LinkedIn-koulutus

LinkedIn-koulutus


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


LinkedIn-koulutus on aiheena mielenkiintoinen, sillä linkkaria pystyy hyödyntämään työ- ja opiskelijaelämässä niin monella tapaa. Se, miten alustaa kannattaa käyttää, riippuu käyttäjästä ja siitä, millaisessa (elämän)tilanteessa hän on.

Järjestän LinkedIn-koulutuksia yksilöille ja erilaisille ryhmille kuten, yrityksille ja opiskelijoille. Koulutukseni räätälöidään aina yksilön tai ryhmän tarpeen mukaan. Kaikki pohjautuu siis siihen, millaisia tuloksia koulutuksella halutaan saavuttaa.

Mistä hyvä LinkedIn-koulutus koostuu – 8 esimerkkiä

1. Miten LinkedIn-profiili laitetaan kuntoon ja mitä kaikkea kannattaa huomioida
2. Miten LinkedInissä menestystään henkilökohtaisella tasolla
3. Mitä onnistuneen henkilöbrändin rakentamiseen tarvitaan

4. Miten algoritmi toimi ja miten algoa hallitaan
5. Miten LinkedInin avulla hankitaan työtarjouksia

6. Miten LinkedInin avulla hankitaan työntekijöitä
7. Miten LinkedInin avulla tehdään prospektointia ja hankitaan asiakkaita
8. Miten Linkedinin avulla rakennetaan laaja verkosto, josta on monipuolista hyötyä erilaisten tavoitteiden saavuttamisessa

Ennen LinkedIn-koulutusta:

Kannattaa lähteä liikkeelle nykytilan kartoituksesta ja miettiä tarkkaan, millaisesta koulutuksesta olisi sinulle tai ryhmällesi eniten hyötyä. Varteenotettavia pohdintoja voivat olla esimerkiksi: millaisia LinkedIn-käyttäjiä yrityksestäsi löytyy? Miten he voitaisiin saada innostumaan ja kantamaan oma kortensa kekoon? Tiedäthän, ei kukko käskien laula.

Jos tavoitteena on esimerkiksi:

Nostaa yrityksen työnantajamielikuva paremmalle tasolle ja saada enemmän uusia työnhakijoita, kannattaa pyrkiä osallistamaan koko henkilöstö mukaan projektiin. Tällöin LinkedIn-koulutus räätälöidään tukemaan näitä tavoitteita.

Ennen kuin etenet omassa LinkedIn-tekemisessäsi:

Alkuun on hyvä myös tunnistaa, millainen LinkedIn-käyttäjä olet tai millaisia käyttäjiä ryhmästäsi löytyy. Tämän hetken tilanteesta ei myöskään kannata huolestua, sillä tänään voit olla passiivinen käyttäjä ja huomenna jo tykkääjä tai kommentoija. Todennäköisesti et heti kuitenkaan superkäyttäjä.

7 erilaista LinkedIn-käyttäjätyyppiä

Ennen kuin mennään eteenpäin, jaetaan LinkedIn-käyttäjät karkeasti seitsemään eri käyttäjäryhmään:

1. Inaktiivinen käyttäjä
2. Passiivinen käyttäjä
3. Lukija
4. Tykkääjä
5. Kommentoija
6. Aktiivinen käyttäjä
7. Superkäyttäjä

Avaan seuraavaksi käyttäjäryhmiä tarkemmin:

Inaktiivinen käyttäjä = omistaa LinkedIn-tilin, mutta ei käy profiilissaan välttämättä edes kertaakaan vuoden aikana, tai on jopa hukannut omat kirjautumistietonsa.

Passiivinen käyttäjä = käy profiilissaan yleensä muutamia kertoja vuodessa, hyväksyy yleensä tuntemiensa henkilöiden kontaktipyynnöt ja saattaa jopa lähettää muutaman pyynnön vuoden aikana juuri tapaamilleen henkilöille.

Lukija = lukee postauksia LinkedInissä säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta ei välttämättä syystä tai toisesta reagoi niihin.

