Talon maalaus – kattava opas puutalon maalaamiseen

Kirjoittaja: Leo Sävel
Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.
Puutalon ulkomaalaus on visuaalinen uudistus, joka nostaa kiinteistösi arvoa ja ennen kaikkea suojaa talon säältä ja kulumiselta.
Oppaassa kerromme mm.:
✅ Miksi ja milloin talo kannattaa maalata
✅ Miten talo maalataan oikeaoppisesti
✅ Kaikki talon maalauksen vaiheet
✅ Huomiot vanhemmalle ja uudiskohteelle
✅ Jatkohuoltotoimenpiteet ja välit
Paljastamme myös:
Ammattilaisten suosimat parhaat välineet, sekä hintalaatu-suhteeltaan työkalujen parhaimmat merkit ja tarkat mallit.
Jätä yhteystietosi ja saat meiltä tarjouksen talon maalauksesta – yleensä 24 h sisällä!
1. Usein kysytyt kysymykset
Ennen kuin hypätään työvaiheisiin, käydään läpi muutama talon maalaukseen liittyvä usein kysytty kysymys.
Haluaisitko sittenkin käyttää aikasi johonkin muuhun, kuin talon maalaukseen? Jätä tarjouspyyntö, niin me hoidamme työn puolestasi – laadukkaasti ja huolettomasti!
2. Arvio maalipinnan kunnosta
Maalausprojektin suunnittelu kannattaa aloittaa kattavalla tarkastuskierroksella, jossa käydään tarkasti läpi maalattavat pinnat ja niiden kunto.
Tarkastetaan:
- Onko puupinnassa vaurioita, jotka vaativat korjausta?
- Kuinka vanha maalipinta on?
- Onko maalipinta hilseilevä tai irtoava?
- Onko puupinta harmaantunut auringon vaikutuksesta?
- Näkyykö irronneita tai ruostuneita nauloja?
- Onko rakoja, jotka pitää tilkitä ennen maalausta?
3. Välineiden hankintalista
Laadukkailla työvälineillä maalaaminen sujuu helpommin ja lopputuloksesta tulee siistimpi sekä kestävämpi. Halvimmat välineet voivat jättää maalipintaan jälkiä, irrottaa harjaksia tai kulua nopeasti käytössä. Tässä kattava lista maalausprojektissa tarvittavista välineistä sekä suosituksia hyväksi todetuista merkeistä ja malleista.
Roiskesuojaus:
Kevytpeite PROF
Rakennusmuovi Tectis kirkas
Maalaus:
Ulkosivellin Sokeva Ergo 158120 120mm
Sokeva-Ergo 158100 100mm
Tasottaja Sokeva 70mm
Rakennustelineet:
Rakennustelineet voi vuokrata esim. Rentalta tai Cramolta.
Putoamissuojaimet:
Jos tulee tarvetta maalata lapetta katolta käsin, valjaat voi vuokrata esim. Rentalta tai Cramolta.
Pohjamaalit:
Woodex Primer
Ulkopohjamaali Ultra Primer valkoinen
Pohjamaali Nordica Primer valkoinen
Virtasen Ulko-Vernissa
Virtasen maaleihin pohjusteeksi:
Virtasen homeentappaja
Yleisesti käytössä olevia maaleja:
Peittosuoja Vinha VVA valkoinen
Talomaali Pika-Teho A valkoinen
Talomaali Ultra Classic valkoinen
Talomaali Nordica Classic PM1 valkoinen
Talomaali Nordica Matt PM1 valkoinen
Talomaali Nordica Eko PM1 valkoinen
Virtasen 4 öljyn maali A valkoinen
Yleisesti käytössä olevia kuullotteita:
Virtasen 3 öljyn Kuullote EC sävytettävä
Woodex Premium
Valtti Color Kuullote EC sävytettävä
Valtti Plus Color Kuullote puulle ECV
Hankkiessasi maaleja kannattaa jutella ehdottomasti maalausliikkeen tai maalikaupan myyjän kanssa, kertoa omasta tilanteesta ja hyödyntää myyjän ammattitaitoa juuri sinun talollesi sopivien maalien valinnassa.
4. Sopivan maalityypin valinta
Puutalon maalauksessa maalityypin valinta vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön, maalipinnan kestävyyteen ja huoltoväliin.
Oikean maalin valinnassa on tärkeää huomioida:
👉 Talon aiempi maalipinta
👉 Maalin laadukkuus ja kestävyys
👉 Haluttu väri ja kiiltoaste
Peittomaali
Peittomaalia kannattaa käyttää silloin, kun halutaan tasainen ja täysin uudenvärinen pinta, joka peittää aiemmat sävyt ja kuviot kokonaan. Se sopii erityisesti vanhojen tai kuluneiden pintojen uudistamiseen sekä kohteisiin, joissa tarvitaan hyvää sään- ja kulutuksenkestävyyttä, kuten ulkoseiniin, oviin ja ikkunanpuitteisiin. Jos talo on aiemmin maalattu peittävällä maalilla tai sen julkisivu on tehdaspohjamaalattu, huoltomaalaus tulee tehdä myös peittävällä maalilla.
