Avainsanatiheys – mikä on sopiva määrä avainsanoja?
Kirjoittaja: Leo Sävel
Leo on työskennellyt WordPress-verkkosivuratkaisuiden ja ihmisten verkkokäyttäytymisen parissa yli 10v.
Avainsanatiheys (Keyword Density) on mittari, joka kertoo, kuinka usein avainsanaa käytetään sisällössä suhteessa sanojen kokonaismäärään.
Useimpien hakukoneoptimoijien mukaan sopiva avainsanatiheys on 1-2 %.
Avainsanatiheyden laskukaava:
Jaa sivulla olevien avainsanojen määrä sivun sanojen kokonaismäärällä ja kerro luku 100:lla.
Jos esimerkiksi käytät kohdeavainsanaasi 10 kertaa 1000 sanan blogikirjoituksessa, avainsanatiheys on 1 %. Jos käytät sitä 20 kertaa, avainsanatiheys on 2 %.
Onko avainsanatiheys tärkeää SEO:n näkökulmasta?
Vaikka monet SEO-asiantuntijat pitävät 1-2 % avainsanatiheyttä tavoiteltavana asiana, muotoilee Googlen Matt Cutts asian vähän toisella tapaa. Hänen mukaansa avainsanatiheydelle ei ole mitään tiettyä lukua Googlen algoritmissä, jota kannattaisi tavoitella.
Lukuja tärkeämpää
Lukuja tärkeämpää onkin se, että teksti säilyy luonnollisena avainsanojen käytöstä huolimatta. Hän ohjeistaa lukemaan valmiin tekstin ääneen ja miettimään, kuulostaako teksti ääneen luettuna luonnolliselta, vai onko siellä liikaa avainsanojen täyttöä (Keyword Stuffing).
Avainsanoja ei tarvitse siis kuitenkaan vältellä, jos niiden käyttäminen tietyssä kohtaa tuntuu luonnolliselta niin tekstin kirjoittamisen, kuin luettavuudenkin näkökulmasta.
Synonyymit avuksi
Myös synonyymit helpottavat asiaa – niiden avulla voit puhua samasta aiheesta toistamatta tiettyä sanaa häiritsevän montaa kertaa.
Ranking-tekijä?
Avainsanatiheys ei ole tärkeä SEO:n kannalta, sillä sen ei enää uskota olevan ranking-tekijä (Ranking Factor). Tämä johtuu siitä, että tänä päivänä hakukoneiden algoritmit ovat tarpeeksi älykkäitä ymmärtämään, mitä sivu käsittelee ja miten hyvin se vastaa muilla tavoin käyttäjän hakutarkoitusta.
WordPress-lisäosat apuna
WordPressissä ja osassa muistakin verkkosivujen rakennustyökaluissa on sisäänrakennettuja avustajia mm. avainsanatiheyttä silmällä pitäen.
Esimerkiksi käyttämäni RankMath SEO-lisäosa ohjeistaa liikennevalovärien avulla pitämään avainsanatiheyden 0,5–2,5 % välissä.
Työkaluun kirjoitetaan fokus avainsana (Focus Keyword), jonka tehtävänä on auttaa järjestelmää ymmärtämään, mille avainsanalle targetoit tekstiä.
Kun järjestelmä ymmärtää, mille avainsanalle tekstiä targetoit, laskee se automaattisesti sisältösi avaisanatiheyden.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että järjestelmä seuraa pelkästään avainsanaa juuri asettamassasi muodossa.
Jos kirjoitat esimerkiksi ”avainsanatiheyden”, ei järjestelmä laske tätä avainsanaksi, vaikka lukijan silmissä se siellä onkin.
Myös Google tunnistaa tavutukset, joten ei kannata huolestua, vaikka ei pääsisi 0,5 % avainsanatiheyteen työkalun silmissä. Kannattaa ennemmin huolehtia, ettei avainsanojen tiheys kasva liian suureksi ja näin tee tekstistä epäluonnollista.
Yli 2 % tiheys?
Esimerkiksi oma lukuni tämän tekstin osalta on korkea (yli 2 %), mutta se johtuu pitkälti siitä, että kyseessä on lyhyt teksti, jossa kerrotaan tietystä termistä – näin ollen tiheysprosentti kasvaa luonnolliseen tapaan ja omasta mielestäni ei ainakaan häiritsevällä tavalla.
Todellisuudessa tekstini avainsanatiheys on vielä ilmoitettua lukua korkeampi. Ai miten niin? Kun huomioidaan taivutetut muodot ja lasketaan tiheys alussa ilmoitetun laskukaavan mukaan.
Yhteenveto
Voit käyttää ohjenuorana n. 1-2 % avainsanatiheyttä, mutta pidä teksti ennen kaikkea luonnollisena – sellaisena, jota haluaisit itsekin lukea.