Hakukoneoptimointi


Leo Sävel

Kirjoittaja: Leo Sävel

Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.


Hankit verkkosivustosi vierailijoitasi varten ja yritit tehdä sisällön tutkimisesta mahdollisimman helppoa. Tavallisten käyttäjien lisäksi sivusto tulisi optimoida myös hakukoneita varten.

Hakukoneoptimointi eng. SEO (Search Engine Optimization) tarkoittaakin sivuston optimointia käyttäjiä ja hakukoneita varten.

Sisällön luettuasi ymmärrät:
👉 Mitkä asiat vaikuttavat verkkosivuston näkyvyyteen
👉 Miten näkyvyyttä parannetaan
👉 Miten sivustosta tehdään hakukoneystävällinen

1. Miten Google toimii?

Google on täysin automatisoitu hakukone, joka pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen aina parasta mahdollista sisältöä.

1️⃣Google lähettää Googlebotin ”ryömimään” (Crawling), eli tutkimaan verkkosivustoja ja löytämään uusia, sekä päivitettyjä sivuja, joita voitaisiin tarjota käyttäjille hakutuloksissa. Botti seuraa linkkejä, lukee sivustokarttoja (Sitemaps) ja tarkistaa verkkosivujen sisältöjä.

2️⃣Googlebotin vierailun jälkeen Google analysoi sivun sisällön ja tallentaa, eli indeksoi (Indexing) sivun tietokantaansa.

3️⃣Kun käyttäjä tekee Google-haun, hakukone analysoi tuhansia verkkosivuja yli 200 eri ranking-tekijän (Ranking factors) perusteella ja asettaa sivut paremmuusjärjestykseen.

2. Google-sijoituksiin vaikuttavat tekijät

Jotta sivustoa voidaan optimoida, ennen sitä on hyvä ymmärtää, millä perustein Google järjestää sivut hakutuloksiinsa.

👉Sisällön relevanssi:
Sisällön relevanssilla tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin sivun sisältö (tekstit, kuvat ja muu materiaali) vastaavat käyttäjän hakuun. Relevanssia mitataan mm. avainsanojen käytön, sisällön asiantuntevuuden ja rakenteen perusteella. Mitä tarkemmin sivu käsittelee haettua aihetta, sitä paremmin sivu yleensä menestyy hakutuloksissa.

👉Hakutarkoitus:
Hakutarkoituksella tarkoitetaan sitä, minkälaista sisältöä käyttäjä todellisuudessa haluaisi löytää tiettyä avainsanaa käyttäessään. Google pyrkii näyttämään hakutuloksissa sisällön, joka parhaiten vastaa käyttäjän tavoitteeseen. Esimerkiksi tiedonhakijalle Google näyttää informatiivisia artikkeleita ja tuotetta ostavalle Google suosii verkkokauppoja.

👉Käyttäjäkokemus:
Käyttäjäkokemus mittaa sitä, kuinka helppokäyttöinen, miellyttävä ja toimiva verkkosivusto on vierailijalle. Hyvä käyttäjäkokemus pitää vierailijan sivustolla pidempään ja näin parantaa sivuston sijoituksia, sillä Google suosii sivuja, jotka latautuvat nopeasti, ovat mobiiliystävällisiä, tarjoavat selkeän navigoinnin ja muutenkin helpon käytettävyyden.

👉Backlinkit:
Backlinkit, eli muilta sivustoilta tulevat linkit ovat yksi tärkeimmistä sijoitustekijöistä Googlessa. Korkealaatuiset ja relevantit backlinkit lisäävät sivuston auktoriteettia ja auttavat parantamaan sivujen näkyvyyttä hakutuloksissa.

3. Hakukoneoptimoinnin tekeminen vaiheittain

Optimointi sanana viittaa jonkun olemassa olevan kokonaisuuden hienosäätöön ja paranteluun. Hakukoneoptimoinnissa sivustoa optimoidaan käyttäjiä ja hakukoneita varten.

Sivuston hakukoneoptimointi pitää sisällään seuraavat vaiheet:
1. Nykytilanteen kartoitus
2. Kilpailutilanteen analysointi
3. Avainsanatutkimus
4. SEO-strategian laatiminen
5. Seurattavat avainsanat SEO-työkaluun
6. Alasivujen tekstien laajentaminen ja optimointi
7. Uusien puuttuvien sivujen julkaisu (sisältöaukot)
8. Hakukoneystävällisten tekstien kirjoittaminen
9. Sivuston käytettävyyden parantaminen
10. Verkkosivujen nopeusoptimointi
11. Muu tekninen hakukoneoptimointi
12. Tuloskehityksen analysointi
13. Backlinkkien rakentaminen
14. Tuloskehityksen jatkuva seuranta
15. Jatkotoimenpiteiden toteutus havaintojen perusteella