Tykkääjä = käyttäjä, joka lukee postauksia ja tykkää niistä.

Kommentoija = käyttäjä, joka kommentoi postauksia. Kommentointi lähtee liikkeelle yleensä ns. helpommista kommenteista, kuten ”Tsemppiä uusiin haasteisiin!” tai ”Good job”. Tämä on hyvä alku ja siitä on mukava lähteä liikkeelle. Seuraavaksi kommentointi voi helposti edetä syvempiinkin keskusteluihin kommentoijan rohkaistuessa jakamaan enemmänkin omia näkemyksiään.

Aktiivinen käyttäjä = tykkää ja kommentoi muiden postauksia sekä luo myös omia postauksia. Aktiivinen käyttäjä on nimensä mukaisesti aktiivinen. Aktiivikäyttäjäksi harvemmin synnytään, vaan siihen kehitytään. Yleensä ensin aletaan tykkäilemään, sitten rohkaistutaan kommentoimaan, jonka jälkeen jo luodaankin omia postauksia. Muistan oman ensimmäisen postaukseni LinkedInissä. Kysyin kaveriltani, jos hän voisi käydä lukemassa sen ja ehkä jopa tykkäämässä siitä.

Superkäyttäjä = todella aktiivinen LinkedIn-käyttäjä, joka verkostoituu, tykkää, kommentoi, haastaa ja postailee. Superkäyttäjät asettavat tekemiselle usein myös tarkkoja tavoitteita, joka saattaa tehdä tekemisestä turhan väkinäistä. Superkäyttäjälle tekisi hyvää välillä laittaa puhelin jäähylle. Superkäyttäjä saavuttaa LinkedInillä varmasti kaikkein eniten, mutta uhraa sille myös eniten aikaansa. Superkäyttäjän kannattaakin punnita, millainen saatava hyöty alustasta todellisuudessa on suhteessa käytettyyn aikaan.

Ei kaikki ole kuitenkaan tosin niin mustavalkoista ja monelle superkäyttäjälle LinkedIn onkin kaikkein tärkein sosiaalinen media, jossa ei ainoastaan kuljeta tavoitteita kohti, vaan se on jopa jatkuva osa käyttäjän identiteettiä. Harva jaksaa kuitenkaan olla ikuisesti superkäyttäjä, mutta muutaman spurtin superkäyttäjänä ottaneena voin sanoa, että se on ollut yksi henkilöbrändini rakentamisen kulmakivistä.

Käyttäjätyyppien muuttuminen

Ihmisten henkilökohtaiset tilanteet vaihtelevat ja esimerkiksi itse olen tilanteestani riippuen yleensä jotain tykkääjän ja aktiivisen käyttäjän välillä. Todella kiireisillä viikoilla putoan jopa passiiviseksi käyttäjäksi ja aktiivisemmilla viikoilla saatan olla jopa superkäyttäjä.

Saavuttaaksesi LinkedInissä hyviä tuloksia (mitä se kullekin tarkoittaakaan)

Tärkeintä on löytää oikea ja sinulle siihen sopiva tapa. Hyvä yksinkertainen vinkki on kasvattaa omaa verkostoaan aktiivisesti ja avoimesti, sekä tykkäillä toisten postauksista ja aloittaa postausten kommentointi. Näin verkostossasi on ihmisiä, jotka näkevät sinut aktiivisena ja jopa fiksuna kaverina. Olet ihmisten mielessä säännöllisesti. Jos tavoitteenasi on löytää vaikkapa työpaikka, voi tämä olla aika hyvä pohja sille. Suhteillahan on monesti tapana vaikuttaa työpaikan saamiseen.

Omien havaintojeni perusteella

Ylivoimaisesti suurin osa Linkedinin käyttäjistä ovat melko passiivisia. Siitä huolimatta jokainen näistä ”käyttäjätasoista” voi silti olla avoin verkostoituja.

