittäin täysiä huijareita. Poikkeus vahvistaa säännön. Fonectalla on yritykselle hyvä ilmainen palvelu nimeltään Fonecta Kontakti. Palvelussa luot itsellesi tunnuksen, jonka jälkeen pääset syöttämään yrityksesi tiedot, kuten logon, esittelytekstin ja ne tärkeimmät, eli backlinkit.

Tässä esimerkki palvelussa näkyvästä asiakaskortista linkkeineen:

Extra-vinkki:
Linkkaa backlinkki aina ohjaamaan sivulle, joka käsittelee aihetta ja jolla on parhaat tulokset ko. avainsanalla. Älä linkkaa siis esimerkiksi etusivulle, jollei se satu olemaan se sivu, joka rankkaa parhaiten ko. avainsanalla.

Bonus-vinkki:
Kirjoita backlinkin tekstiksi avainsana, tai jokin sen taivutusmuodoista domainin tai yrityksen nimen sijaan. Teet näin avainsanaoptimoidun linkin.
Älä siis kirjoita tekstiksi:
”Lue lisää aiheesta https://leosavel.com/blogi/hakukoneoptimointi-wordpress/”
Vaan:
”Hakukoneoptimointi WordPressillä onnistuu näillä ohjeilla…”. Sitten maalaat ”Hakukoneoptimointi WordPressillä” fraasin ja luot siitä backlinkin.

Bonus2-vinkki:
Lisää avainsanaoptimoitu linkki aina tekstin alkuun. Muutamien ensimmäisten sanojen joukkoon. Näin se viestii Googlelle mahdollisimman hyvin backlinkin tärkeydestä.

54. Case-esimerkki: Näin nostin Google rankingia +87 sijaa ylöspäin 4 päivässä

Jotta kaikki ei jäisi pelkäksi teoriaksi, halusin tehdä tämän havainnollistavan case-esimerkin, jossa tutkitaan kahta eri asiaa:
1. Miten Domain Rank vaikuttaa artikkelin menestykseen Googlessa
2. Miten hyvän Domain Rankin (korkean auktoriteetin) avulla voidaan nostaa toisen sivuston Domain Rankkia

Kertauksena vielä:

Jos luit osion #52 Domain Rank (DR), huomasit, että artikkelin julkaisuhetkellä leosavel.com DR oli 0 ja helpotkotisivut.fi DR oli 74.

Väite:

Jos olisin julkaissut tämän tismalleen saman tekstin helpotkotisivut.fi blogissa, olisi artikkeli saanut paljon paremman Google-näkyvyyden. Ja nopeammin.

Ihmettelet varmaan:

Miksi en sitten tehnyt niin? Haluan rakentaa domainia omalla nimelläni ja jostain on lähdettävä liikkeelle. Jos tämä artikkeli alkaa joskus löytymään paremmin Googlesta, se on vain hyvä bonus. Itseasiassa hakukoneoptimointi wordpress ja wordpress hakukoneoptimointi -avainsanoilla artikkeli löytyy molemmilla jo Googlen etusivulta.

Tämän artikkelin ensimmäisen backlinkin:

Loin helpotkotisivut.fi domainille. Kirjoitin siis Helpoille blogipostauksen, jonka päätehtävänä oli boostata tämän artikkelin Google-sijoituksia. Aluksi päätin, että piilotan blogipostauksen meidän blogin ”feediltä”, jotta sinne voisi löytää ainoastaan Googlen kautta. Ajattelin kuitenkin, että voihan joku siitä kiinnostua ja jätin postauksen esiin.

Paljastus:

Vieraskynäartikkelin (n. 500 sanaa) kirjoittamiseen käytin n. 20-30 minuuttia. Jos kirjoitan vieraskynäartikkelin, annan itselleni siihen aikaa yleensä n. 30 minuuttia.

Siirrytään tuloksiin:

Helppojen kotisivujen n. 500 sanan, lähes silmät kiinni kirjoitetun artikkelin julkaisin 31.8.21 ja 4.9.21 (neljässä päivässä) artikkeli oli kerännyt jo ihan mukavan Google-rankingin kahdella targetoidulla avainsanalla:

Artikkelin sijoitus oli hakukoneoptimointi wordpress -avainsalla #13 ja wordpress hakukoneoptimointi -avainsanalla #16.

Eli molemmat Googlen kakkossivulla. Kakkossivun parhaita puolia taas on se, että ollaan jo lähellä ykkössivua 😂

Samaan aikaan toisaalla (leosavel.com):

Työkalu näytti leosavel.com -sivuston osalta, ettei mikään sivu tällä sivustolla rankkaa top 100 (Googlen 10 ensimmäisen hakutulossivun) joukkoon avainsanoilla hakukoneoptimointi wordpress tai wordpress hakukoneoptimointi.