Kuultokäsittely
Kuultokäsittely sopii silloin, kun halutaan säilyttää puun luonnollinen ilme ja puunsyyt näkyvissä. Kuultokäsittelyaine ei peitä pintaa täysin, vaan antaa sille kevyen sävyn ja suojaa samalla kosteudelta ja auringon UV-säteilyltä. Se sopii hyvin myös esimerkiksi terasseihin ja aitoihin, joissa puun kaunis pinta halutaan pitää esillä. Muista, että kuultokäsittelyssä lopullinen sävy riippuu myös puun alkuperäisestä väristä.
Vesiohenteinen vai liuotinohenteinen maali?
- Vesiohenteiset akrylaattimaalit ovat joustavia, hengittäviä, ympäristöystävällisiä kuivuvat nopeasti ja kestävät hyvin erilaisia sääolosuhteita.
- Liuotinohenteiset öljymaalit tarttuvat hyvin vanhaan öljymaalipintaan ja sopivat erityisesti huoltomaalaukseen.
Kiiltoaste
Himmeä maali peittää epätasaisuuksia, mutta likaantuu helpommin.
Kiiltävä maali on kestävämpi ja helpompi puhdistaa.
Maalin laadukkuus
Laadukas, säänkestävä maali pidentää huoltomaalausväliä ja pitää talon siistinä pitkään. Suomen ilmastossa UV-säteily, kosteus ja lämpötilavaihtelut kuluttavat maalipintaa.
Tutustu myös Tikkurilan tuotevalintaoppaaseen puutaloille.
5. Värin valitseminen
Talon värivalinta tehdään yleensä henkilökohtaisten mieltymysten perusteella, ellei alueella ole tiukempaa kaavaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että talon väriä valittaessa kannattaa huomioida myös muitakin asioita.
Värien tarkastelu
Suurella pinnalla ja luonnonvalossa värit näyttävät usein vaaleammilta ja kirkkaammilta kuin pienessä maalikaupan värinäytteessä. Siksi yleensä kannattaa valita värikartasta hieman toivottua tummempi sävy, jotta lopputulos vastaa paremmin odotuksia. Tarkastele värinäytteitä ulkona luonnonvalossa ja pystysuunnassa – sävyt näyttävät siellä usein vaaleammilta ja sinertävämmiltä, kuin sisällä.
Ympäristö ja maisema
Valitse väri, joka sopii ympäröivään maisemaan ja naapuruston tyyliin. Esimerkiksi metsäisellä alueella luonnonläheiset sävyt toimivat hyvin, kun taas kaupunkialueella voi rohkeammatkin värit olla sopivia.
Säänkestävyys ja huoltovapaus
Vaaleat sävyt haalistuvat auringossa hitaammin kuin tummat, ja ne myös piilottavat likaa paremmin. Tummat värit puolestaan imevät enemmän lämpöä ja saattavat kulua nopeammin.
Arkkitehtuuri ja rakennuksen tyyli
Klassiset puutalot näyttävät usein parhailta perinteisissä väreissä, kuten punaisessa, keltaisessa tai valkoisessa, kun taas modernit rakennukset saattavat hyödyntää harmaata, mustaa tai muita neutraaleja sävyjä.
Katto ja muut rakenteet
Tyylikkään ja harmonisen kokonaisuuden saavuttamiseksi talon puuverhouksen väri kannattaa sovittaa yhteen katon, sokkelin ja muiden elementtien värien kanssa.
Lupa- ja kaavamääräykset
Joissain kunnissa ja alueilla voi olla rajoituksia talon värivalintojen suhteen, joten kannattaa tarkistaa rakennusmääräykset ennen lopullisen päätöksen tekemistä.
Valaistus ja henkilökohtaiset mieltymykset
Väri näyttää erilaiselta eri valaistusolosuhteissa ja vuodenaikoina. Kannattaa käydä tutkimassa omakotitaloalueilla ja katsoa, mitkä värit miellyttävät eniten omaa silmää ja vieläpä erilaisilla valaistuksilla.
Ajattomuus
Vaikka trendivärit voivat houkutella, talon väri on pitkäaikainen valinta. Ajattomat ja harmoniset sävyt kestävät aikaa, säilyttävät talon arvon ja tulevat todennäköisesti muotiin vielä uudestaankin.
Korostusväri
Nykyään taloja maalataan yhä useammin kahdella eri värillä, joista toinen toimii korostusvärinä. Pääväriä täydentävä korostusväri tuo ilmeikkyyttä esimerkiksi sisääntuloihin ja katoksiin.
