Meta-tekstit

Meta-otsikko ja meta-kuvaus


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Meta-otsikko (Meta Title) ja meta-kuvaus (Meta Description) ovat tekstejä, jotka näkyvät käyttäjille hakukoneiden hakutuloksissa.

Meta-otsikko on sinisellä (tai klikkauksen jälkeen lilalla) näkyvä isompi otsikkoteksti.

Meta-kuvaus on harmaa otsikon alla oleva pidempi kuvaus sivujen sisällöstä.

Yhdessä niitä kutsutaan meta-teksteiksi.

Tekstien tavoitteena on vakuuttaa käyttäjälle, että ko. sivu vastaa hänen tarpeitaan, eli vastaa hakijan hakutarkoitukseen. Jos käyttäjä uskoo löytävänsä ratkaisun tai vastauksen sivuilta, klikkaa hän linkkiä todennäköisemmin.

Tärkeä Googlelle

Meta-otsikko on myös yksi tärkeimmistä tekijöistä, joita Google käyttää sivun aiheen määrittämiseen. Otsikko auttaa Googlea ymmärtämään, mistä sivulla on kyse.

1. Vaikuttavatko Meta-tekstit hakukonenäkyvyyteen?

Meta-tekstit eivät ole ranking-tekijä, eivätkä ne näin vaikuta suoraan sivustosi hakukonesijoituksiin, mutta välillisesti kyllä.

Anna kun selitän:

Jos meta-teksteissä esiintyy avainsana, jota käyttäjä on juuri hakenut, on tällöin todennäköisempää, että hakija klikkaa linkkiä ja siirtyy sivuille.

Tämä taas kasvattaa sivun klikkausprosenttia (Click Through Rate), joka puolestaan on signaali hakukoneille tarjota sivua jatkossa korkeammalla hakutuloksissa.

Voidaan siis sanoa, että meta-teksteillä pystytään vaikuttamaan sivun hakukonesijoituksiin.

2. Meta-otsikon pituus

Esim. WordPressin SEO-työkalujen mukaan hyvä meta-otsikko on n. 50-60 merkkiä välit mukaan lukien.

Huomioi kuitenkin

Googlella on hakutuloksissaan otsikoille maksimileveys (580 pixeliä), Maksimileveyttä pidempi teksti katkeaa, eikä näy kokonaisuudessaan.

Kuvan meta-otsikko katkeaa 3 pisteellä… – se on liian leveä.

Ylemmän kuvan otsikko ei mahdu hakutuloksiin, vaikka se on 59 merkkiä ja alle 580 pixeliä. Merkit ja pixelit eivät aina pidä paikkansa. Luota ennemmin työkalusi preview -näkymään, joka tuossakin näyttää katkeavan otsikon.

Varmista asia:

Kun Google on indeksoinut sivusi, eli se löytyy hakutuloksista, varmista Googlaamalla sivusi, että otsikko näkyy kokonaisuudessaan.

3. Millainen on hyvä meta-otsikko?

Onnistuneesti kirjoitettu meta-otsikko (SEO Title) on tärkeä osa hakukoneoptimointia. Meta-otsikko on usein ensimmäinen asia, jonka käyttäjä näkee hakutuloksissa.

Hyvän meta-otsikon tunnusmerkkejä:

Avainsanaoptimoitu – sisältää keskeisen fokus-avainsanan mielellään ensimmäisenä.

Houkutteleva ja kiinnostava – herättää hakijan mielenkiinnon ja vastaa hakutarkoitukseen.

Sisältää tehosanan – kuten; ”Opi”, ”Vinkit”, ”Paras”, ”Nopea”, ”Helppo”, ”Opas”, ”Lataa”, ”Älä tee”, jne..

Sisältää kysymyksen.

Sisältää numeroita.

Sisältää sulkeet – hakasulkeet kiinnittävät vielä suuremman huomion.

3. Millainen on hyvä meta-kuvaus?

Meta-kuvaus on yleensä seuraava asia, johon hakijan huomio kiinnittyy heti otsikon jälkeen. Huomio meta-kuvauksessa kiinnittyy yleensä numeroihin, erikoismerkkeihin ja boldattuun avainsanaan, jota olet käyttänyt hakuterminä.

Google-haussa käyttämäni avainsana esiintyy boldattuna.

Hyvä meta-kuvaus tiivistää sivun sisällön houkuttelevalla ja mielenkiintoisella tavalla.

Otsikolla on tarkoitus herättää käyttäjän mielenkiinto ja meta-kuvauksella vielä vakuutetaan, että sisältö on juuri sitä, mitä käyttäjä on tullut etsimään.

Hyvä meta-kuvaus:
👉 Leveys max. n. 920 pixeliä / 160 merkkiä välit ml.
👉 Tärkeimmät avainsanat heti alussa
👉 Sisältää numeroita, sulkeita, erikoismerkkejä
👉 Herättää mielenkiinnon
👉 Tarjoaa hyödyllistä lisätietoa otsikon lisäksi
👉 Perustelee hyödyt, miksi klikata

4. Miksi meta-kuvaus ei näy hakutuloksissa?

Jos hakutuloksissa näkyy jokin muu teksti (kuten kuvaesimerkissä yllä) kuin asetettu meta-kuvaus, syynä on se, että Google on poiminut sivultasi tekstin, jonka se arvioi vastaavan paremmin käyttäjän hakua kuin määrittelemäsi meta-kuvaus.

Tämä tapahtuu usein silloin, kun hakijan käyttämä hakusana esiintyy jossain kohtaa sivusi tekstissä, mutta sitä ei ole mainittu meta-kuvauksessasi.

37 % käyttäjistä ei näe asettamaasi meta-kuvausta

Ahrefsin tutkimuksen mukaan Google näyttää meta-kuvauksessa n. 63 % kerroista sivun sisällöistä poimimansa tekstin meta-kuvauksena. Eli suoran lainauksen jostain kohdesivun tekstikappaleesta.

Miten tehdä muutoksia

Haluaisitko muuttaa sitä, mitä Google näyttää meta-kuvauksessa tietyllä avainsanalla?
Toimi näin; etsi ko. kohta sisällöistäsi ja tee tekstiin haluamiasi muutoksia. Kun Google on seuraavan kerran indeksoinut muuttuneen sivusi, voit nähdä muutoksien vaikutuksen Google-haussa meta-kuvauksessasi.

5. Yhteenveto

Meta-tekstit ovat näkyvä ja tärkeä osa verkkosivustosi orgaanista hakukonenäkyvyyttä. Ne ovat ensimmäisiä asioita, jotka käyttäjä näkee hakutuloksissa, ja niiden tehtävänä on houkutella käyttäjä klikkaamaan linkkiäsi.

Vaikka meta-tekstit eivät ole suoria ranking-tekijöitä, niiden vaikutus käyttäjäkokemukseen ja klikkausprosenttiin (CTR) tekee niistä kriittisiä hakukonenäkyvyyden kannalta.

Hyvin optimoidut meta-tekstit houkuttelevat oikeanlaista liikennettä, parantavat sivustosi näkyvyyttä ja lisäävät yrityksesi myyntiä.

Panosta siis näihin pieniin yksityiskohtiin huolella – sillä niillä voi olla suuri vaikutus!