En ota nyt kantaa näiden avainsanojen haastavuuteen, mutta se voidaan jo todeta, että toisella näistä domaineista oli epäreilut mahdollisuudet menestyä.

Muistat varmaan:

Koulusta sen oppilaan, joka luki kokeisiin tunnin pari ja nappasi aina helposti kympin. Toinen oppilas (kuten minä) saattoi päntätä hiki hatussa monta iltaa ja usein tuli kuitenkin vain 7½. Tässä on vähän samanlainen asetelma. Paremman auktoriteetin domainilla voit kirjoittaa puolihuolimattoman artikkelin ja saavuttaa silti nopeasti hyviä tuloksia.

Toisaalta:

leosavel.com -domainin DR nousi 0/100 -> 11/100 pelkästään tällä yhdellä helpotkotisivut.fi -sivustolta tulevalla backlinkillä.

Yhteenvetona voidaan todeta 2 asiaa:

#1 Se, millä domainilla ja minkälaisella Domain Rankilla julkaiset artikkelin, on todella suuri merkitys artikkelin menestykseen Google-sijoitusten osalta.

#2 Hyvän auktoriteetin (korkean DR) domainilla pystytään lisäämään toisen domainin rankkia ja uskottavuutta merkittävästi.

55. Hakukoneoptimointi WordPress-sivustolle – Vaihe vaiheelta

Tämä artikkeli on kokonaisuudessaan melko pitkä (yli 11 000 sanaa), joten ajattelin, että on paikallaan tehdä tällainen lyhyempi 16 vaiheen yhteenveto siitä, miten WordPress-sivuston hakukoneoptimointi kannattaa tehdä.

Hakukoneoptimointi WordPress-sivustolle:
1. Hanki laadukas WordPress-hosting kauttani
2. Asenna WordPress
3. Valitse WP-teemaksi Kadence, saat sen ilmaiseksi kauttani
4. Asenna tarvitsemasi lisäosat, kuten RankMath tai Yoast
5. Tee avainsanatutkimus
6. Tee SEO-suunnitelma aikatauluineen avainsanatutkimuksen pohjalta
7. Kirjoita hyvät ja kattavat sisällöt perussivuille
8. Aseta sivuille sopivat meta-tekstit
9. Rakenna tyylikäs, kevyt ja toimintaasi sopiva sivusto

10. Asenna Google Analytics
11. Asenna Microsoft Clarity
12. Hanki sivustollesi Aseo.fi nopeusoptimointi
13. Testaa sivustosi PageSpeedillä ja Pingdomilla
14. Tee sivustollesi konversioseuranta
15. Aloita blogiartikkeleiden kirjoittaminen avainsanoista, joilla haluat rankata
16. Huolehdi, että artikkelipohjan ulkoasu on viimeisen päälle

56. Hakukoneoptimointi WordPress-artikkelille

Kun olet varmistanut, että yllä olevat toimenpiteet, hakukoneoptimointi WordPress-sivuston osalta ovat jollain tasolla tehtynä, voit siirtyä sitäkin tärkeämpään vaiheeseen. Eli yksittäisen artikkelin kirjoittamiseen ja hakukoneoptimointiin. Tässä siis vielä lyhyt yhteenveto siitä, mitkä 15 vaihetta kannattaa huomioida artikkelin hakukoneoptimoinnissa.

Hakukoneoptimointi WordPress-artikkelille:
1. Katso SEO-suunnitelmastasi avainsana, jolla kilpailet seuraavaksi
2. Googlaa, millaista sisältöä avainsanalla löytyy
3. Yritä löytää aiheelle kilpailijoitasi mielenkiintoisempi kulma
4. Kirjoita aiheesta mielenkiintoinen ja kattava sisältö
5. Käytä pääavainsanasi lisäksi muitakin aiheeseen liittyviä avainsanoja
6. Tähtää vähintään n. 1000-2000 sanan artikkeliin (laajenna myöhemmin)
7. Hyödynnä kirjoittamisessa Yoastin tai RankMathin vinkkejä
8. Aseta artikkelille sopivat metat (otsikko + kuvaus)
9. Aseta artikkelille sopiva pääkuva (kenties houkuttelevalla kuvatekstillä)
10. Lisää artikkelin sisältöihin muut sopivat kuvat (esim. screenshotteja)
11. Lisää kaikille artikkelin kuville Alt-tekstit
12. Mieti kulmat, joilla ohjaat artikkelista eteenpäin kohti tarjoamiasi palveluita
13. Julkaise artikkeli
14. Jaa artikkeli kanavissa, joista uskot saavasi lisää lukijoita
15. Aloita backlinkkien hankkiminen artikkelille

WordPress hakukoneoptimointi mielessä?

Varaa ilmainen kartoitus alta, niin jutellaan tarkemmin ja katsotaan, miten voisin olla avuksi.
👇👇👇👇👇👇👇