Tutustu myös Tikkurilan puujulkisivujen värin valintaoppaaseen.
6. Pinnan puhdistus ja esikäsittely
Hyvin tehty pohjatyö on onnistuneen maalaustuloksen edellytys.
Ennen maalaamista on tärkeää varmistaa, että maalattava pinta on:
- Puhdas
- Kuiva
- Ehjä ja hyväkuntoinen
Pinta tulee puhdistaa liasta, pölystä, homeesta ja irtoavasta maalista esimerkiksi harjaamalla tai painepesurilla. Kuivumisen jälkeen mahdolliset vauriot kitataan ja hiotaan tasaisiksi. Hyvin tehty esikäsittely varmistaa, että maali tarttuu kunnolla ja kestää sään rasituksia pitkään.
6. Pohjustus
Pohjustuksella suojataan pinta ennen maalausta. Homeenpoistoaine poistaa kasvustot ja ehkäisee kosteuden haittoja, minkä jälkeen voidaan käyttää puunsuoja-aineita lahottajasieniä ja kosteuselämistä vastaan. Pohjustusaineet imeytyvät syvälle materiaaliin ja pidentävät maalipinnan ikää. Käsittely tehdään aina puhtaalle ja kuivalle pinnalle – näin varmistetaan suoja-aineiden teho ja hyvä pohja maalille.
7. Pohjamaalaus
Pohjamaalaus varmistaa, että pintamaali tarttuu hyvin ja pysyy siistinä pitkään. Se tasoittaa alustan imukykyä, parantaa peittävyyttä ja suojaa pintaa kosteudelta sekä muilta rasituksilta. Oikea pohjamaali valitaan aina materiaalin mukaan, ja se levitetään puhtaalle, kuivalle pinnalle. Kun pohjamaalaus tehdään huolellisesti, lopputulos on kestävä ja tasainen.
8. Pintamaalaus
Pintamaalaus viimeistelee työn ja antaa pinnalle halutun värin sekä suojaavan kerroksen. Maali levitetään tasaisesti ohjeiden mukaan. Paras peittävyys ja kestävyys saadaan, kun maalataan kahteen kertaan. Uudiskohteissa puutavara kannattaa hankkia kohteeseen valmiiksi pohjamaalattuna ja yhteen kertaan pintamaalattuna. Seuraavana kesänä valmistumisen jälkeen voi tehdä sitten toisen pintamaalikerroksen. Maalaus tehdään sään mukaan – ei liian kuumalla, kylmällä tai kostealla.
9. Viimeistely
Maalauksen jälkeen tarkistetaan pinnat mahdollisten valumien, roiskeiden tai muiden puutteiden varalta ja tehdään tarvittavat viimeistelykorjaukset. Mikäli tilaat urakan maalausfirmalta, viimeistelyvaiheessa käyt talon läpi maalarin kanssa ja katsot, että kaikki on, kuten pitääkin. Jos maalaat itse tai omalla porukalla, työvälineet kannattaa puhdistaa heti, mutta suojaukset kannattaa poistaa vasta, kun maali on täysin kuivunut. Hyvä viimeistely kruunaa työn ja takaa kestävän sekä huolitellun ilmeen.
10. Siivous ja jätteiden käsittely
Pihan siivouksen ja tarkastamisen jälkeen projekti alkaa olla valmiina. Nestemäistä maalia ei saa kaataa viemäriin – kuivuneet maalinjäämät voi viedä sekajätteeseen, mutta nestemäinen maali toimitetaan vaarallisen jätteen keräykseen (esim. Sortti-asemalle). Käyttökelpoinen maali kannattaa sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä, kuivassa paikassa mahdollista myöhempää käyttöä, kuten huomaamatta jääneitä korjauksia varten.
11. Huolto-ohjeet
Hyvin hoidettu maalipinta kestää pidempään ja säilyttää paremmin ulkonäkönsä. Pinta kannattaa tarkistaa vuosittain: puhdista pöly ja lika pehmeällä harjalla tai vedellä, ja korjaa mahdolliset vauriot heti ne havaittuasi. Halkeamat, hilseily tai homekasvusto kannattaa käsitellä ennen niiden laajenemista. Säännöllinen huolto vähentää tarvetta uusintamaalaukselle ja pitää pinnat siistinä vuodesta toiseen.
12. Yhteenveto
Maalausprojekti alkaa huolellisella pintojen arvioinnilla ja sopivimpien välineiden valinnalla. Oikean maalityypin ja värin valinnalla puolestaan varmistavat, että lopputulos on sekä kestävä että esteettisesti kaunis. Huolellisella pohjustuksella, pohjamaalauksella ja pintamaalauksella luot vahvan ja kauniin maalipinnan moniksi vuosiksi eteenpäin.