Avaan asiaa hiukan:

Viime vuosien aikana alusta on auennut vanhanaikaisesta ”CV-pankista” monelle ihan uudenlaisella tavalla. Useampi käyttäjä on aloittanut avoimen verkostoitumisen palvelussa. Itselläkin on omassa LinkedIn-profiilissani yli 8000 kontaktia ja verkostoidun siellä mielelläni tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Siis ihmisten, joita en ole koskaan tavannut, tai edes kuullut heistä vielä. Jos kiinnostuit aiheesta, voit tutustua myös LinkedIn-valmennukseeni.

Olen avoimena verkostoitujana saanut:

Alustasta jo tässä vaiheessa todella paljon irti. Uskallan väittää, että varmasti enemmän kuin keskiverto käyttäjä.

Ilman suurta muutosta olisin jatkanut vanhaa heikkoa linjaani:

– Käynyt LinkedInissä säännöllisen epäsäännöllisesti
– Lukenut muutama postauksen ja lähettänyt muutamat tsemppiviestit
– Hyväksynyt uudet saamani kontaktipyynnöt (jos olisin tuntenut lähettäjät)
– Lisännyt tapaamani uudet ihmiset kontakteiksi (jos olisin sattunut muistamaan)

LinkedInissä millä tahansa mittareilla mitattuna:

Menestyäkseen kannattaakin laittaa rohkeasti connect-pyyntöjä tutuille ja tuntemattomille. Aina parempi, jos pyyntö tulee pienen esittelyn tai keskustelua avaavan saatteen kera. Tämän kaavan ja oman aktiivisuuden avulla olen itse saanut alustalta paljon relevantteja kontakteja, asiakkaita, hyviä tuttuja ja jopa muutaman ystävän.

Onnistunut LinkedIn-koulutus ei jää puheen tasolle

Järjestämäni LinkedIn-koulutus harvemmin jää pelkäksi puheeksi, sillä koulutuksissani (ryhmän koosta riippuen) tehdään usein yhteisenä pienenä workshoppina konkreettinen ”kertauslappu”. Tässä lapussa voi olla esimerkiksi kerrattuna A4-koossa tavoitteet ja selkeät toteutettavat toimenpiteet tavoitteisiin pääsemiseksi. Vaikka tämä kuulostaa hirveän systemaattiselta ja ehkä jopa jäykältä, konkretia helpottaa useimpia ihmisiä.

Tänä päivänä ihmiset harvemmin tulostelevat mitään, mutta tämä lappu saattaa olla hauska printata jopa paperille ja teipata vaikka oman työpisteen seinälle. Yhdessä laadittu sotasuunnitelma helpottaa osallistujia sitoutumaan yhteiseen tekemiseen ja konkreettinen paperi auttaa muistamaan koulutuksen vielä vuosienkin päästä.

Olen itse vuosien varrella

Käynyt jonkin verran erilaisissa koulutuksissa ja monesti porukka on ollut koulutuksen jälkeen todella fiiliksissään. ”Hei aivan loistavaa, nyt me aletaan hyödyntämään tätä systeemiä tällä uudella mallilla! Me tehdään se!”.

Viikon päästä harva edes:

Miettii enää koulutusta tai sen hyötyjä ja muutaman kuukauden päästä ajatukset ja opit ovat saattaneetkin jopa jo unohtua. Tämä saattaa johtua esimerkikiksi konkretian puutteesta. Enkä tarkoita konkretialla nyt juuri nähtyä esitystä PowerPoint-tiedostona. Tällaiset tiedostot jäävät helposti lojumaan työpöydän uumeniin.

Sen sijaan konkreettisuudella tarkoitan mm. yhteistä workshoppia, jossa asetetaan tiimille yhteiset tavoitteet ja askelmerkit niihin pääsemiseksi (esim. ”A4”), sekä vahvistetaan me-henkeä osallistamalla koko joukkue tavoittelemaan yhteisiä päämääriä.

LinkedIn-koulutus mielessä? Aloita varaamalla ilmainen kartoitus tuosta alta, niin jutellaan tarkemmin, millainen koulutus teille voisi parhaiten sopia.
👇👇👇👇👇👇👇